MESUT EŞ ANLAMLISI Mesut sözcüğü, Türkçedeki çoğu kelime gibi Arapça kökenli bir kelimedir. Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir. Lakin halk içinde mesudun eş anlamlısı olarak genellikle mutlu kelimesi kullanılmaktadır.
Mutlu kelimesi için eş anlamlı olarak kullanılabilecek birden fazla sözcük yer almaktadır. Bunlar içerisinde özellikle günlük yaşamda Mesut ve sevinçli kelimeleri yaygın biçimde kullanır.
Mutlu sözcüğünün zıt anlamlısı da karşıt anlamlıları olan üzgün ve mutsuz sözcükleridir.
Mutluluk ve sevinç, birbiriyle ilişkili ve anlamdaş olamaya uygun iki kelimedir. Ancak, arada sıkça karıştırılan bir fark vardır o da; sevinç anlık bir duygudur. O an yaşanan bir olaydan duyulan mutluluğu belirtir. Mutluluk ise, genel olarak hayatından veya rahatından memnun anlamı taşır.
Zıt anlam: Birbiriyle çelişen, karşıt olan kelimelere denir. Sorumuza geçelim. "mutlu" kelimesinin zıt anlamlısı "üzgün"dür.
İlgili 29 soru bulundu
Türk Dil Kurumu açısından mutlu kelimesinin eş anlamlısı 'neşeli' olarak karşımıza çıkıyor.
"mutluluk" kelimesinin eş anlamlısı "mesut, sevinç"tir.
Neşeli kelimesinin anlamına zıt olan sözcüklerden biri de, üzgün kelimesidir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Neşenin Zıt Anlamı Olan Kelime
Sevinç ve şetaret ile açıklanabilecek neşe kelimesinin zıt anlamlı kelimeleri ise; hüzün ve keder olmaktadır. Her iki karşıt anlamlı kelimeyi de mutluluktan ve sevinçten uzak olarak tanımlamak mümkün olmaktadır.
Aynı zamanda bu kelimenin zıt anlamlı sözcüğü de bir o kadar öne çıkar. Bu açıdan sinirli kelimesine karşılık olarak sakin sözcüğü kullanılır.
İlk olarak sevinç zıt anlamlısı dediğimizde akla gelen kelime üzüntüdür. Bir diğer zıt anlam karşılığına bakacak olursak hüzün ve kederi ele alabiliriz. Ayrıca dert, tasa gibi kelimelerde yine sevincin karşılığı olarak dilimizde yer alır.
Evlenme durumunu ifade etmek için kullanılan evli kelimesi, tam tersi olarak evlilik müessesinin bitirilmesi anlamında kullanılan bekar kelimesi ile zıt anlamlıdır.
Mutlu, halinden memnun, keyifli ve sevinçli anlamına gelir. Bu sözcük ''mutlu mesut'' şeklinde ikileme olarak da kullanılır.
Ben kelimesi, eş sesli bir kelime olarak bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre soğuk kelimesinin zıt anlamlısı sıcak kelimesidir.
Zıt anlamlı kelimelerin, birbirinin tam tersi anlamlara sahip olduğunu belirtmek gerekir. Eş anlamlar ise; farklı kelimelerin aynı anlama gelmesine denir.
Eş Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Eş kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime zıt kelimesidir. Anlam bakımından aynı olmayan anlamına gelen zıt kelimesi, eş kelimesine nazara tek bir anlama sahiptir ve cümle içindeki kullanımına göre de anlamı değişmemektedir.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
EKSİK KELİMESİNİN ZIT ANLAMINI TAŞIYAN SÖZCÜK
Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir. Eksik kelimesinin zıt anlamlısı fazla, tamam, yetkin, tam ve ziyade kelimeleridir. Eksik kelimenin Tdk'ya uygun doğru kullanımı eksik olmalıdır.
DOĞRU KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Doğru kelimesinin zıt anlamlısı "yanlış" kelimesidir.
Dört mevsimden biri olan yaz kelimesinin zıt anlamlısı 'kış' kelimesidir. Yazmak eyleminin zıt anlamlısı ise 'silmek' olarak kullanılmaktadır. Bu kelimeleri daha iyi ayırt etmek için şu cümle örneklerine bakabilirsiniz: Geçen yaz aldığımız yazlık evin inşaatı bu yaz tamamlandı.
MESUT EŞ ANLAMLISI
Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir.
Neşe sözcüğü sık kullanılmasının yanı sıra eş anlamlısı birden fazla olan kelimelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu sözcüğün eş anlamlıları mutluluk ve sevinç kelimeleri olarak belirtiliyor. Neşenin eş anlamlısı olan sözcükler sevinç ve mutluluk sözcükleri olarak kabul ediliyor.
Saadet kelimesi TDK sözlüğünde araştırıldığında bir anlamı bulunmaktadır. TDK sözlüğüne göre saadet kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir. Saadet kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı mutluluk olarak verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri