İşyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışan işçiler varsa bu kimseler, o işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır. Aynı şekilde işyerinde çalışan alt işveren işçileri, asıl işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır.
Anayasanın 53. Maddesi, işçi ve işverenlerin, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahip olduklarını belirtmektedir.
Taraf sendika üyesi olmayan ve dayanışma aidatı için gerekli kanuni şartları sağlamayan işçiler ise ancak taraf sendikanın yazılı rızasıyla TİS hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
• Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt hakkı açısından durum
Sendika hakkına sahip bulunan profesyonel spor alanının işçi ve işverenlerinin, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Hakkı'ndan faydalanmalarının önünde de bir engel bulunmamaktadır.
“(2) Sosyal denge sözleşmesinin taraf sendikası, üyesi olmayan kamu görevlilerinden, aynı unvanlı üyesinden aldığı aidatın iki katına kadar sosyal denge sözleşmesi aidatı alabilir. Bu aidatı ödeyen kamu görevlileri, söz konusu sözleşmeden aynı usul ve esaslar dahilinde yararlanır.”
İlgili 40 soru bulundu
Öte yandan, sendikaya üye olmayan işçinin, o sendikaya m. 39/4 uyarınca “dayanışma aidatı” ödeyerek sözleşmeden yararlanma olanağı da bulunmaktadır. Böyle olduğuna göre yararlandırmama koşulu işçiyi sendikaya üye olmaya zorlamamaktadır, hukuka uygundur.
Havale/EFT için sistemden kayıt yapılmasını müteakiben T.Halk Bankası Yenişehir Şb. – TR86 0001 2009 2120 0016 0000 74 nolu hesaba (Alıcı Bilgisi: T.Barolar Birliği Başkanlığı) üyelik aidatının (Üyelik Aidatı 2023 Yılı için Kişi Başı 1.600,00 TL'dir.) yatırılması gereklidir.
Greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçen işçiler ancak kendi işlerinde çalışabilir. Bu işçilere greve katılan işçilerin işleri yaptırılamaz. Grev sırasında işyerinde zorunlu olarak çalışanlar dışında çalışmış olanlar toplu iş sözleşmesinden yararlanamazlar.
(2) Toplu iş sözleşmesinden, sözleşmenin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlanır.
%2'lik sendika barajı, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısının %2'sini ifade etmektedir. Bu oran, açıklanan resmi üye sayıları üzerinden hesaplanmaktadır. Bir sendika, %2'lik sendika barajını aşacak ise, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması gerekmektedir.
Bunun dışında TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri, askeri işyerinde çalışan sivil kamu görevlileri, TSK ve MİT mensupları ile Emniyet Mensupları ve Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan kamu görevlileri sendikalara üye olamazlar.
-Sendika üyeliğinde beyaz yaka mavi yaka ayrımı yapılmaksızın iş yerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabi tüm çalışanlar sendikaya üye olabilir. Toplu İş Sözleşmesi; İşveren ile işçinin üyesi olduğu sendikaca imzalanan, işçinin çalışma koşullarını, ücret, izin ve diğer sosyal haklarını düzenleyen bir anlaşma metnidir.
Kanun kapsamında işveren olarak kabul edilenler ancak işveren sendikalarına üye olabileceklerdir. Sendikaya üyelik serbest olup, sendikaya üye olma ya da olmama konusunda zorlanmaması kanun kapsamında koruma altına alınmıştır. İşçilerin veya işverenlerin ancak bir sendikaya üye olabilmeleri mümkündür.
Toplu İş Sözleşmesi Şartları
Bir sendikanın sözleşme yapma yetkisini kazanabilmesi, şu iki koşulu birlikte taşımasına bağlıdır: Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin %1'den fazlasını üye olarak kaydetmiş olmalı Sözleşme yapacağı işyerinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasını üye kaydetmiş olmalı
MADDE 35 – (1) Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır. (2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
Bunlar, işletme, işyeri ve grup toplu iş sözleşmeleridir. Kanunda, ”bir gerçek ve tüzel kişiye veya bir kamu kurum ve kuruluşuna ait aynı işkolunda birden çok işyerinin bulunduğu işyerlerinde, toplu iş sözleşmesi ancak işletme düzeyinde yapılabilir” şeklinde işletme toplu iş sözleşmesi tanımlanmıştır.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
“ Yasa, deneme süresinin kararlaştırılması halinde sürenin uzunluğu ile ilgili emredici bir hükümle tarafları bağlamıştır. Yasaya göre deneme süresi en çok iki aydır. Bu süre ancak toplu iş sözleşmesine konulacak hükümle dört aya kadar uzatılabilir.
Kamu toplu iş sözleşmesi Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.
6356 sayılı Kanun'un 70. Maddesinin ilk fıkrasına göre; kanun dışı grev yapılması halinde işveren, grevin yapılmasını teşvik eden, greve katılan veya katılmaya ya da devamına teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçilere fesih halinde ihbar veya kıdem tazminatı ödenmeyecektir.
Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.
Toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilmek için toplu iş sözleşmesine taraf olan işçi sendikasına üye olmak veya dayanışma aidatı ödemek zorunludur. Taraf işçi sendikasına üye olmayan veya dayanışma aidatı ödemek istemeyen işçiler çok nadir de olsa bulunmaktadır.
Sendika- lar Kanunu'nda yer alan, faaliyeti durdurulan sendikaya üyelik aidatı ödenmeyeceğine ilişkin düzenlemeye benzer şekilde (2821 sayılı Kanun md.23), 2822 sayılı Kanun'un 9. maddesinde de faaliyeti durdurulmuş olan sendikalara dayanış- ma aidatı ödenmeyeceği hükme bağlanmıştır.
2023 Temmuz Ayı Sendika Ücreti
Sendika ücreti 918 tl idi. Temmuz ayında bu rakam güncellenecek. Gelen zamları düşündüğümüzde Temmuz ayında verilecek ücret ise 1300 TL - 1400 TL bandında olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri