Sarayın üçüncü avlusuna Enderûn Avlusu da denilmektedir. Bu bölümde büyüklü küçüklü odalar, padişaha ait Arz Odası, Doğancılar Koğuşu (Şahinciler), Seferliler Ocağı, Kilerli Koğuşu, Enderûn Hazinesi ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), ayrıca Saray Okulu'na ait yapılar yer almaktadır.
Revakların önünde yer alan fıskıyeli havuzun geçmişte daha büyük olduğu, 17. yüzyılda Sultan IV. Murad ve Sultan İbrahim dönemindeki yapılaşmalar sebebiyle havuzun daraldığı ve terasın Haliç yönünde genişlediği bilinir. Mermer Sofa'da Sünnet Odası, İftariye Kameriyesi, Revan Köşkü ve Bağdat Köşkü yer alır.
Avlu: Enderun Meydanı Bâbüssaâde'den girdikten sonra enderun bölümü başlar. Enderun padişah ve hizmetindekilerin yaşadığı, saray eğitimlerinin yapıldığı koğuşların mekânların olduğu bölümdür.
Üçüncü avlu: İç Saray ya da Enderûn Avlusu olarak da bilinen Üçüncü Avlu, sarayın içinde yer alır ve Has Oda Salonu, hazine, harem ve III. Ahmed'in kütüphanesi ile çevrili bir bahçedir. Sultan Mehmed tarafından kurulmuştur.
Üçüncü avluda yer alan Enderun'da büyüklü küçüklü odalar, doğancılar koğuşu (şahinciler), seferliler ocağı, kiler odası, hazine odası ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi) yer almaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Topkapı Sarayı'nın bölümleri 4 avlu ve 1 haremden oluşmaktadır. Saray, hizmet bölümü Birun ve iç örgütlenme yapılarını kapsayan Enderun olmak üzere 2 ana bölüme ayrılmıştır.
Enderun Mektebi'nde eğitim; Büyük ve Küçük Odalar, Doğancı Koğuşu, Seferli Koğuşu, Kiler Odası, Hazine odası ve Has Oda olmak üzere yedi kısma ayrılmıştır. Buradaki eğitimi sonuna kadar götüremeyen iç oğlanlar, ara sınıflarda aynı şekilde çıkma adıyla anılarak çeşitli askeri birliklere katılırlardı.
Sarayın ikinci avlusu, devlet yönetiminin gerçekleştiği mekânların yer aldığı Divan Meydanı, bir diğer adıyla Adalet Meydanı'dır. Tarih boyunca pek çok törene sahne olan bu avluda divan toplantılarının yapıldığı Divan-ı Hümâyûn (Kubbealtı) ve yanında Divan-ı Hümâyûn Hazinesi yer alır.
Tarihi elmasların en meşhurlarından ve aynı zamanda en büyüklerinden olan Kaşıkçı Elması çalındı iddialarının aksine Topkapı Sarayı'nda bulunan Dış Hazine Bölümü'nde sergileniyor.
Bîrun, Osmanlı saray teşkilatında "dış saray" olarak adlandırılan ve önemli saray çalışanlarının bulunduğu yönetici bölümüdür. Bîrun bölümündeki görevliler arasında yeniçeriler, doktorlar, terziler, bekçiler mevcuttu.
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor. Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet'in emri ile İstanbul'un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış.
Seferli Koğuşu Sultan IV. Murâd'ın koğuştaki ağaları sefere götürmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Günümüzde iki mekanlı bu koğuş, padişah elbiseleri sergi salonu olarak kullanılmaktadır.
Osmanlı Sarayı içinde yer alan, devlet adamı yetiştirmek üzere çeşitli kısımlardan oluşan eğitim kurumunun adıdır. Osmanlı Sarayı'nda Birun, Divanhane, Harem gibi kısımlar arasında yer alır. Birinci ve ikinci avluya yayılan Birun, ıstabl-ı âmire, matbah-ı âmire gibi birimler ve çalışanlarından oluşur.
Topkapı Sarayı dördüncü avluda yer alan Bağdat Köşkü, Sarayın en güzel manzarasını seyreder. IV. Murad tarafından (1612- 1640) 1639 yılında ikinci Bağdat seferinin anısına yapılmıştır.
Topkapı Sarayı (Osmanlı Türkçesi: طوپقپو سرايى), İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır.
Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
Flaşsiz olmak kaydıyla fotograf ve video çekilebiliyor.
Hacer-ü'l Esved (Arapça: الحجر الأسود), Kâbe'nin duvarında yer alan ve Müslümanlarca kutsal sayılan siyah ve parlak taş. Hac sırasında hacılar tavaf ederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler.
Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusuna geçişi sağlayan en büyük kapısı.
Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
Osmanlı haremi, bir gerçektir; ama 'bakire yuvası' olarak değil; bir 'dünya devleti' felsefesi, bir okul olarak!... Osmanlı erkekleri Enderûn'da eğitilmişler; kadınlar 'Harem'de yetiştirilmişlerdir. Amaç: EĞİTİM! Osmanlı dilinde, bir evin kadınlar bölümüne harem, erkekler bölümüne selamlık denirdi.
Darülkurra adı verilen yapılar Kur'an eğitimi veren yerler olarak tanımlanmaktadır. Bu müesseselere Darülkur'an ya da Darülhuffaz adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri