Bebeklikte florür, çocukluk çağı boyunca diş çürüklerini önlemeye yardımcı olsa da musluk suyu kullanımında aşırıya kaçılmamalı. Bebeğiniz mamasını düzenli olarak musluk suyuyla yapmak fluoroza (İçme sularıyla ve yiyeceklerle fazla miktarda flor alınmasıyla ortaya çıkan zehirlenme tablosu) yol açmaya yeter.
Enfeksiyon riskini azaltmak için, bebeğinizin ihtiyacı olduğunda bir seferde bir mama hazırlamak en iyisidir. Mama hazırlamak için taze kaynatılmış musluk suyu kullanın. Yapay olarak yumuşatılmış su veya daha önce kaynatılmış su kullanmayın.
Biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin.
Mamanın hazırlanışı kısaca şöyledir: Taze bir devam maması ile çocuğunuzun gelişimine uygun tüketebileceği miktarda kaynamış ve ılınmış temiz içme suyunu karıştırmanız gerekir.
ben hazır suyu mama için kaynatıyorum,bazen de önceden kaynattığım hazır suyu biraz ılıtıp kullanıyorum.içme suyu olarak da hazır suyu kaynatmadan kullanıyorum. zaten mama hazırlarken suyun sıcak olması gerekiyor. bu yüzden suyu kaynatıyoruz ve mamayı öyle yapıyoruz.
İlgili 38 soru bulundu
Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Eksik ya da tepeleme doldurmayın. 5 Toz mamaya su eklerken ( musluk suyu kullanmaktan kaçının ) dikkatli olun: Toz mama kullandığınızda, biberona su koymanız gerekecek. Uygun su ya da mutlaka kaynatılmış su kullanın.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Ek besine geçtikten sonra bebeğe her öğünün ardından yaklaşık 50-60 ml su verilmesi gerekir. Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli. Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı.
Yaş ve kuru mamanın ikisinin de besinsel olarak tam olması ya da yapılan karışımın besinsel olarak yeterli olması halinde iki mama rahatlıkla karıştırılarak verilebilir. Yine de verilen miktarlar iyi ölçülmeli ve aşırı beslemeden kaçınılmalıdır.
Bir kez başlamış bir mama öğünü, bebeğin biberonundan doğrudan tüketilmeli ve geri kalan kısmı tekrar kullanılmamalıdır. Bebeklerin ağzından geçen tükürük, bakterilerin mama içinde çoğalmasına ve sağlıksız bir besin kaynağı olmasına neden olabilir.
Anne sütü ile beslenemeyen bebekler için ise doktorun bilgisi dahilinde mama kullanımına başlanabilir. 0-1 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 60-120 ml ve beslenme sıklığı ise günde 6-8 kez olacak şekildedir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz. Fakat içme suyunu kaynatarak arıtıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Suyu çok uzun süre kaynatmak, suyun tadını bozar.
Bebek, 6. aya kadar su ihtiyacını anneden süt emerek takviye eder. Ancak doktorlar gerekli gördüğü takdirde 6.aydan önce de su verilmesini önerebilir. Bebeklere su verirken 2 unsurdan uzak durulmalıdır. Birincisi musluk suyu, ikincisi ise plastik şişelerde satışa sunulan hazır sulardır.
Hipp organik devam sütü anne sütüne çok yakın içeriğe sahip bir gıda ürünüdür. Sadece sağlıklı mineral ve vitaminlerle desteklenen Hipp sıvı devam sütü bebeklerinizin severek tüketebileceği, iştahlarını açan bir gıdadır.
5) SMA. Anne sütüne en yakın tadı ve besin değerini taşıyan mamalardan bir diğeri de SMA markasıdır. Nestle firmasına ait olan SMA mama, doğumdan itibaren bebeklere verilebilir özellikler taşır. Metal kutuda, güvenli kapakla satışa sunulan bu mamanın kapağı açıldıktan sonra kullanım ömrü 4 haftadır.
Genel olarak musluk suyunu kaynattıktan sonra temiz ve içilebilir olduğuna dair yaygın bir inanış bulunur. Ancak musluk suyunun temiz bir su olabilmesi için yaklaşık olarak 20 dakika kaynatılması gerekir.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Bebeğinizin su içmesini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. 6 adet 330 ml. Suyun yanın içimi kolaylaştıran 2 adet suluk bulunmaktadır. Renkli tasarımı bebeklere su içmeyi sevdirir.
Bu dönemde bebekler 24 saat içinde ortalama 8 kez emerler. Formül mama alan bebeklerde beslenme aralığı 4 saat gibi daha uzun olabilir. Emzirme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Formül mama alan bebekler ise bir beslenmede 180-210 ml mama alabilirler.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
Hem emzirip hem mama vermek, öncelikle anneleri, bebekleri daha fazla gıda aldığı için psikolojik olarak rahatlatan bir durum. Bu rahatlık hissinin yanı sıra, 6 aydan sonra bebeklerin farklı gıdalara olan ihtiyacı başladığı için kademeli olarak tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri