Ülkemizde özellikle Orta Anadolu Bölgesi'nde tahıl ekimi sırasında nadas uygulaması gerçekleştiriliyor. Genellikle yaz aylarında, tahıl hasadından sonra tahıl ekimi yapılacak Ekim ayına kadar, yani yaklaşık 14-15 ay süresince toprak boş bırakılıyor.
Nadas Uygulaması Zararlı mıdır? Nadas uygulamalarının temel amacı topraktaki azotobakterilerin sayısını azaltmaktır. Çünkü bu bakteriler hem rekolteyi hem de ürün kalitesini düşürür. Nadas, ekonomik açıdan zararlı olsa da topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulamadır.
Nadas bir zorunluluktur ama her 2 yılda bir yapmaktansa 4'lü ekim nöbetindeki gibi araya alternatif bitki sokularak 4 yılda bir yapılabilir. Toprak yapısının muhafazası ve hastalık zararlılarla mücadele için yetiştiricilikte ürün çeşitliliğinin sağlanması ve ekim nöbetinin uygulanması gerekmektedir.
Kurak ve yarı kurak bölgelerde düşen doğal yağışın her yıl üretim yapmaya izin vermeyecek kadar düşük olması nedeniyle çoğu zaman nadas zorunlu olarak uygulanır. Amaç, nadas yılında düşen yağış sularından bir kısmını toprakta biriktirmek ve ertesi yıl bitkiye yarayışlı olacak su miktarını artırmaktır.
Tarlanın işlenerek bir süre boş bırakılmasına nadasa bırakma denir. Nadas, yıllık yağışı her yıl üst üste ürün yetiştirmeye yeterli olmadığı, özellikle yıllık ortalama yağışı 450 mm'den az olan kurak ve yarı kurak bölgelerde uygulanan bitki yetiştirme sistemidir.
İlgili 34 soru bulundu
Adana'nın Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, toprağın nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesi önerisinde bulundu.
Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemesi yapılır. Sürümle birlikte gübreleme de devam eder. Özellikle soğuk bölgelerde hububatta erken ekim amacıyla bu ay ekim başlar. Endüstri bitkilerinde sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
Pamuk ekilecek bir tarlayı nadasa bırakma yerine buğday ekmek, ertesi yıl pamuk ekmek nöbetleşe ekim denir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Tarlayı nadasa bırakmak erozyonu önlemez. Hatta tam aksine tarlayı nadasa bırakmak erozyona sebep olacaktır.
Nadasa bırakmak (veya yatırmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir tarlayı sürüp herhangi bir şey ekmeden dinlenmeye bırakmak.
Toprağın bir yıllığına boş bırakılması işlemidir. Genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde uygulanan nadas bırakma işlemi, temel olarak topraktaki nemi arttırmak için yapılmaktadır. Artan toprağın neminin mineraller bakımından zenginlik kazanması toprağın verimini ve bereketini arttırır.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
en çok sorulan farkları nadas yapmak. nadas heyelana yol açıyor erozyona değil. Toprağın aşırı işlenmesi,nadasa bırakılması,ormanların tahrip edilmesi,meralarda aşırı otlatma yapılarak bitki örtüsünün cılızlaştırılması,eğimli yerlerde tarım alanlarının eğime paralel sürülmesi erozyonu hızlandırır.
Anız malçlı toprak işleme sistemi:
Anız malçlı toprak işleme sistemi, anızlı nadas sistemi olarak ta bilinmektedir. Bu sistemde ilk toprak işleme; devirmeksizin yüzlek olarak alttan işleme yöntemi ile toprak 5-10 cm derinlikte kesilerek belli miktarda kaydırılıp, devirmeden tekrar olduğu yere bırakılarak yapılmaktadır.
Nadas; geniş anlamıyla arazinin bir yıl veya yılı aşkın bir süre boş bırakılma- sıyla bir sonraki yıl ekilecek bitki için toprağın su ve bitki besin elementlerince güçlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Ülkemizde nadas akabinde yetiştiri- lecek ürünler çoğunlukla tahıl çeşitlerinden biri olmaktadır.
1) Mevcut bitki örtüsü korunarak ağaçlandırma yapılmalıdır. 2) Eğimli tarım alanlarında tarla eğime paralel sürülmeli ve taraça (seki) yapılmalıdır. 3) Nöbetleşe tarım yöntemi uygulanmalı (bu yöntemde asıl amaç erozyonu önlemek değildir.
Erozyonu önelyebilmek için ormanları korumak, yeterince ağaçlandırma yapılmalı, araziler enine sürülmeli, çıplak ve eğimli yerlere teraslama yapılmalıdır. Tarla açma gibi sebeplerden dolayı ormanlar tahrip edilmemelidir. Rüzgarın çok etkili olduğu alanlara, hızını azaltmak için engeller yapılmalıdır.
Bunun için de kompost veya gübre eklenmesi, toprağı daha gevşek kümeler halinde parçalayan solucanları çekerek de erozyondan korunmaya yardımcı olabilir.
Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir. Kuru tarım bölgelerinde uygulanır.
Eğer toprak organik madde açısından fakirleşmiş, bölgede yağış yetersiz veya düzensizse, kuru tarım yapılıyorsa nadas tercih edebiliyor. Ancak sulama imkanı varsa nadasa gerek görülmüyor ve bitkinin organik madde ihtiyacı, besleme ve tarımsal gübre çeşitleri yoluyla karşılanıyor.
En az Nadas tarımı ise Yağışı fazla olan Karadeniz Bölgemizde yapılır. Türkiye'de nadas tarımının en az uygulandığı bölge Karadeniz bölgesidir.
Toprak yaşayan bir varlıktan çok bir fabrika gibi görülür ve üretimi arttırmak için sürülür, üretimin kontrolü daha kolay olduğu için tek tip ekin yetiştiriciliği tercih edilir ve üretim gübre ve zararlı organizmaları engelleyici maddelerle (pestisitlerle) kontrol altına alınmaya çalışılır.
Malç ve malçlama nedir ? fiziksel özelliklerini (sıcaklık, nem, vb) artırmak, kaliteli, erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasına malçlama denir.
OCAK AYINDA YAPILACAK TARIM İŞLERİ TARLA ZİRAATI: a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri