İkinci toplantı için toplantı nisabı, şirket sermayesinin en az üçte birinin toplantıda temsil edilmesidir. Bu fıkrada öngörülen nisapları düşüren veya nispî çoğunluğu öngören esas sözleşme hükümleri geçersizdir.
İkinci toplan- tı için toplantı nisabı, şirket sermayesinin en az üçte birinin toplantıda temsil edilmesidir. İkinci toplantıda da nisap sağlanmaz ise, devam eden toplantıda başa dönülür.
Meclislerde, kurullarda ve derneklerde oturumun başlaması için yeterli sayıya ulaşmak gerekir. Bu sayıya da kısaca nisap denir. Eğer nisap sağlanamazsa toplantı ileri bir tarihe ertelenir.
Sermayenin en az %75 ini oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin varlığı ile toplanır. 1.Toplantıdaki aynı nisap aranır. Sermayenin en az %75 ini oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin varlığı ile toplanır.
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır.
İlgili 31 soru bulundu
Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olan, kazanç sağlayıcı nitelikte mala sahip olan (nisap miktarda) kimselere zekat farzdır. Zekatın kişiye farz olması için elinde bulundurduğu nisap miktarda mala sahip olmasından, bir kameri yılın geçmesi gerekmektedir.
24.11.2023 Tarihi itibariyle 80.18 Gram Altın Nisap Miktarı 149.008,92 TL Olarak Hesaplanmıştır. ZEKAT NEDİR?
a)Limited şirketlerde genel olarak (kanunda ve ana sözleşmede farklı bir nisap belirtilmemişse) toplantıda temsil edilenlerin salt çoğunluğu (yarısından bir fazlası) ile karar alınır. Toplantı için bir nisap aranmamıştır. Katılanların yarısından bir fazlasının oyu yeterli görülmüştür.
“(1) Yönetim kurulu, ayda en az bir kez, üye sayısının yarıdan bir fazlası olan en az yedi kişi ile toplanır. Yönetim kurulu toplantıları fiziksel veya elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.
Toplantı ve Karar Yeter Sayısı MADDE İL — Üst Kurul en az yedi kişi ile toplanır. Karar yeter sayısı beştir. Ancak, kanal tahsisinde karar yeter sayısı üye tamsayısının üçte ikisidir. Sürekli çalışan Üst Kurul, en az haftada bir toplanır.
Şirketin adı: Hazirun cetveli, hangi şirketin toplantısında kullanıldığını belirtmelidir. Şirketin tam resmi adı ve unvanı cetvelde yer almalıdır. Toplantı tarihi ve yeri: Hazirun cetveli, hangi toplantıya ait olduğunu, toplantının tarihini ve yerini içermelidir.
Ana sözleşmede aksine bir düzenleme bulunmadığı takdirde yönetim kurulu kararları toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğuyla alınır (TTK m. 390/1). Yönetim kurulu toplantılarında her üyenin bir oy hakkı bu- lunmaktadır.
Halen uygulanmakta olan sistemde denetçiler Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) hükümlerine göre genel kurul tarafından, yani şirkete hâkim olan çoğunluk tarafından seçilir. Denetçiler mutlaka gerçek kişi olmalıdır, pay sahipleri arasından veya dışarıdan seçilebilirler.
Alacakların zekâtını da tahsil etmeden vermek caizdir. Borçların parasından veya mal varlığından düşülmesi, kalanının zekâtının ödenmesi gerekir. Nisap hesabında, ev, arsa, araç, demirbaş gibi ticaret amacı gütmeyen şeyler hesaba katılmaz.
Örneğin; 9 üyeli bir yönetim kurulu bulunan anonim şirketin esas sözleşmesine "Yönetim kurulu en az 4 üyenin katılımı ile toplanır ve en az 3 üyenin aynı yöndeki oyu ile karar ile alır" şeklinde bir hüküm konulamaz, konulsa dahi bu hükme uyularak alınan yönetim kurulu kararları geçerlilik kazanmaz.
TTK m. 330/I hükmünce; YK kararları; toplantıya katılan üyelerin çoğunluğuyla alınır. Bu durum özellikle çok üyeli yönetim kurulları bulunan ortaklıklarda önemlidir. Nitekim 3 üyeli bir YK'da toplantı yeter sayısı 3, karar yeter sayısı ise 2'dir.
Toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı 30/l fıkrasında düzenlenmiştir. Maddeye göre, kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
Kat maliklerinin rızası için aranan beşte dört oranı kat malikleri sayısının beşe bölünerek dörtle çarpımı sonucu bulunur. Bir bağımsız bölümün birden fazla maliki varsa her biri ayrı birer kat maliki olarak ayrı birer oy hakkına sahiptir.
Yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
Yönetim Kurulu kararları açısından ana kural, esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm olmadığı takdirde, yönetim kurulunun üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanması ve kararları toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile almasıdır (TTK m.390/1).
TTK m. 620'de ifade edilen salt çoğunluktan kasıt, toplantıda temsil olunan oyların yarısından fazlasıdır8. Oyların hesaplanmasında çekimser oylar ve geçerli olarak kullanılmadığı için iptal edilen oy- lar da dikkate alınır9.
Kanunda öngörülen bu oran çerçevesinde % 10, % 20 veya % 45'lik gibi oranlarda sermaye sahibi pay sahipleri azınlık pay sahibi olmakla birlikte, %51'lik oranda sermaye sahibi pay sahibi çoğunluk ilkesi gereğince hâkim ortak olarak değerlendirilmektedir.
Buna göre yukarıda belirtilen nâmî malları nisab miktarına ulaşmamakla birlikte temel ihtiyaçları dışında 85 gr. altın veya 595 gr. gümüş değerinde -kıymetli mücevherat gibi- nâmî olmayan mala sahip olmaya nisâb-ı istiğnâ denir.
Nisap miktarı 80.18 gram altındır. Bu miktarın üzerinde bir mal varlığı varsa zekat vermek gerekir. Bu varlığın karşılığı TL veya başka bir para birimi olarak hesaplanır.
Paralar(altın, gümüş, döviz vb.), ticari olan varlıklar ve bunların gelirleri, yatırım amaçlı gayr-i menkuller vb. birikimlerin nisap miktarı 80,18 gram altın veya onun değerinde bir meblağdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri