Yumurtlama döneminde olma: Kadınlarda adet dönemi öncesi iki hafta kala başlayan kahverengi akıntılar yumurtlama dönemine bağlı olarak yaşanan hormon değişimleri sonucu görülür. Buna bağlı kahverengi adet kanaması normal bir süreç olarak kabul edilir.
Kahverengi akıntı çoğu zaman doğal nedenler ile oluşur. Doğal nedenler, akıntıya sebep olan durumun doğal süreçlerin bir sonucu olduğunu; genel sağlığa bir zararı olmadığını gösterir. Adet döneminde kahverengi lekelenme tarzı kanamalar olması normal kabul edilir. Adet dönemi başlangıcında ve sonunda kanama yavaştır.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yumurtlama döneminde olma: Kadınlarda adet dönemi öncesi iki hafta kala başlayan kahverengi akıntılar yumurtlama dönemine bağlı olarak yaşanan hormon değişimleri sonucu görülür. Buna bağlı kahverengi adet kanaması normal bir süreç olarak kabul edilir.
Yumurtlama dönemi (ovulasyon): Kan östrojen seviyesi yükselince yumurtlama olur. Yumurtlama sonrası kan östrojen seviyesi hafif düşer. Buna bağlı da yumurtlama zamanı kahverengi akıntı veya adet dışı lekelenme görülebilir ve bu durum normaldir.
Yerleşme kanaması anne adaylarında genellikle 3-5 saat arasında sürmektedir. Bu kanama hafif lekelenme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu kanama süreci bazı kadınlarda lekelenme olarak 2-3 gün kadar sürebilir. Kadınlarda kanama üç gün sürse de şiddetli olmadığı sürece bir sorun teşkil etmemektedir.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak eski kan olmasıdır. Yani kan oksijen ile tepkimeye girdiği anda renginde koyulaşma yani kahverengi tonlara gelme görülür. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi adet kanaması tehlikeli olmaz. Adet döneminde kan vücuttan uzun sürede çıkarsa kahverengiye dönebilir.
Parlak kırmızı kanın nedeni içinde oksijen olmasıdır, kahverengi kanın nedeni ise (annenizin sabah demlenmiş kahvesine benzer), kanın rahminizden aşağı inmesi, kanalı geçmesi ve ardından regl iç çamaşırınıza geçmesi zaman aldığı için olur.
Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
KAHVERENGİ LEKE ORUCU BOZAR MI? Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Bir kadının adet kanı tamamen kesilmemiş ise adeti devam ediyor demektir. Adet öncesinde veya sonrasında, kahverengi, sarı, yeşilimtırak veyahut toprak rengi akıntılar gelebilir. Ancak 10. günden sonra gelmeye devam ediyorsa bu özür kanıdır ve gusül abdestini bozması söz konusu değildir.
AKINTI TÜRLERİ NELERDİR? Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin.
Hamile bir kadının gördüğü kanama âdet değil, istihâze kanıdır. İstihâze kanı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan hükmündedir. Bu kanın akmasıyla yalnız abdest bozulur, gusül gerekmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/29-30).
Adet öncesi veya sonrası dönemlerde kahverengi vajinal akıntı görülebilir. Bu, normal fizyolojik bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak kız çocuklarında kahverengi vajinal akıntıda bazı sorunlardan şüphelenilebilir. İleri yaştaki kadınlarda kahverengi vajinal akıntı, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır.
Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir.
Cinsel ilişkiden sonra ara sıra kahverengi akıntının olması, normal bir durum olarak kabul edilir. Ancak yine de belirli bir süre takip etmeniz gerekir. Cinsel ilişkiden sonra ayda birkaç defadan fazla veya bir haftadan daha uzun kahverengi veya kanlı bir akıntı fark ederseniz doktorunuza başvurmanız gerekir.
Yerleşme kanamasının nedeni, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunurken çevredeki dokuların hafifçe zarar görmesi ve kanamaya neden olmasıdır. Kanama miktarı genellikle çok azdır ve renk kahverengi veya pembe olabilir.
Döllenme sonrasında yumurta hücresi, rahim iç tabakasına doğru ilerler ve oraya tutunur. Bu süreç sırasında bazı kadınlarda hafif bir kanama veya lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması genellikle implantasyondan yaklaşık 6 ila 12 gün sonra görülür.
Genelde adetin ilk günü lekelenme şeklinde kanama olur, adetin 2.-3. Gün kanama yoğunlaşır ve toplamda 5-7 gün sürer ve biter. Kimya derslerinden hepimizin bildiği gibi kan belli bir süre oksijen ile temas ederse rengi kahverengiye döner.
Bu akıntı ve lekelenme, genellikle, bir kadın hamile olduğunu daha anlamadan bile görülen bir akıntıdır. Bir kadının adet dönemini beklediği günden sonra ortaya çıkan kanama, implantasyon kanaması olarak kabul edilemeyecek kadar geç bir durum demektir ve genelde erken gebelikle ilişkili olma olasılığı daha yüksektir.
Adet kanamasının görüldüğü hiçbir gün %100 gebelikten koruduğu gibi bir anlam taşımaz. Bu sebeple adet döngüsünde ve adet sonrası görülen olası lekelenmelerin olduğu süreçte cinsel ilişkiye girenler korunma yöntemlerine başvurmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri