Bilim insanları evrende yaklaşık 1011 -1012 gökada olduğunu ve gökadaların 1011 -1012 yıldız içerdiğini, dolayısıyla evrende 1022 -1024 tane yıldız bulunabileceğini tahmin etse de, bütün gökadaların ve yıldızların aynı büyüklükte olmadığını düşünürsek bunun yaklaşık bir değer olduğuna dikkat etmek gerekiyor.
Astronomlar gözlemlenebilir evrende en azından 70 seksilyon (7×1022) yıldız olduğunu tahmin etmektedir. Bu Samanyolumuzda bulunan 300 milyar yıldızın 230 milyar katıdır. Güneş'ten sonra Dünya'ya en yakın yıldız 39,9 trilyon (1012) kilometre ya da 4,2 ışık yılı uzaklıkta olan Proxima Centauri'dir.
Türkiye. Türkiye'de futbol kulüpleri dünyadaki standart kullanımdan farklı olarak 10 şampiyonluğa değil, 5 şampiyonluğa bir yıldız eklerler. Galatasaray 23 şampiyonluğu temsil eden 4 yıldız kullanır. Fenerbahçe 19 şampiyonluğu temsil eden, Beşiktaş 16 ise şampiyonluğu temsil eden 3 yıldızı logolarında kullanır.
Şurada Paylaş! 22 şampiyonluğu olan Galatasaray'ın 4 yıldızı varken, 19 şampiyonluğu olan Fenerbahçe'nin 3 yıldızı vardır. Beşiktaş 2021 şampiyonluğu sonrası 16. zaferiyle 4. yıldıza yaklaşmıştır. Trabzonspor 1 yıldıza sahiptir ve 3 şampiyonluk daha alması halinde 2. yıldıza sahip olacaktır.
Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18'dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur. Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan, sarı-lacivertli kulübün 5 yıldızlı armasını resmen tescillediklerini açıkladı.
Bu yüzden 2023-24 sezonundan itibaren armamıza 5 yıldızı koyacağız. Fenerium ürünlerine şimdiden 5 yıldızı koyacağız." Sarı-lacivertli ekibin yeni sezon formaları 19 Temmuz Salı günü tanıtıldı, ancak Ali Koç'un açıkladığı gibi Fenerbahçe'nin yeni formalarında 5 yıldız kullanılmıyor.
Fenerbahçe neden 5. yıldızı istiyor? 1959 öncesi şampiyonlukların da hesaplanmasını isteyen Fenerbahçe, talebi kabul edilmeyince, logosuna 5 yıldız ekleyerek tescil etti. Fenerbahçe, gelecek sezon giyeceği 5 yıldız logolu formasının provasını da Ziraat Türkiye Kupası finalinde yaptı.
TFF, UEFA'YA 3 YILDIZLI ARMAYI GÖNDERDİ
Fenerbahçe'nin sahaya 5 yıldızlı forma ile çıkma konusunda TFF'den ya da UEFA'dan görüş almadığı öğrenildi. Federasyon kaynakları ise UEFA'ya sarı lacivertlilerin 3 yıldızlı armasını gönderdiklerinin altını çizdi.
Şimdi, sanki yıldız uygulaması en baştan beri varmış ve Beşiktaş'ın 1959'dan önceki 2 şampiyonluğu da en baştan kabul edilmiş gibi bakalım yıldız yarışına... İLK YILDIZ BEŞİKTAŞ'IN, 2. YILDIZ F.BAHÇE'NİN...
Sarı-kırmızılılar, Ankaragücü'nü 4-1 mağlup ederek, 23. kez şampiyon oldu. Galatasaray, 25. şampiyonluğunu alınca Galatasaray 5. yıldızını alacak. Galatasaray, 2023/2024 sezonunda da Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ederek, aynı stratejiyi izleyecek.
“Evrende Samanyolu'na benzer, içinde milyarlarca yıldız barındıran kaç galaksi daha var” sorusuna cevaben ilk gerçekçi hesap, Hubble Uzay Teleskobu'nun verileriyle yapılan tahminlere dayanıyordu. Bu gözlem sonucunun teorik modellerle birleştirilmesiyle evrende 2 trilyon galaksi olduğuna dair bir sonuç ortaya çıktı.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
Burak Kızılhan yaptığı açıklamada, "Kulübümüz 28 şampiyonluğumuzun hakkı olan 5 yıldızlı formayı hayata geçirdi. TFF'ye yaptığımız süreç hala devam ederken kulübümüz artık beklemeyecek. Armamız tescillenmiş haliyle her alanda 5 yıldızlı olarak kullanılacaktır" dedi. Şurada Paylaş!
Galatasaray'ın 4 yıldızlı formalarına Fenerbahçe, 5 yıldızlı tişörtlerle karşılık verdi. Bunun sebebi ise, sarı lacivertlilerin Futbol Federasyonu'nun kuruluş tarihi olan 1959'dan önceki şampiyonlukları da sayması. Eğer bu şampiyonluklar kabul edilirse, Fenerbahçe 28 şampiyonlukla 5 yıldıza hak kazanacak.
Galatasaray 22 şampiyonluğu temsil eden 4 yıldız kullanır. Fenerbahçe 19 şampiyonluğu temsil eden, Beşiktaş 16 ise şampiyonluğu temsil eden 3 yıldızı logolarında kullanır. Trabzonspor ise 7 şampiyonluğu temsilen 1 yıldız kullanır.
Fenerbahçe gelecek sezon giyeceği formaları tanıttı. 2023-2024 sezonunun formalarında 5 yıldızlı armanın bulunması dikkat çekti.
İşte; Fenerbahçe'nin 28 Türkiye Şampiyonluğu, ülke futbol federasyonunun oynattığı ulusal şampiyonalardaki birinciliklerinin sayılmasından gelir. Fenerbahçe, Türkiye Futbol Birinciliği'ni 3 kez, Milli Küme'yi 6 kez ve Süper Lig'i ise 19 kez kazanmıştır.
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) 1959 öncesi şampiyonluklar konusuyla ilgili komisyon kurulmasını olumlu bulduklarını belirterek, “Komisyon kararının federasyonu baskıya almaması için bundan sonraki maçlarımızda yıldızsız formamızla oynayacağız” dedi.
Daha yüksek çekirdek sıcaklığı anlamına gelen bu durum, kütlesi Güneş'in kütlesinin %8'i kadar olan bir gezegenin nükleer füzyon için gerekli iç sıcaklığa ulaşarak bir yıldız hâline gelmesi ile sonuçlanır. Bu nedenle, 0,001 Güneş kütlesindeki Jüpiter, 'yıldız olmayı başaramamış' bir gök cismi olarak da tanımlanabilir.
Güneş'e en yakın altıncı gezegen olan Satürn, Güneş sistemindeki gezegenlerin büyüklük sıralamasında Jüpiter'den sonra ikinci sırada gelir.
Yıldızın sıcaklığı 420 °C ve bu bir yıldız için epey soğuk. Bilim insanları radyo dalgaları yayan (şimdilik) en soğuk yıldızı belirlemeyi başardı. WISE J0623 olarak adlandırılan bu kahverengi cüce, normal bir yıldız olamayacak kadar küçük, bir gezegen olamayacak kadar da büyüktü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri