Toprağın mineraller dışında katı kısmını oluşturan diğer bir madde organik maddedir. Toprağın en küçük orandaki unsurunu oluşturan organik madde toprak için yaşamsal bir öneme sahiptir.
Bu nedenle, toprak bir saf madde değil, karmaşık bir karışım olarak tanımlanır. Toprak, doğanın temel bileşenlerinden biri olup çeşitli ekosistemlerde hayati bir rol oynar.
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Bilimsel anlamda toprak bir karışımdır.
Su moleküler yapısı oldukça basit ve bol bulunan bir madde olmasına rağmen belirli koşullarda diğer bileşiklerden oldukça farklı davranışlar sergiler.
İlgili 15 soru bulundu
Taş (crack), kokainin çok daha etkili bir formudur. Taş (crack), kokain hidroklorid formundan sobyum bikarbonat ya da amonyum ve su kullanılarak elde edilen bir maddedir ve düzenli kullanımı taş (crack) bağımlılığı ile sonuçlanır.
Hayır, ışık madde değildir; bir enerji biçimidir. Madde atomlardan oluşur. Işıksa atomlardan değil, kuantum parçacıklardan oluşur ve dolayısıyla bir çeşit elektromanyetik radyasyondur.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
Toprak kısaca fiziksel ve kimyasal çözülme ile beraber belli başlı bazı etmenlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Toprağın büyük bir çoğunluğu taştan oluşur. Aynı zamanda hava ve mineral ile suyun yanı sıra farklı organik maddeler toprak içerisinde yer alır.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
Yağ, karbonhidrat ve protein ile birlikte üç temel besin maddesinden biridir. Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
Hava saf madde değildir. İçerisinde %21 oksijen, %78 azot ve az miktarda argon ile karbondioksit bulunmaktadır. Birden fazla element barındıran hava saf madde halinden çıkmaktadır. Hava bir karışım olarak bilinmektedir.
Karışımlar toprak, torf, kum, perlit, kompost, gübre, pomza, vermikülit, dere mili, coco peat gibi bileşenler karıştırılarak elde edilir. Karışımın içeriği ve karışım oranları toprağın kullanım amacına ve bitki türüne göre farklılık gösterir.
Toprak; katı, sıvı ve hava olmak üzere üç ayrı fazdan meydana gelir. Toprağın katı kısmını; kil, mil ve kum boyutundaki malzemeler oluşturur. Topraktaki bu katı parçacıkların oranları, toprağın tekstürünü oluşturur.
Toprak; katı, sıvı ve gaz kütlelerinden oluşmuştur. Katı kütle inorganik (Kaya) ve organik bölümleri içerir. Sıvı kütle, suyu; gaz kütle ise havayı içerir. Görüldüğü gibi toprağın bileşiminin yarısı katı madde diğer yarısı da su ve havadan oluşmuştur.
– Toprak arzın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayan, kayaların ve organik maddelerin türlü ayrışma ürünlerinin karışımından meydana gelen, içerisinde ve üzerinde geniş bir canlılar alemi barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan, belli oranlarda su ve hava içeren üç boyutlu bir varlıktır.
Toprak bilimindeki solum, aynı toprak oluşum koşullarına maruz kalmış yüzey ve toprak altı katmanlarından oluşur. Solumun tabanı, nispeten hava almayan ana malzemedir. İskoç hukukunda, solum, bir binanın duvarlarının veya temellerinin içinde yer alan zemin alanıdır.
Toprak dünya üzerinde yaşamın devam etmesi için gerekli olan üç kaynaktan biridir. Hava ve su ile bir- likte canlılara yaşam ortamı sağlar, organik ve inorganik bileşiklerden meydana gelir.
Türk mitolojisinde toprak, bolluk ve bereketin kaynağı, canlıları içerisinde barındıran, besleyen, koruyan bir yaşam mekânı olarak görüldüğü için bir “ana” olarak kabul edilerek “yer ana”, “toprak ana” kavramlarıyla nitelendirilmiş ve canlı bir varlık olarak düşünülmüştür.
Bu doğru da %21 oksijen ile beraber %78 azot bulundurur. Aynı zamanda az miktarda azot ile beraber karbondioksit olduğunu söylemek mümkün. Tüm unsurlar birbirlerinden farklı maddeler oldukları için ise havanın saf madde olmadığını ifade etmek gerekir. Bu bağlamda hava bir karışımdır.
Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın tekstürünü ifade eder. Toprak içerisinde bulunan kil, mil ve kum miktarlarına göre toprak, bir takım tekstür sınıflarına ayrılır.
Bu sorulardan biri de toprağın canlı mı olduğudur. Bir unsurun canlı olabilmesi için birtakım özelliklere sahip olması gerek. Fakat toprakta var olan özellikler canlı olduğunu kanıtlayan özellikler değildir. Dolayısıyla toprak canlı değildir.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır. Bunun sebebi ise maddelerin birbiri içerisinde çözülmesidir.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Hayır, akıl madde veya enerjiden apayrı bir şey değil. Hatta doğrudan madde ve maddesel etkileşimlerin bir sonucu. Akıl, bilinç, hayal gücü, hafıza ve algı beynin ve sinir sisteminin evriminin yan ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri