Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
durumda özellikle pullukla toprak işleme derinliğinin altında (~ 25 cm derinlikte) toprak işleme aletlerinin oluşturduğu çizi tabanının traktör ve biçerdöver gibi araçların tekerlekleri ile sıkıştırılması sonucu sert, geçirimsiz bir tabaka oluşur. Bu tabaka Taban Taşı olarak bilinir.
Bu yöntemle işlenen tarlalarda toprak üzerinde kalan anız kalıntılarının su ve rüzgar erozyonunu büyük oranda engellemekte ve yağan yağışların toprak içerisine sızmasını kolaylaştırmaktadır.
Toprak yüzeyinden bitki köklerinin aşağıya doğru gelişmesini esas itibariyle durduran bir kata kadar olan düşey mesafedir.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Tarıma elverişli 1 cm. kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur. Elbette 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir.
Toprağın 2-3 m altı en sıcak yaz aylarında bile 12-15°C seviyesindedir.
Toprak Katmanlarındaki Sıcaklık Değişimleri
Günlük ortalama sıcaklık değerleri II deneme alanı toprağının 0; 10; 20, 30; 40, 50 cm katmanlarında 20.0- 24.3°C; 0-50 cm katmanında 20.9-23.9°C; 60; 70; 80; 90; 100 cm katmanlarında 19.4-23.5°C; 50-100 cm katma- nında ise 20.0-22.2°C aralıklarında değişmektedir.
Sebze bahçelerinin bellenme işlemi sonbahar aylarında yapılmalıdır. Yaklaşık olarak 20-30 cm kadar derinden bellenerek toprak havalandırılır. Belleme işlemi yapılırkende yabancı maddeler yabani otlar ortamdan uzaklaştırılır.
Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir.
Kuru tarım sisteminde kış sonu tarlaya girilebildiği zaman Mart sonu, nisan başı gibi yapılır. Yabancı otlar büyüdükçe ikileme, üçleme yapılır. Anızlı nadas kara nadasa göre daha faydalıdır. Tarla kazayağı veya kırlangıçkuyruğu ile -3-8 cm derinden işlenir.
Diskli Tırmıklar (Diskarolar)
Pullukla sürümden sonra, bilhassa ağır ve otlu tarlada kesekleri en iyi ufalayan alettir. Ayrıca çok otlu tarlada ve yeşil ot ekim nöbetinde otları ve yeşilliği parçalayıp toprağa karıştırırlar. Yalnız, toprak ve iklim şartlarına bağlı olarak erozyona yol açacak hallerde kullanılmamalıdır.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
OCAK AYINDA YAPILACAK TARIM İŞLERİ TARLA ZİRAATI: a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.
7, 8, 9 ve 10 no pulluklarda 27,5 cm, 30 cm ve 32,5 cm iş genişliklerine sahip özel imalat pulluklar.
Toprağın verimliliğini sağlayan ve humusça zengin olan toprağın 10 cm'lik üst tabakasıdır.
En düşük ısısal yayınım (2.80·10-6 m2 sn-1) toprağın 5 cm katmanında belirlenmiştir. Genel olarak, toprağın 20 ile 50 cm katmanları arasında ısısal yayınım daha yüksek olmakta ve toprak yüzeyinden aşağı katmanlara inildikçe ısısal yayınım değerlerinde artış eğilimi görülmektedir.
10 m'lik derinlikten itibaren yıl boyunca 10°C'lik sıcaklık hakimdir ve bu sıcaklık daha derine indikçe her 100 m'de ortalama olarak 3 °C artmaktadır. Yerin merkezinden yüzeyine doğru sürekli bir ısı transferi olması, her 1 km derinlik için ortalama yer sıcaklığının 30°C artmasına neden olmaktadır.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Cevap : 100 ile 400 yıl Arasında oluşmaktadır.
Yeni toprakların, ayrışma ve daha fazla birikme kombinasyonu ile derinlikleri artar. Hava koşullarına bağlı olarak yılda yaklaşık 1/10 mm toprak üretim oranı gözlem oranlarına karşılık gelir.
Yani toprak tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yerdir. Tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Çernezyom (Kara Toprak): Dünyadaki en verimli yerli toprak olduğu bilinen çernezyom, yağış miktarının arttığı bölgelerde görülmektedir. Humus bakımından zengin olmaları, kara toprak olarak da bilinen çernezyomları mükemmel bir tarım toprağı haline getirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri