Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahlarının yaşamış olduğu devasa bir saraydır. Osmanlı Devleti'nin idare devlet merkezi olarak kullanılması amacı ile inşa ettirilmiştir. Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir saraydır.
Topkapı Sarayı (Osmanlı Türkçesi: طوپقپو سرايى), İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır.
Kara tarafından Fatih'in yaptırdığı Sur-i Sultani, deniz tarafından ise Doğu Roma surları ile şehirden ayrılan Topkapı Sarayı, mimari yapıları, koleksiyonları ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.
Tarihsel süreç içerisindeki onarımlara ve tümüyle yeni yapılmış binalara rağmen dört yüz yıl boyunca temel yapısını 19. yüzyıl sonuna kadar korumuş olan Saray, 1853'te terk edildi ve Boğaz kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı yeni yönetim merkezi oldu.
Topkapı Sarayı, İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılmış olup takip eden padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki hâlini almıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Fatih Sultan Mehmed, fetihten sonra Beyazıt'ta bugünkü İstanbul Üniversitesi'nin bulunduğu yerde, daha sonra “Eski Saray” olarak anılacak olan bir saray yaptırmıştır. Fatih, bu ilk saraydan sonra, önce Çinili Köşk'ü, ardından da yapımı tamamlandığında yerleşecek olduğu Topkapı Sarayı'nı inşa ettirmiştir.
Ortakapı'da denilen bu iki kuleli kapı, Topkapı'nın sembolü olmuş. Kapının üst tarafında enfes bir hatla Kelime-i Tevhid (Lâ ilahe illallah Muhammedün Resulullah) yazılı. Bu kapı birinci avlu (Alay Meydanı) ile ikinci avluyu (Divan Meydanı) ayırıyor.
Bunun ilk nedeni, tarihe adını yazdıran ünlü kadınların yaşadığı yer olması. Ve Harem'den çıkan kadınların ömürlerinin sonuna kadar 'konuşma yasağı'na uymak zorunda olmaları. İkinci neden de yıllardır Harem'e girilememesi.
Osmanlı Devleti'nin idare devlet merkezi olarak kullanılması amacı ile inşa ettirilmiştir. Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir saraydır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahı Abdülmecit tarafından ilk kez müze olarak açılmış ve kullanılmıştır. Topkapı Sarayı'nın mimarisi Davud Ağa ve Alaüddin'dir.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti öğrenci = 25 TL.
Harem'in, yani padişahın annesi, eşleri, çocukları ve cariyelerinin, Topkapı Sarayı'na hangi yılda taşındığı hala tam olarak bilinmiyor. En eski kaynak Arabalar Kapısı üstündeki kitabede 1578 tarihi ve III.Murat ismi. Harem'in 1853'te Dolmabahçe Sarayı'na taşınmasına kadar Topkapı Sarayı'nda yaşadığı biliniyor.
Topkapı Sarayı'nın altında Bizans döneminden kalma 40'ı aşkın sarnıç var. Bunlardan şu ana kadar 23'üne ulaşabildi. Çoğu 1500 yıllık olan sarnıçların büyük kısmı varlığını koruyor. O sarnıçlara 60 yıl sonra Sıcak Nokta ekibi girdi.
Osmanlı'nın büyük mimarı Mimar Sinan Topkapı Sarayı'nda sadece bir bölümü inşa etmiştir. Sarayın inşasında Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Acem Ali, Davud Ağa ve Sarkis Balyan gibi isimlerin katkısı olmuştur.
Topkapı Sarayı Harem Odası / Hürrem Sultan Odası
Topkapı Sarayı'nın günümüzdeki en gözde bölümlerinden Harem Odası, padişahın ailesinin ve cariyelerin yaşadığı yerdi. Halk arasında Hürrem Sultan Odası olarak da bilinen bu yapı, Topkapı Sarayı'nın en estetik bölümlerinden biridir.
Talha Uğurluel - Harem'in ana giriş kapısı. Üzerinde Nur Suresinin 27.ayeti yazıyor. "Hane sahiplerinin evlerine izinsiz girmeyin" | Facebook.
Eski Saray ya da Sarây-ı Atîk-i Âmire, İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı Beyazıt mahallesinde Süleymaniye Camii ile Bayezid Camii arasında İstanbul Üniversitesi ana yerleşkesi içerisinde Osmanlı döneminde İstanbul'da inşa edilmiş ilk saray.
Soldaki kapıdan girilen odada dar bir taş merdiven dairenin çatısına çık maktadır. Taht nöbeti gelen veliahdlann cülûsu için Babüssaadeye girerken bu yoldan geçtikleri ve bu esnada iki tarafa dizilen kadınlara altın serp tikleri ve bu sebeble burasının (Altın yol) ismini aldığı rivayet edilmektedir.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusuna geçişi sağlayan en büyük kapısı.
Dünyanın bilinen en eski sarayı olan Arslantepe Höyüğünde kazılar İtalyan Profesör Marcella Frangipane'nin başkanlığını yaptığı ekip tarafından yapılıyor. Kayısı bahçeleri arasında yer alan dünyanın en eski sarayı Arslantepe, gün ışığına çıkarılan tarihi kalıntılar ile tarihe de ışık tutuyor.
Mehmet olarak geçer." Bugün ise Edirne Eski Sarayı'na ait kesin bilgi olmasa da iki yapı ayakta bulunmakta. Bunlarda biri şu an otel olarak kullanılan ve Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ev olarak gösterilen Taşodalar, diğeri ise Ahmet Badi Efendi'nin zikrettiği ve şu an halen kullanılan saray hamamı...
1361 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarına katılan Edirne, İstanbul'un fethedildiği 1453 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti oldu. Edirne'de Osmanlı Dönemi'nde inşa edilmiş iki önemli saray; Eski Saray (Saray- ı Atik) ve Yeni Saray (Saray-ı Cedîd-i Âmire) bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri