Saraya bugün 2 şekilde girilebilir. Birincisi Ayasofya, Soğukçeşme Sokağı ve III. Ahmet Çeşmesi'nin de bulunduğu bölgeden Bâb-ı Hümayun'dan girerek; ikincisi ise Gülhane Parkı içerisinden Osman Hamdi Bey yokuşunu takiben Arkeoloji Müzesi yanından geçerek direkt 1. Avlu'ya girmek suretiyle olur.
Birinci kapı olan Bâb-ı Hümâyun, iki katlı bir köşk kapısı olup üstündeki kitâbede Ali b. Yahyâ es-Sûfî imzası bulunur. İkinci kapı Bâbüsselâm, üçüncü kapı ise Bâbüssaâde'dir. Saray yapıları birbirine geçişli dört avlu ve çevresindeki mimari yapılardan oluşmaktadır.
Topkapı Sarayı Müzesi Bilet Fiyatları 2023
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
IV. Avlu'nun bir alt kotunda asma çiçek bahçesi, ahşap Kara Mustafa Paşa Köşkü, Hekim Başı Kulesi, en alt katta ise Sofa Camisi, Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen ve Saray'ın son yapıları olan Mecidiye Köşkü ve Esvab Odası vardır.
Topkapı Sarayı'nın bölümleri
Topkapı Sarayı yönetim, eğitim yeri ve padişahın ikâmetgâhı olması sebebiyle oluşturulan yapılanmaya uygun olarak iki ana bölüme ayrılmıştır. Bunlar, birinci ve ikinci avludaki hizmet yapılarından oluşan Birun ile iç örgütlenme ile ilgili yapılardan oluşan Enderûn'dur.
İlgili 22 soru bulundu
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Topkapı Sarayı'na Kimler Ücretsiz Girebilir? Şu kişiler, Topkapı Sarayı Müzesi'ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görme fırsatına sahiptir; 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
Üçüncü avlu: İç Saray ya da Enderûn Avlusu olarak da bilinen Üçüncü Avlu, sarayın içinde yer alır ve Has Oda Salonu, hazine, harem ve III. Ahmed'in kütüphanesi ile çevrili bir bahçedir.
Osmanlı döneminde sarayın halka açık tek bölümü olan Birinci Avlu'da törenler ve alaylar yer alırdı. Bu avluya biletsiz de girebilirsiniz. 1729'dan kalma güzel Sultan III. Ahmet Çeşmesi'ni geçerek ve Topkapı Sarayı'nın ana girişi olan İmparatorluk Kapısı'ndan girerek buraya ulaşacaksınız.
Bîrun, Osmanlı saray teşkilatında "dış saray" olarak adlandırılan ve önemli saray çalışanlarının bulunduğu yönetici bölümüdür. Bîrun bölümündeki görevliler arasında yeniçeriler, doktorlar, terziler, bekçiler mevcuttu.
Topkapı sarayı yani çok da bir şey anlatmaya gerek yok. Gitmediyseniz kesinlikle gidin, gittiyseniz bir daha gidin. Tüm sarayı gezmek istiyorsanız biraz erken gidin ve acele etmeyin, geziniz 3_4 saati bulabilir.
MÜZEKART GEÇERLİ OLACAK
Topkapı Sarayı'nda Müze Kart ile Museum Pass Türkiye ve Museum Pass İstanbul kartları geçerli kılınırken Harem ve Aya İrini bölümü kapsam dışında bırakıldı. Dolmabahçe Sarayı'nda ise Selamlık bölümünün dışındaki mekanlarda Müze Kart'ın geçerli olduğu açıklandı.
Topkapı Sarayı giriş ücreti 2023 yılı için belirlenen tutarları sizler için şu şekilde maddelendirebiliriz; Topkapı Sarayı giriş ücreti = 60 TL. Harem bölümü giriş ücreti = 40 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti = 30 TL.
Ortakapı'da denilen bu iki kuleli kapı, Topkapı'nın sembolü olmuş. Kapının üst tarafında enfes bir hatla Kelime-i Tevhid (Lâ ilahe illallah Muhammedün Resulullah) yazılı. Bu kapı birinci avlu (Alay Meydanı) ile ikinci avluyu (Divan Meydanı) ayırıyor.
Tam inşaası 1478 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahlarının yaşamış olduğu devasa bir saraydır. Osmanlı Devleti'nin idare devlet merkezi olarak kullanılması amacı ile inşa ettirilmiştir.
Soldaki kapıdan girilen odada dar bir taş merdiven dairenin çatısına çık maktadır. Taht nöbeti gelen veliahdlann cülûsu için Babüssaadeye girerken bu yoldan geçtikleri ve bu esnada iki tarafa dizilen kadınlara altın serp tikleri ve bu sebeble burasının (Altın yol) ismini aldığı rivayet edilmektedir.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
TOPKAPI SARAYI HANGİ GÜNLER AÇIK? Topkapı Sarayı Salı günleri, Yılbaşı, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın ilk günleri ziyarete kapalıdır. Bu günler dışında 09:00-18:00 saatleri arasında açıktır.
Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücreti 2023
18 yaşında altındaki öğrenciler ve 65 yaşın üzerindeki vatandaşlar için giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olduğu için müzekart geçerlidir.
Topkapı Sarayı'nın altında yer alan dev bir labirent, labirent içinde sarnıçlar, sarnıçlarda haç motifli sütunlar, yüzlerce metrelik su yolları, dehlizler, galeriler… Yeraltı dehlizlerindeki yolculuğumuz Sereriyat Hastanesi ile başlıyor. İkinci Abdulhamit tarafından yaptırılan bu hastanenin altında dev bir sarnıç var.
Topkapı Sarayı yapılmaya başladıktan sonra hemen hemen her padişahın eklemeler yaptığı, valide sultanların da yeni yapılar eklettiği Harem dairesi sarayın en özel yeridir. Hanedan üyelerinin bile girmek için sıklıkla kontrol edildiği bu özel bölüm Topkapı Sarayı tarihinde birçok entrikaya ev sahipliği yapmıştır.
Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
2023 yılı için geçerli olacak Müzekart ücreti açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Müzekart'ın fiyatı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un talimatıyla bu yıl da 60 lira olarak sabit bırakıldığı belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 18 yaş altı öğrenciler için ücretsizdir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsizdir. Gaziler ve ona refakat eden ailelerine ücretsizdir.
NOT: MüzeKart, Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı, Efes Örenyeri içerisinde bulunan Yamaçevler , Göreme Açıkhava Müzesi içerisinde bulunan Karanlık Kilise, Sedir Adası ve İstanbul Sinema Müzesi geçerli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri