Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi önemli yazarlarsa yaşadıkları dönemin sorunlarını kendi bakış açılarıyla ele almışlar ve bize o dönemi gerçekçi bir şekilde yansıtmışlardır. Bu nedenle diyebiliriz ki bu yazarlar sanatı, yani edebiyatı, toplum için kullanmışlardır.
Toplum için sanat yaklaşımına göre, bu sorumluluk, onları toplumsal konuları gündeme getirmeye, ve bir şekilde, topluma faydalı olmaya yönlendirmelidir. Tanzimat döneminin pek çok yazarı gibi, Ahmet Mithat Efendi de eserlerinde sanatsal kaygılardan çok toplumsal mesajları ön plana çıkarmıştır.
Tanzimat edebiyatı genel özellikleri
"Vatan", "millet", "hürriyet", "hak", "adalet, "kanun" gibi kavramları yaymaya çalışmışlar, “toplum için sanat” anlayışını benimsemişlerdir.
Natüralistler, “Sanat toplum içindir.” anlayışını benimsemiştir. İnsan davranışlarının temelinde soya çekim, içgüdü vardır, anlayışını savunmuşlardır.
"L'art pour l'art" terimini, Théophile Gautier (1811-1872), 1835 tarihli kitabın Mademoiselle de Maupin'in önsözünde bir slogan olarak kullandı.
İlgili 24 soru bulundu
Kurumsal sanat kuramının temelleri ilk olarak Arthur Danto'nun 1964'te yazdığı, Andy Warhol'un Brillo Kutuları eserinin, sanat eseri olarak kabul edilmeyen gerçek Brillo kutularından görünürde ayırt edilemez olmasından yola çıkan The Artworld ("Sanat Dünyası") makalesiyle atılmıştır.
Sanat sanat için görüşünü benimseyen sanatçılar, sanatın amacının kendi yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergilemek olduğuna inanırlar. Sanat toplum için görüşünü benimseyen sanatçılar, toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için sanat yaparlar.
Doğalcılık: Realizm akımı, doğal ve sıradan konulara odaklanır. Sanatçılar, hayatın sıradanlığına odaklanarak, toplumsal meseleleri ele alırlar. Bu nedenle, realizm akımı, sadece bir sanat akımı olarak değil, aynı zamanda bir toplumsal hareket olarak da kabul edilebilir.
Bu sanat akımının özünde sanat toplum içindir anlayışı vardır.
Sanat, insanlar arasındaki farklı- lıkları, çatışmaları ve baskıları bir tarafa bıraktırır ve onların birlikte yaşa- yabilme becerilerini denemelerini sağlar”[4]. Bu da bireyin toplumsallaşma sürecinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
Fransızca “l'art pour l'art” sloganından Türkçeye çevrilen “sanat için sanat” kavramı, sanat eserlerinin yalnızca “sanat için” üretilmesini ve yalnızca sanatsal açıdan değerlendirilmesini savunur.
Realizm ve Romantizm İlişkisi
Realizm, gerçekçilik ve nesnellik özelliklerinin vurgulandığı bir akım olarak dikkat çekerken; romantizm ise gerçeküstü öğelerin ve duygusallığın ön plana çıktığı bir sanat hareketi olarak öne çıkar.
Kübizm'in Edebiyat'a etkisi
Kübizm'in önce parçala sonra birleştir yönteminin Max Jacob tarafından şiirde kullanılmıştır.
Sanat, toplumsal hareketleri etkilediği kadar toplumsal hareketler de sanatı etkiler. Bu karşılıklı simbiotik yapı hem dönüşen toplumsal hareketler hem de dönüşen sanatın kendi sesini, kimliğini bulması için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklara etkisi çok daha fazladır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk milletinin oluşumunda etkili olan tabii faktörler" sıralamasında, "siyasi varlıkta birlik" olarak ifade edilen "devlet"in ilk sırada yer alması, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki resmi millet ve milliyetçilik anlayışını göstermesi bakımından önemlidir.
Sanat toplumdaki değişimin habercisi olmak kadar statükoyu sorgulayan önemli fikirlerin ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına da vesile olmuştur. Fikirleri değiştirerek veya dönüştürerek, değerleri hatırlatarak ve deneyimleri mekân ve zaman kapsamında tercüme ederek toplumu etkiler.
Realizm akımında amaç, toplumun ve insanın gerçek yüzünü olduğu gibi yansıtmaktır. Sonuç olarak, realizm, 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve gerçekçi bir sanat ve edebiyat anlayışını benimseyen bir akımdır.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir. Felsefede yaygın biçimde kullanılan bir kavramdır.
Realist akımın en temel vurguları bu dünyanın gerçekliği üzerinedir. Realistler romantizmin abartılı, gerçeğe sığmayan kimliğinden koparak sadece olanı olduğu gibi gözlemleyip anlatmaya yöneldiler.
Realizm gözleme ve deneye önem veren bir edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşımış olduğu aşırı duygusallığa tepki vermek amacı ile 19. yüzyılın ikinci yarı içerisinde ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla beraber romantizmde etkisini koruyan hayaller ve duygular, toplum gerçekleri ile yer değiştirmiştir.
Dönem Tanzimat Edebiyatının Özellikleri;
- Sanat, sanat içindir görüşü benimsenmiştir. - Tiyatro eserleri, oynanmak için değil okumak için yazılmıştır.
Sanat bize kendimizi anlatır. Fark etmediğimiz ya da görmek istemediğimiz detayları gösterir. Sanatın amacından bir diğeri de ulusal kimliğin veya siyasi gücün simgesi olmasıdır. Eleştirmek, kamuoyu yaratmak veya empoze etmek için de sanattan faydalanılabilir.
Sanat, insanları eğlendirmeyi ve mutlu etmeyi amaçlayan film, müzik, tiyatro ve popüler kültür biçimini alabilir. Sanat, insanları etkilemek için benzersiz bir güce sahiptir; bize ilham verir, merak, heyecan ve öfke uyandırır. Bu nedenle sanatçılar insanları harekete geçirebilecek yetkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri