Kulak enfeksiyonları; akıntılar, kızarıklık ve dşiğer bilinen en belirgin durum olan işitme kaybı ile kendilerini gösterebilmektedir. Bu enfeksiyonların tedavileri zamanında hayata geçirilmezse diş ağrılarına yol açabileceği gibi boğaz ağrılarına da yol açabilir.
Orta kulak iltihabı belirtileri hızlı bir şekilde gelişir ve birkaç gün içinde düzelir. Bu durum, akut orta kulak iltihabı olarak bilinir. Ayrıca kulaklarda yaşanan sorunlar dişlerde de yoğun ağrılara sebep olabilir. Dişteki yoğun ağrılar da kulağa etki eder.
Diş ağrısı kulağa vurur mu? Evet, diş ağrısı bazen kulağa yayılabilir ve kulak ağrısı gibi hissedilebilir. Diş ağrısı ve kulak ağrısı aynı sinirler tarafından beslenir ve bu nedenle diş ağrısı bazen kulak ağrısı gibi hissedilebilir.
Orta kulak enfeksiyonlarında da kulakta doluluk hissi gözlenebilir. Çoğu kulak enfeksiyonu viral değil bakteriyeldir. Kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse ağrı çeneye ve vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir, kulağa zarar verebilir ve yüksek ateş şikayetine neden olabilir.
Kronik orta kulak iltihabının belirtileri; kulak akıntısı, delik kulak zarı ve genellikle iletim tipi işitme kaybı ile olur. Kulak akıntısı bazen düzelir. Sonra tekrar başlar. Bu belirtiler üç aydan fazla olursa hastalık kronik olarak kabul edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, işitmede azalma veya işitme kaybı, çınlama orta kulak iltihabının belirtilerindendir. Ayrıca orta kulak iltihabında yüksek ateş, mide bulantısı ve öksürük de görülebilir. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümünden Uzm.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Nedeni: Diş ağrısı, genellikle bir dişin çürümesi, enfeksiyonu, sinirin tahrişi veya diğer dental sorunlar nedeniyle meydana gelir. Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar.
Sinüsler enfekte olduğunda ve iltihaplandığında, beyin, ortaya çıkan ağrıyı komşu dişlerden gelen ağrı olarak yorumlayabilir.
Kulak ağrısı boyun ve göz çevresine yayılabilir. Çiğneme gibi kulağın hareket ettiği hareketler ve kulak yolunun hemen önündeki kıkırdak çıkıntıya bastırmak ağrının artmasına yol açabilir.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Ameliyatta kulak zarlarına küçük bir delik açılır. Buralardan küçük birer tüp geçirilir. Bunlara ventilasyon tüpü adı verilir. Kulak zarından geçirilen bu tüp orta kulaktaki sıvıyı tamamen boşaltır ve kulağın havalanmasını sağlar.
Çoğu durumda hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir fakat bu her zaman mümkün değildir. Hastalık ilerledikçe kulakta ağrılara neden olur ve bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilir. 24 aydan daha küçük olan bebeklerde tedavi için antibiyotik kullanımı gerekir.
Orta kulak iltihabı kaç günde geçer? Tedavi başlangıcından itibaren 3-4 gün içinde ağrıda azalma olur. 1 hafta içinde sadece hafif bir tıkanıklık kalacak şekilde iyişleşme ilerler. 2 hafta içinde tam iyileşmenin olması beklenir.
TEDAVİ Çoğu çocuk ilk iki yaşında en az bir defa orta kulak enfeksiyonu geçirir. Enfeksiyonun sıklığı ve enfeksiyonların aktif olduğu süre tedavinin belirlenmesinde rol oynar. Akut otit tedavisinde en az 10 gün antibiyotik kullanılmalıdır.
Orta kulak iltihabı ağrısı yaşayan kişiler için etkili bir çözüm olacaktır. Soğan: Sarımsak kadar etkili olan soğan, kulak iltihabını geçirmek için iyi bir tercih olacaktır.
İşitme kaybı: Kulak zarında meydana gelen hasar veya sıvı birikmesi nedeniyle işitme kaybı yaşanabilir. Kulak akıntısı: Orta kulak iltihabının ilerlediği durumlarda, kulaktan sarı veya yeşil renkte sıvı gelebilir. Baş ağrısı: Kulak ağrısına ek olarak, bazen baş ağrısı da görülebilir.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir.
Ateş, halsizlik ve şiddetli kulak ağrılarına yol açabilen orta kulak iltihabı, kış ve sonbahar aylarında yediden yetmişe herkesi etkiliyor.
Bazen kulakta dolgunluk, zarda çökme, kemik mekanizmasında bozulma görülebiliyor. Bu nedenle hekim kontrolü gerekiyor. Tedavi edilmeyen kronik hale gelen orta kulak iltihabı kalıcı sağırlığa neden olabiliyor.
Hastalık kendiliğinden iyileşebileceği gibi uzun yıllar süren kronik enfeksiyonlara ya da işitme kaybı, denge ve motor fonksiyon bozuklukları, kulak zarı delinmesi gibi kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri