Tenceremize tereyağını, zeytinyağını, 3 diş sarımsağı ve uzun uzun doğradığımız soğanları koyalım,güzelce kavuralım. Az önce süzgece koyduğumuz fasulyeleri ellerimizde sıkalım içinde su kalmaması için. Kavrulmuş soğanlara fasulyemizi ekleyelim ve bir kaç dakika daha kavurmaya devam edin. Sonuç; efsane.
Önce tencerede soğanı, yarım çay bardağı yağda soteliyoruz. Sonra ufak ufak doğradığımız domatesleri ekleyip domatesler suyunu bırakana kadar daha kavurup fasulyeleri ekliyoruz. Fasulyeler hafif yumuşayana kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca buzdolabı poşetlerine doldurup kış için dolaba atabilirsiniz.
Kavrulmuş soğanın üzerine haşlanmış fasulyeleri, damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber koyun. 10 dakika kadar ara ara karıştırarak, kavurun. Son olarak taze fasulyelerin üzerine yarım yemek kaşığı tereyağı koyun. 1-2 dakika kadar daha kavurup, ocağın altını kapatın.
Kurutulmuş fasulyeler kaynar suda haşladıktan sonra bir güzel süzülecek; soğan, biber ve salça ile tencerede kavrulacak. Baharatlarla birleştikten sonra sofraya gelecek ve yanında yoğurtla servis edilecek. Malzemeleriniz hazırsa eğer mutfakta buluşalım. Şimdiden ellerinize sağlık.
Soğanı yemeklik doğrayıp hafif pembeleştiriyoruz. Domatesi salçayı ve sarımsağı ekleyip fasulyeleri tuzunu da karıştırıyoruz. Kendi suyu ile kısık ateşte yetmezse az su ilave ederek pişiriyoruz. Afiyet olsun.
İlgili 25 soru bulundu
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Fasulyelerin varsa kılçıklarını ayıklayarak eşit şekilde kesin.Zeytinyağında ince kıyılmış soğanı kavurun. Daha sonra ince kıyılmış biber ve domatesi ekleyin. Salçayı da ilave edin. Ardından fasulyeleri ekleyerek kavurmaya başlayın.
Zeytinyağını tencereye alıp soğanları kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Bir diş sarımsağı ezip salçayla birlikte soğanlara ilave edin. Fasulye ve turşuyu bu karışıma ekleyip 10-15 dakika kavurun. Tuz ve dilerseniz kırmızı pul biber ekleyip soğuduktan sonra servis yapın.
2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın. Arzuya göre ılık, fakat daha da lezzetli olması için soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun!
Poşeti bağladıktan sonra fasulyeleri tekrar bir poşete daha koyun. Fasulyeniz 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile taze fasulyeyi buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
Fasulyelerin yumuşaması ve daha çabuk pişirilmesi için, mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islatma işlemini su ile ya da süt ile yapabilirsiniz. Ardından dökerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Kuru fasulye haşladığınız zaman suyunu dökmeyin. Haşlama suyunu bir kabın içinde soğuyuncaya kadar bir süre bekletin. Soğuduktan sonra ise bitkilerinizi sulayın. Bitkileriniz için son derece yararlı ve sağlıklı olduğunu göreceksiniz.
Unutmayın ! Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır.
Aynı zamanda baklagillerde eksik olan metiyonin amino asiti nedeniyle kurufasulye ve nohut bulgur ile birlikte yenildiğinde kaliteli bir protein kaynağı haline gelir. Ayrıca kuru fasulye- pilav yanına yoğurt veya ayran eklenmesi şeker emilimini yavaşlatacaktır. Et grubu yiyecekler hayvansal protein kaynağıdır.
Kuru Fasulyenin kabuklanmaması için bir kaynara çıkan fasulyeler süzgeçle alınır ve yağ soğanın içerisine konur. Fasulyeler alındıktan sonra suyu atılır.
Kavurduğunuz soğanın üstüne haşlanmış olan taze fasulyeleri ekleyin ve tekrar kavurun. Son olarak çırpılmış 2 adet yumurtayı ekleyin. Yumurtalar pişene dek birkaç kez daha karıştırdıktan sonra, tuzunu serpip altını kapatın. Bir servis tabağına alın ve pul biber serptikten sonra servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri