Ablasyon, elektrofizyolojik çalışmanın (EPS) ikinci aşamasıdır ve kalpteki ritim bozukluklarının giderilmesini sağlayan bir işlemdir. Kelime anlamı “yok etmek” olan ablasyonun en büyük avantajı, hastaların büyük bir çoğunluğunda tam iyileşme ya da tam düzelme sağlamasıdır.
Bu düğümde iletimin bozulması uyarının ventriküllere geçişinde aksamalara ve kalbin yavaşlamasına neden olur. Uyarı geçişinin tamamen durması (3. derece AV blok), AV blokların en ağır şeklidir ve ölüme yol açabilir.
Elektrofizyolojik çalışma işlemi (EFÇ veya EPS) aritmilerin yani kalpte ritim bozukluklarının tanısında kullanılan girişimsel bir tetkiktir. Bu işlemde bir damar yolu aracılığıyla kalp içine ilerletilen elektrotlar yardımıyla kalp içi elektriksel kayıtlar elde edilmektedir.
Elektrofizyolojik çalışma sırasında kalbin içinden elektriksel uyarılar verilir. Hastaların ritim bozuklukları oluşturulmaya çalışılır. Hastalar bu sırada çarpıntı hissedebilirler. Tanısal amaçlı bu işlem yaklaşık 30 dakika kadar sürer.
Katater ablasyon sonrası kaç gün dinlenmek gerekir? Katater Ablasyon sonrası ortalama 1(bir) gün hastane de kalınması yeterli olup, damardan girişim yapılan yerin iyileşmesi beklenir. Ablasyon prosedürü sonrası 1-2 gün içerisinde hastalarımız normal hayatına dönmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Ablasyon tedavisi ritim düzenleyici ilaç tedavisine göre daha etkili ve daha başarılı bir tedavidir. Ablasyon tedavisi; sorunu kalıcı olarak ortadan kaldırabilen bir tedavi şeklidir. Yani hastaların, büyük çoğunluğu başarılı işlemden sonra aynı türden bir ritim problemini tekrar yaşamamaktadırlar.
Bu işlemler temelde düşük riskli uygulamalardır. Ancak her işlemde olduğu gibi bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Ölüm olasılığı çok düşüktür. Nadiren işlem sırasında kalp kasının delinmesine bağlı olarak kalp zarları arasına sıvı sızabilir.
Kateter Ablasyon Sonrası:
Akabinde hasta yatak istirahatine alınır. Eğer ablasyon işlemi koldan yapılırsa yatak istirahatine gerek kalmaz. Hasta taburcu edildikten sonra 24 saat boyunca ağır kaldırmaması ve ağır egzersiz yapmaması gibi birtakım önerilerde bulunulur.
Atriyal fibrilasyon ablasyonu ve Epikardiyal ablasyon işlemleri, klasik SVT ablasyonlarına göre bir miktar daha uzun ve biraz daha zor işlemlerdir. Bu nedenle hasta hareket etmemesi ve ağrı hissetmemesi için anestezik maddeler ile uyutulur. Hastanın ve işlemin özelliklerine göre bazan genel anestezi gerekebilir.
Bir ablasyon genellikle hemen işe yaramaz ve işlemden sonra çarpıntı gibi devam eden bazı semptomlar olabilir. Bu durumda hasta işlem sonrası bir süre izlenmelidir. Yaklaşık 8 – 10 hafta sonra yapılan işlemin işe yarayıp yaramadığı belli olur. Başarılı olursa, doktor ilaçların bir kısmını durdurmayı düşünebilir.
Katater ablasyon tedavisi sonrasında işlem yerinde hafif ağrı ve morarma olabilir. Bu normaldir. Ağrının artması, şişlik ve kızarıklık gelişmesi durumunda, kardiyoloji uzmanı ile muhakkak iletişime geçilmelidir. Katater ablasyon tedavisi sonrasında kısa süreli gelişen göğüs ağrıları normaldir.
İşlem sonrası ortaya çıkan nefes darlığı şikâyetinin olası plevral efüzyonun habercisi olabileceği, ampiyem olmadan yapılacak erken müdahalenin önemli olduğu kanısındayız.
Ablasyon işleminde amaç; ritim bozukluğuna neden olan kalpteki sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Sorunlu bölgeyi yok etmek için işlem sırasında ısı üreten ya da soğutucu enerjiler kullanılır. Radyofrekans enerji ile yapılan ablasyon işlemi sıcak ablasyon olarak adlandırılır.
Ritim bozuklukları, bayılmalar, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi yakınmalarla birlikte seyrediyorsa , bu çok tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu tür yakınmalarda zaman kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşır diyen Prof.Dr.
Ablasyon Tedavisi Ne Kadar Sürer? Katater ablasyon işlemi kişiye bağlı olarak 1 ve 4 saat arası sürebilir. Hasta sonraki gün taburcu edilir ve birkaç gün içerisinde normal hayatına dönebilir.
Bunlar Radyo dalgaları kullanılarak yapılan yakma işlemi ve Nitrojen gazı kullanılarak yapılan soğutma ya da dondurma işlemleridir. Dolayısıyla kullanılan enerji kaynağına göre iki farklı ablasyon yöntemi vardır. Bu sebepten dolayı bunlardan ilkine “sıcak ablasyon”, ikincisine de “soğuk ablasyon” denmektedir.
Ablasyon nedir ? Çarpıntıya yol açan ritim bozukluklarının çoğunda ablasyon yöntemi vesilesi ile şifa mümkündür. İlaçlar sadece olayı geçici olarak baskılar ve yan etkiye de yol açabildiğinden 5-6 yaşlarından sonra tercih edilen ve genellikle şifa ile neticelenen tedavi yöntemi ablasyondur.
Kalp Ritim Bozukluğu Kendiliğinden Geçer mi? Aritmiler pek çok farklı faktörle oluştuğu için belirtiler kısa süreli ve geçici olabildiği gibi uzun süreli de olabilir. Uzun süreli semptom gösteren kişiler mutlaka en yakın zamanda sağlık kuruluşlarını ziyaret etmelidir.
Ablasyon işlemi bir tedavi yöntemidir. İşlem hasta açısından elektrofizyolojik çalışmaya benzese de kanama kontrolü ve güvenlik nedeniyle 12-24 saat hastanede kalınması gerekebilir.
Ablasyonun uygulandığı ritim bozukluğunun türü çoğunlukla süreyi etkileyen ana faktördür. Kriyoablasyon işlemleri genellikle 1-2 saat sürebilir.
Kalp ritim bozukluğunun en yaygın nedenleri, viral hastalıklar, alkol, tütün, yoğun egzersiz, kafein içeren içeceklerin tüketimi, korku ve stres ile birlikte bazı reçetesiz ve reçeteli ilaçlar ve yasa dışı keyif verici maddelerdir.
Müdahale edilmezse ölümle sonlanır. Eğer buna neden olan bölge bulunabilirse ablasyon yapılabilir.
Kalp organı elektrik akımları ile çalışmaktadır. Kalbin içerisine kateter adı verilen ince tüpler gönderilerek kalbin elektrik sisteminin incelenmesine elektrofizyolojik çalışma EPS (Electro Physiological Study) adı verilmektedir. İnce tüpler kalbe toplardamar yoluyla gönderilmektedir.
Kelime anlamı, “yok etme ve yakma” olan ablasyon, tedavi olarak anormal kalp ritimlerine neden olan küçük bir kalp dokusuna ya da meme ve tiroid kanserlerinde uygulanan, radyo frekansı enerjisi ya da dondurma yönteminin kullanıldığı minimal invaziv prosedürdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri