Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
Topkapı Sarayı (Osmanlı Türkçesi: طوپقپو سرايى), İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır.
Bu amaçla 1460 yılında inşasına başlanan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren otuz birinci padişah Sultan Abdülmecid'e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmış, aynı zamanda padişahların evi olmuştur.
Topkapı Sarayı, İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılmış olup takip eden padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki hâlini almıştır.
Topkapı Sarayı'nın altında yer alan dev bir labirent, labirent içinde sarnıçlar, sarnıçlarda haç motifli sütunlar, yüzlerce metrelik su yolları, dehlizler, galeriler… Yeraltı dehlizlerindeki yolculuğumuz Sereriyat Hastanesi ile başlıyor. İkinci Abdulhamit tarafından yaptırılan bu hastanenin altında dev bir sarnıç var.
İlgili 30 soru bulundu
Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
Tarihsel süreç içerisindeki onarımlara ve tümüyle yeni yapılmış binalara rağmen dört yüz yıl boyunca temel yapısını 19. yüzyıl sonuna kadar korumuş olan Saray, 1853'te terk edildi ve Boğaz kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı yeni yönetim merkezi oldu.
Paşa mangalı Osmanlı dönemine ait saraylarda ısınma aracıdır. İçerisinde kömür ve benzeri yakacaklar kullanılarak ısınma sağlanır.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.
Sarayın ilk alafranga tuvaleti Kayzer'in şerefine yapılmıştı
Osmanlı saraylarındaki bütün helâlar, evlerde olduğu gibi alaturka idi, sarayda bile alafranga tuvalet yoktu ve saraylarımız Avrupaî tuvaletler ile 1889'da, Alman İmparatoru Wilhelm'in sayesinde tanıştılar...
Building. Nöbet Yeri'nden Mabeyn'e (Harem-Selamlık arası) uzayan ve Has Oda Taşlığı'nda son bulan dar koridora Altınyol denilir.
yine özellikle padişahlara, şehzadelere ve sultanlara ait odalarda mangallar bulunmaktadır. ortalama bir sandık büyüklüğündeki bu mangallarda sürekli olarak közler yenilenmektedir. topkapı sarayı'nda ise iç taraflarda yalıtkan malzemeden yapılmış taşlar kullanılmış, bu sayede sıcaklık içeride tutulmaya çalışılmıştır.
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş ilçesinde yer alır.
Topkapı Sarayı giriş ücreti 2023 yılı Eylül ayı fiyat tarifesini sizler için şu şekilde sıralayabiliriz; Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor. Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet'in emri ile İstanbul'un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış.
Arap sabunu veya rendelenmiş sabunla çamaşır kazanında kaynayan sararmış çamaşırlar çividin verdiği renkle maviye bakan bir beyazlık kazanırdı. Bazı kalın çamaşırlar ise çamaşır teknesine konan çamaşır taşının üzerinde veya dere kenarındaki taşların üzerinde çamaşır tokmağı ile dövülerek yıkanırdı.
Tarihçe. Yapımları çok masraflı olan, çok fazla insan ve hayvan gücü gerektiren saraylar; tarih boyunca hükümdarların zenginliğinin, gücünün ve bulundukları bölgenin gelişmişliğinin bir simgesi olmuştur. Bu nedenle arkeologların en çok ilgi gösterdiği yapılardandır.
Isıtma, yüzyıllar boyunca bacası olan bir ocakta yakılan odun ve kömür gibi katı yakıtlarla gerçekleştirildi. Çin ve Japonya gibi ılıman iklime sahip ülkeler odun ya da ahşapla ısınıyorlardı. Şömineden yükselen bacalar, ilk olarak 13. yüzyılda Avrupa'da bulundu.
Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı.
Dolmabahçe Sarayı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Dolmabahçe Sarayı Müzesi giriş ücreti 90 Türk Lirası'dır. Bu fiyat yalnızca Selamlık bölümünü kapsar. Eğer Harem bölümünü de gezmek isterseniz (Milli Saraylar Resim Müzesi ile beraber) 140 TL kombine bilet fiyatı ödenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri