Toprak ve Nötr Arası Gerilim Neden Olur Doğru boyutlandırılmış bir elektrik tesisatında nötr ve toprak arası gerilim teoride 0V olmalıdır.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Koruma Topraklaması
Koruma topraklaması elektrik prizleri, elektrikli motorlar, elektrikli aletlerin metal bölümleri gibi alanlarda yapılmalıdır ve Koruma topraklaması için ölçülen toprağın karşı koyma gücü 5 OHM altında olmalıdır.
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
İlgili 15 soru bulundu
NÖTR-TOPRAK GERİLİMİ NEDİR? Nötr-Toprak arası gerilimler, 3V 'a kadar kabul edilebilen ve sıfır değeri olması istenmeyen, sistem üzerindeki birçok sebepten meydana gelebilen ve 100V değerini bile aşabilen gerilimlerdir. 12V ile çalışan bir elektronik devrede bahse konu değerlerin etkisi oldukça yüksektir.
Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır. Topraklama barasına kablo bağlanır.
Kimyasal yöntemler kullanarak topraklama direncini düşürmek mümkündür ve bu da genellikle gem tozu kullanılarak yapılmaktadır. Eğer topraklama yapmak için direnç seviyesi yeteri kadar düşük değilse, ilgili bölgelerde gem tozu kullanılır ve topraklama direnci düşürülür. Bu sayede sağlıklı şekilde topraklama yapılır.
Nötr Topraklama Dirençleri dahili veya harici ortam şartlarına göre üretilebilmektedir. Nötr noktası bağlantısı porselen buşing veya yüksek gerilim XLPE kablosuyla, müşteri talebi uyarınca genellikle alttan, üsten veya yandan minimum 70 mm² bakır veya 95 mm² alüminyum kablo ile yapılabilmektedir.
mevcut ise TS EN 62305 Madde 5.4.1' de belirtildiği üzere topraklama ölçümü sınır değeri 10 Ω' u aşmamalıdır.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Topraklama çubuklarının 1 - 1,5 metre uzunluğunda olması gereklidir. Çubukların 12,4 mm - 40 mm arası incelikte olmasına dikkat edilmelidir. Topraklama çubuklarının yerleştirileceği bölgenin büyüklüğüne göre ve yayılımın küçük olmasını sağlamak amacıyla birden fazla çubuk kullanımı lazım olabilir.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Nötr Topraklama Dirençleri, elektrik sistemlerinde çalışanların ve ekipmanların güvenliğini sağlamak için faz-toprak arıza akımını sınırlamakta kullanılır.
Topraklama çubuğu, mümkün olan en kısa mesafede, doğrudan toprağa gömülmelidir. Topraklama çubuğunu toprağa gömün. Topraklama çubuğu, en az 1 metre derinliğe kadar gömülmelidir. Çubuk yere gömüldüğünde, yukarıda yaklaşık 30 cm boyunda bir kısmı yeryüzünde kalacak şekilde gömülmelidir.
Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Tuz oranı artırılan toprakta, geçiş direnci %20 oranında avantaj sağlar. Tarla toprağıyla güçlendirme yapılabilir. Humuslu toprak ile odum kömürü eklemesi yapılabilir. Çeşitli serbest su alanlarında topraklama yapılırken, elektrot suya değil, ıslak alana konulmalıdır.
Faz – Nötr Arası
Faz ve Nötr arası 220-230 Volt olmalıdır.
1- Nötr-toprak arasındaki gerilimi istenilen ve önceden seçilmiş oranda regüle eder, 2- Ses ve görüntü sistemlerinde topraklama kaynaklı parazitleri engeller, 3- Topraklama hattı zayıflar ya da koparsa metal gövdede gerilim yükselmesini engelleyerek olası çarpılma risklerini minimize eder.
Nötr, yıldız noktasına ve toprağa bağlı olduğu için yüksüzdür (potansiyeli sıfır volt olarak kabul edilir) ve nötr sayesinde fazın değeri pozitif de olsa negatif de olsa potansiyel fark oluşur, devreden akım geçer.
Topraklama elektroduna en yakın olan kabuklar en düşük yüzey alanına ve bu nedenle en yüksek dirence sahip olur. Bir sonraki her kabuk daha geniş alana ve bu nedenle daha düşük dirence sahiptir.
Tesis kurulmadan önce bu ölçümler yapılarak, gerekli hesaplamalar ve hazırlıktan sonra tesisat kurulumu gerçekleştirilir. Toprağın Özdirenci (Özgül direnç) 1 m³ toprağın direncidir. Değeri toprağın yapısı ve içindeki su oranına bağlıdır. Bir elektrodun toprağa geçiş direnci, toprağın özdirencine bağlıdır.
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri