Topraklama sistemleri için faz kesiti 16mm2 ye kadar hatlarda toprak kesiti faz kesiti ile aynı olmak zorundadır. Faz kesiti 16 ile 35mm2 arasında ise (35mm2 dahil) toprak kesiti 16mm2 olmalıdır. Faz kesiti 35mm2 den büyükse toprak kesiti faz kesitin yarısı olmak zorundadır.
Topraklama için 2-3 adet iletken bakır çubuk gerekir. Bu bakır çubukların çapı topraklama yapılacak alandaki elektrik akımı tehlikesine göre 12.5 mm ile 40 mm arasında seçilir.
Topraklama Hangi Renk Kablo ile Yapılır? Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir.
Kablo kesitlerinin çekilecek akıma göre düşük seçilmesi zamanla kabloda ısınmaya ve sonrasında yangınlara sebep olabilmektedir.
Nötr noktası bağlantısı porselen buşing veya yüksek gerilim XLPE kablosuyla, müşteri talebi uyarınca genellikle alttan, üsten veya yandan minimum 70 mm² bakır veya 95 mm² alüminyum kablo ile yapılabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Evlerde genellikle 1.5 mm² veya 2.5 mm² kesit boyutları tercih edilir. Daha büyük elektrik yükleri için daha yüksek kesit boyutları kullanılabilir.
Toprak ve Nötr Arası Gerilim Neden Olur
Doğru boyutlandırılmış bir elektrik tesisatında nötr ve toprak arası gerilim teoride 0V olmalıdır.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Topraklama sistemleri için faz kesiti 16mm2 ye kadar hatlarda toprak kesiti faz kesiti ile aynı olmak zorundadır. Faz kesiti 16 ile 35mm2 arasında ise (35mm2 dahil) toprak kesiti 16mm2 olmalıdır. Faz kesiti 35mm2 den büyükse toprak kesiti faz kesitin yarısı olmak zorundadır.
Her iki noktadan topraklama (Both-End Bonding):
Ancak, bu topraklama yönteminde sirkülasyon akımları devamlı olarak ekran/zırh üzerinde akmaya devam ederek, kablonun ısınmasına neden olacaktır. Böylece, kayıplar artacak ve kablonun akım taşıma kapasitesi olumsuz yönde etkilenecektir.
Topraklama çubuğu, mümkün olan en kısa mesafede, doğrudan toprağa gömülmelidir. Topraklama çubuğunu toprağa gömün. Topraklama çubuğu, en az 1 metre derinliğe kadar gömülmelidir. Çubuk yere gömüldüğünde, yukarıda yaklaşık 30 cm boyunda bir kısmı yeryüzünde kalacak şekilde gömülmelidir.
mevcut ise TS EN 62305 Madde 5.4.1' de belirtildiği üzere topraklama ölçümü sınır değeri 10 Ω' u aşmamalıdır.
Ev Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır? Ev tesisatında, elektrik akımını iletmek için genellikle TTR kabloları tercih edilir. 3x1.5 TTR kablo, evlerdeki aydınlatma devreleri ve bazı küçük elektrikli cihazlar için yaygın olarak kullanılan bir örnektir.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir.
C: elektrikte faz ve nötr nedir tam olarak
normalde insan vücudu nötrdür. faz 220V olduğu için vücudun 220V yüklenene kadar senin üzerine bir elektron akışı olur. bu kısa sürer ve sonrasında gerilim farkı kalmayacağı için çarpılmazsın.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise "izolasyon test cihazı" (izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
Topraklama direnci, toprağın elektrik akımı geçirdiği esnada gösterdiği dirence verilen isimdir. Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir.
İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır. Tüm kurumlar tarafından kabul edilen standart bir topraklama direnci mevcut değildir. Bununla birlikte, NFPA ve IEEE 5,0 ohm ya da daha düşük bir topraklama direnç değeri önermektedir.
Kablo Kesitleri Hangi Parametrelere Göre Seçilir? Kablo kesiti hesaplanması üç ana parametreye bağlıdır: Akım taşıma kapasitesi, kısa devre akımı ve gerilim düşümü. Bu üç parametre doğru kablo kesitini hesaplamada ve uygun kablo seçimini yapmaya yardımcı olur.
): Bir elektrik kablosu veya su tesisatı geçirmek için kolonu veya kirişi kesemezsiniz. Binayı ayakta tutan taşıyıcı sistemdir.
R gereği yüksek akım veya taşıma mesafesi uzadıkça, bu kayıp artar. Yapılan ölçüm ve hesaplamalarda gerilim düşümleri yüksekse iletken kesiti artırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri