İklim özellikle yağış ve sıcaklık bakımından toprak oluşumuna etki eder. parçalanmasın da önemli bir faktör olup bu ikisi ana materyalin ayrışma ve parçalanmasını hızlandırmaktadırlar. - yüksek yağış alan ve sıcak iklim bölgelerin de oluşan topraklar daha derin daha koyu renkli ve toprak oluşum süreçleri hızlıdır.
Toprak oluşumu, bir toprağın evriminde iç içe geçmiş en az beş klasik faktörden etkilenir. Bunlar: ana malzeme, iklim, topoğrafya (kabartma), organizmalar ve zamandır.İklim, arazi, organizmalar ve ana materyal zamana göre yeniden düzenlendiğinde, CROPT kısaltmasını oluştururlar.
JENNY toprak oluşumunda etkili olan faktörleri; ana kaya, iklim, organizma, topografya ve zaman olarak beş madde altında toplamıştır.
Toprak oluşumunda iklimin rolü büyüktür. Sıcaklığın artması kaya ve minerallerin çözünmesine neden olur. Bunun yanında sıcaklık kimyasal tepkimelerin artmasına ya da azalmasına neden olabilir. Yağışın fazla olduğu bölgelerde su, toprak katmanlarındaki mineralleri eritir.
Toprak oluşumuna etki eden beş temel etmen vardır: İklim, bitki örtüsü ve organizmalar, topoğrafya, ana malzeme ve zaman. Bu faktörlerden sadece biri ya da birkaçı etkili olunca toprak oluşumunu tamamlayamaz. Toprağın oluşumu gerçekleşmez. Çünkü bu türlü oluşan materyal bitkilerin yaşamını destekleyemez.
İlgili 34 soru bulundu
İklim özellikle yağış ve sıcaklık bakımından toprak oluşumuna etki eder. parçalanmasın da önemli bir faktör olup bu ikisi ana materyalin ayrışma ve parçalanmasını hızlandırmaktadırlar. - yüksek yağış alan ve sıcak iklim bölgelerin de oluşan topraklar daha derin daha koyu renkli ve toprak oluşum süreçleri hızlıdır.
Toprağı Oluşturan Faktörler
Bunlar; iklim, bitki örtüsü, yüzey şekilleri, ana materyal ve zamandır.
Toprağın katı kısmını; Çakıl, kum, kil, mil ve tuz oluşturur. Bu katı maddelerin arasında kalan boşluklara da su ve hava yerleşir. Topraktaki hava miktarı suyun varlığına bağlıdır. Su oranı artıkça hava oranı azalır.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
Toprağın verimliliğini kireçle artırmak!
Tarım kireci, asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini artıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini ve dolaylı olarak tarımdaki verimi artıran doğal bir toprak düzenleyicisidir.
Organik ve yeterli miktarda kompost ve gübre kullanmak verimliliğin artmasını sağlar. Nadas uygulaması sırasında toprağın 1 yıl dinlenmesine izin vermek gerekir. Tarlada yapılan gereksiz ve zamanlama açısından uygun olmayan işlemler, toprağın verimliliğinin düşmesine neden olur.
Yapılan çalışmalarda topraktaki tuzluluğun bitki gelişiminde ve verim potansiyelinde ciddi kayıplara sebep olduğu belirlenmiştir.
Toprak oluşumunu sağlayan beş ana faktör vardır.
1-Kayaç (Ana madde) • 2-İklim Sıcaklık ve yağış koşullarıdır. En önemli etkendir.
Katı faz, çok c;leğişik irilikte mine· ral ve organik maddeden, sıvı faz, gerek toprak içersinde serbest halde bulunan, gerekse toprak taneciklerin~ };el· li yüzey kuvvetleriyle bağlanmış olan sudan, gaz faz ise, toprak havasından ibarettir.
İklim: Toprak oluşumunda en önemli faktördür. İklimin kurak veya nemli olması fiziksel ve kimyasal çözülmeyi etkiler. Yağış miktarının fazla olması toprak içinde bulunan tuz ve kireç oranını azaltırken, aksine yağış miktarının az olması tuz ve kireç oranını artırır. Toprakta humus birikimi de iklime bağlıdır.
Toprağın oluşumunda başlıca evreler ise, başlangıç evresi, ayrışma, dönüşme, farklılaşma (morfojenez), ve horizonlaşma olarak tanımlanabilir. Bu evrelerden sonra toprak profili oluşur. Bir toprak profili çeşitli açılardan ayrıntılı olarak tanımlanabilir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Toprağın su tutma ve geçirgenliği, emre amade su miktarı, kütle yoğunluğu, ufalanma ve taşınma eğilimi özellikleri toprak dokusuyla yakından ilgilidir.
Organik maddelerin ana kaynağı bitkiler ve hayvansal kalıntılardır. Toprağın organik maddesinin %85'ini bitkiler, %10'unu bitki kökleri, %5'ini ise toprak canlıları (mantarlar, mikroorganizmalar, solucanlar, farklı hayvan türleri ve akarlar) oluşturur.
Potasyum, Kalsiyum ve magnezyumu katyon (+ yüklü); fosfor ve kükürdü anyon (- yüklü) şeklinde alırlar. MİKRO elementler ise demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu), çinko (Zn), molibden (Mo), bor (B), klor (Cl) ve kobalt (Co)'dır.
Dört unsur ya da dört element, okültizmde ve birçok gelenekte maddenin dört hali olarak kabul edilen toprak, su, hava ve ateş dörtlüsüne verilen addır.
Toprak, içerisinde belli oranlarda su ve hava da bulunduran bir maddedir. a) mineral maddeler, b) organik maddeler, c) su ve d) hava olmak üzere 4 ana unsurdan oluşmaktadır. Toprak içerisindeki mineral maddeler, büyüklüklerine göre isimlendirilmektedir.
Toprağın oluşumunda temel kaynak ise bu kabuk tabakadır. Bu sert kabuğun kimyasal ve fiziksel olarak çözülmesiyle ortaya çıkan parçaların arasına bitki ve hayvan kalıntılarının girmesi sonucu toprak meydana gelir. Bunların arasında değişik miktarlarda mineral, su ve hava da girebilir.
Yağmur, rüzgar, akarsu aşındırması, sel ile yüksek sıcaklık ve basınç gibi faktörlerin etkisi üzerinden kayaçların oluşumu sağlanır. Tam olarak tanımlamak gerekirse kayaç; yapısında birçok değişik mineral madde bulunduran yer kabuğundaki en büyük kaya parçaları bütünüdür.
Toprak genel olarak beş ana mikroorganizma grubu barındırır. Bunlar bakteriler, aktinomisetler,mantarlar, algler ve protozoalardır. Bu mikroorganizmalardan ilk ikisi aşağı protist, diğer üçü yüksek protist grubu içinde yer alırlar. Bu grupta yer alan mikroorganizmalar bakteriler, aktinomisetler ve mavi-yeşil alglerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri