İki topraklama tesisatının birbirinden tam anlamıyla izole edilmesi için aralarındaki uzaklık en az 10-20 m. olmalıdır.
8| Dağıtım Trafosu İşletme Topraklaması
Topraklamak için, birbirinden altı metre uzaklıkta üçgen şeklinde üç toprak çukuru kazılmalıdır. Topraklama çukuru 45cm x 45cm boyutlarında ve 5 ft derinliğinde olmalıdır. 3 adet 40 mm çapında ve 2.9 mm kalınlığında ve 3 mt. uzunluğunda topraklama kazıkları kullanılmalıdır.
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
mevcut ise TS EN 62305 Madde 5.4.1' de belirtildiği üzere topraklama ölçümü sınır değeri 10 Ω' u aşmamalıdır.
Yüksek kalite ve standartlarda üretilen topraklama şeritleri 40 ve 50 metrelik rulolar halinde sarılarak teslim edilmektedir. Üretimi yapılan topraklama şeritlerinin üzerinde her 4 metrede bir TSE logosu ve KARTAL METAL markası bulunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Toprak ve Nötr Arası Gerilim Neden Olur
Doğru boyutlandırılmış bir elektrik tesisatında nötr ve toprak arası gerilim teoride 0V olmalıdır.
İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır. Tüm kurumlar tarafından kabul edilen standart bir topraklama direnci mevcut değildir. Bununla birlikte, NFPA ve IEEE 5,0 ohm ya da daha düşük bir topraklama direnç değeri önermektedir.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Topraklama çubukları, doğalgaz tesisatlarında, elektrik kaçağı ve statik elektrik oluşumunu engellemek amacıyla kullanılır. Binalarda oluşma ihtimali olan elektrik akımı, doğalgaz topraklama çubuğu sayesinde, toprağa aktarılır. Eğer bu topraklama çubuğu olmazsa, elektrik akımları risk yaratır.
Topraklama Ölçümü yasal olarak zorunludur. Hayati tehlikesi olduğundan iş güvenliği kanunu açısından hayati bir önem taşır.
İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Ölçüm prensibi
“a” eşit mesafesi ile 4 adet kazık Toprak üzerinde bir çizgi halinde yerleştirilerek ölçüm gerçekleştirilir. Test cihazı “I” akımı iki elektrot arasına enjekte edilir. ( E ve H). ES ve S elektrotları arasındaki ∆V gerilim potansiyeli ölçülür.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Topraklama yönteminde tesisatın gerilim altında olmayan tüm kısımları, uygun iletken maddeler seçilerek bir toprak kitlesinin içine yerleştirilen başka bir iletkene bağlanır. Bu yöntemin amacı elektrikle çalışan cihazları kullanan kişilerin can güvenliğini sağlamak ve cihazların zarar görmesini engellemektir.
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir.
Beton içerisinde belirli aralıklar ile topraklayıcılar, tutuculara yerleştirilir. Yalnızca topraklama işlemi yeterli olmayabilir. Temel topraklaması bu anlamda önemlidir. Topraklama ölçüm cihazı ile ölçüm yapılır ve tesisatın direnci ölçülerek sonuca bakılır.
Toprak megerine, toprak direnci testi cihazı da denmektedir. Topraklama ölçümü meger kullanılarak oldukça hassas bir işlemle gerçekleştirilir. Meger ölçümü sırasında toprağın nemli olması çok önemli bir parametredir. Nemli toprakta daha sağlıklı ölçüm işlemi gerçekleştirilecektir.
Temel topraklaması için Yönetmelikte galvanizli çelik şerit önerilmektedir. Gerçekten de betonarme, demir ile ayni esaslı malzeme olduğundan, korozyon riski taşımaz dolayısıyla en uygun malzemedir. Montaj kolaylığı ve bağlantı ve işçilik maliyetleri bakımından en uygun 50 m boylarında rulo şeklinde üretilmektedir.
Örneğin pano topraklaması ölçülürken pano kapağından yani pano yetkilisinin dokunacağı ilk kısımdan yapılmalıdır. Aksi taktirde panonun içindeki topraklamanın bir iletken vasıtasıyla pano kapağı ile irtibatı yoksa pano gövde topraklaması yetersiz demektir. Bu detaya dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri