Pasif Toplamı = Toplam Borçlar + Özsermaye Kısa vadeli borçlar, işletmenin gelecek yıl içerisinde ödemekle yükümlü olduğu, uzun vadeli borçlar ise, işletmenin gelecek yıl içinde bütünüyle geri ödemeyeceği borçları ifade eder.
Pasif Karakterli Hesap: Açılış kaydı alacak tarafına yapılan ve alacak kalanı veren hesaba pasif karakterli hesap denir. Bu hesapların içinde eksi (-) hesaplar bulunur. Hesabın yanında (-) olanlar düzenleyici hesaplardır. Bu hesaplar kendinden önceki hesapları düzenlemektedir.
Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
İşletme hesap özetinde mali bilanço toplamı; Gider Bölümü + Kar/ Gider Bölümü – Zararı formülü kullanılarak hesaplanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Pasif Toplamı = Toplam Borçlar + Özsermaye
Kısa vadeli borçlar, işletmenin gelecek yıl içerisinde ödemekle yükümlü olduğu, uzun vadeli borçlar ise, işletmenin gelecek yıl içinde bütünüyle geri ödemeyeceği borçları ifade eder.
Pasiflerin bilançoda gösterilmesinde; 1-Kaynaklar kısa vadeliden uzun vadeliye göre sıralanır. Bilançonun baş tarafında borçlar, arkasında özsermaye hesapları yer alır. 2-Kaynaklar uzun vadeliden kısa vadeliye göre sıralanır.
Pasif hesaplar bilançonun sağ tarafında
Bunlara alacak kalanlı (matlup bakiyeli) hesaplar adı da verilmektedir. Pasif hesapların sol tarafı azalışları ve sağ tarafı da artışları göstermektedir. Bu hesaplara ilk kayıt alacak (matlup) tarafından yapılır.
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
Aktif toplamının hesabında, şirketin kendi aktif toplamından, bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin kayıtlı değerleri çıkarılır. Bulunan tutara, bağlı ortaklıklarının aktif toplamının tamamı ve iştiraklerinin aktif toplamından kendi iştirak hissesi payına düşen kısmı eklenir.
“320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile satıcılar hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Bilanço Eşitliği
Esasında öz sermaye gerçek anlamda bir borç değildir ve pasifte yer almamalıdır; ancak bu kısım işletmenin kendi kendine olan borcu olarak nitelendirilerek pasife aktarılır ve aktifler ve pasifler toplamı her zaman birbirine eşit olur.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
PASİF HESAPLARIN ÖZELLİKLERİ
Pasif hesaplar bilançonun sağ tarafında yer alır. Paranın hesaba girişi yani hesabın açılışı alacak kısmından gerçekleştirilir. Para girişleri hesabın alacak kısmına, para çıkışları ise hesabın borç kısmına kaydedilmektedir. Pasif hesaplar alacak bakiye (alacakta kalan kısmı) vermektedir.
102 BANKALAR HESABININ İŞLEYİŞİ
Aktif karakterli olan banka hesabına para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç, çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri alacak kaydedilir.
Aktif düzenleyici hesaplar, bilançonun aktif kısmında yer alırken pasif karakterli olan hesaplardır. Örneğin, Verilen çekler ve ödeme emirleri (-), alacak senetleri reeskontu (-) gibi. Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır.
120-Alıcılar=İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacakların izlenmesi için kullanılır.Senetsiz alacağın doğması ile bu hesaba borç; tahsil edilmesi halinde alacak kaydedilir. Aktif karakterli bir hesaptır ve borç bakiyesi verir.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
Bilançonun pasif tarafında işletmenin kaynakları yer almaktadır. Kaynaklar genel olarak, işletmenin ödemekle yükümlü olduğu borçları belirtir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Pasif kelimesinin anlamı bir şeye tepki göstermeyen ve edilgen olan demektir. Pasif olan kişiler hayatını daha içe kapanık bir şekilde yaşamaktadır. Bunun için eylemsiz ve edilgen olarak pasif kelimesi kullanılmaktadır.
Toplam Varlıklar nedir? Toplam Varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahibi olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit ve borçlar dahil olmak üzere malı temsil eder. Toplam Varlıklar Toplam Yükümlülükler & Özkaynaklar toplamına eşit olmalıdır.
Pasif kelimesi Türkçe anlamı 'edilgen' ya da 'çekingen ve durgun' olarak dile getirilebiliyor. Türkiye'de aynı zamanda asosyal ya da herhangi bir işte atılgan olmayan şeklinde de halk arasında kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri