Tavana monte aydınlatma armatürlerinde siyah renkli artı kabloyu bul. Avize ya da herhangi bir tavan aydınlatması takıyorsan önce tavandaki delikten çıkan üç kabloyu bulman gerekiyor. Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir.
Toprak içerisine gömülen topraklama levhalarının üst tarafta kalan bölümüne matkap ile bir dilek açılır ve elektrik tesisatı içerisinde bulunan topraklama kablosu, binada bulunan diğer metal bölümlerden yapılan bağlantı kabloları buraya bağlanarak sistem topraklama bağlantısı yapılmış olur.
Toprak Kablo Rengi: Sarı – yeşil çizgilidir. Toprak hattıdır. Elektrik kaçaklarında çarpılmayı önler, kaçak elektriği toprağa iletir.
Topraklama çubuğunu topraklama yapılacak alana göre hesaplamalar sonucunda belirleyin. Topraklama çubuğunun bir ucu toprağa gömülürken diğer ucu topraklama kablosuna bağlanır. Topraklama çubuğu, mümkün olan en kısa mesafede, doğrudan toprağa gömülmelidir. Topraklama çubuğunu toprağa gömün.
Topraklama Nasıl Yapılır? Topraklandırma, bir iletken yardımıyla en temel elektrik tesisatının ya da elektrikli aletin toprağa bağlanması biçiminde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapabilmek için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk ya da levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
- Artı yükler çok atomların çekirdek içi taneciklerinden birisi olduğu için işte bu yüzden atomlar arası alışverişi mümkün değildir. - Eksi yükler işte bu yüzden bir elementten başka bir maddeye geçebilir. İşte bu yüzden topraklama yapıldığı zaman negatif yükler hareket halinde olacaktır.
Topraklama barasına yeşil kablo bağlanır. Bara mutlaka panodan ayrılmalıdır. Sarı kablo potansiyel elektroduna (P), kırmızı kablo da akım elektroduna (C) bağlanır. Elektrotların gömüldüğü toprağın nemli olması ölçümü kolaylaştırır.
Topraklama Nasıl Yapılır ? Topraklama, bir iletken yardımı ile ana elektrik tesisatının veya elektrikli aletin toprağa bağlanması şeklinde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Topraklama yönteminde tesisatın gerilim altında olmayan tüm kısımları, uygun iletken maddeler seçilerek bir toprak kitlesinin içine yerleştirilen başka bir iletkene bağlanır. Bu yöntemin amacı elektrikle çalışan cihazları kullanan kişilerin can güvenliğini sağlamak ve cihazların zarar görmesini engellemektir.
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır.
Eğer çok renkli kablodaki teller siyah ve kırmızıysa siyah tel eksi ve kırmızı tel artı olacaktır. Eğer tellerin ikisi de siyahsa ama birinin üstünde beyaz bir çizgi varsa çizgili tel eksi ve düz tel artı olur.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
Temel topraklaması Yapı temeli demir donatısı yapıldıktan sonra, temel demir donatısı üzerine veya demir donatıya yandan bağlamak suretiyle yapılır. 30x3,5 mm ebatlı galvanizli çelik topraklama şeridi döşenerek elde edilen bir topraklama şeklidir. Alize Elektrik topraklama şeriti sağlamaktadır.
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
inşaat demirine topraklama yapılması için temelden toprakla temasın olması gerekiyor. inşaat yapılırken demirlerin topraklama yapılabilmesi için özel olarak düzenlenmesi gerekiyor. su borusu fazla güvenilir değildir. ama kalorifer kazanını teknik şartname gereği topraklanması şarttır.
Topraklama çubuklarının 1 - 1,5 metre uzunluğunda olması gereklidir. Çubukların 12,4 mm - 40 mm arası incelikte olmasına dikkat edilmelidir. Topraklama çubuklarının yerleştirileceği bölgenin büyüklüğüne göre ve yayılımın küçük olmasını sağlamak amacıyla birden fazla çubuk kullanımı lazım olabilir.
Temel topraklama nasıl yapılır: Bina temeli içine yerleştirilen topraklama çubukları veya levhaları beton içerisine gömülür. Toprakla geniş yüzeyli olarak temas etmesi sağlanır. Bu şekilde yapılan topraklamaya temel topraklama adı verilir. Temel topraklama potansiyel dengelemenin etkisini arttırır.
Evlerde duvara çivi çakılarak buna kablo bağlamak veya toprak hattı ile nötr hattını birleştirmek sureti ile topraklama yapmak ise sağlıklı bir çözüm olmamaktadır.
Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Topraklama, elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki "topraklama" sistemine bağlanması yöntemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri