İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Kasap Sucuk (Fermente)
%100 dana eti ve Gaziantep baharatlarından hazırlanan karışımından, Karkas Çiftliği'nin kendi reçetesi ve tarifiyle özel olarak ürettiği et tadında gerçek sucuktur. Katkı ve koruyucu kimyasallar içermez. Doğal dana bağırsağına doldurulmaktadır. Izgara ve mangal için birebirdir.
kasaplarca yapılan, içinde abidik gubidik kimyasal katkı maddeleri bulunmayan, bol baharatlı, sarmısaklı, acılı sucuk. güneyde yayla kasaplarından almak adettendir, kekikle beslenmiş kuzu etinden yapar, lezzete lezzet katarlar.
İlgili 18 soru bulundu
Sucuk dana eti ya da farklı büyük baş hayvanların etinden üretilebilirken kanatlı hayvanlar da sucuk üretiminde kullanılır. Kullanılan et türüne göre de besin değeri taşır. Faydalı gıdalar arasında yer alan sucuk sağlıklı bir gıdadır.
Sucuk doğru şekilde pişirildiği takdirde oldukça faydalı bir gıdadır ve sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sucuk çiğ tüketilmemeli, pişirilerek tüketilmelidir.
Sucuk yaparken kıyma taze çekilmiş ve yağlı olmalı. Baharat ve tuz dengesi için dilerseniz ufak bir parça tavada yapıp tadabilirsiniz. Böylece damak tadınıza göre tuz ve baharatı ayarlayabilirsiniz. Sucuk harcını doldurmak için dana bağırsağı yerine streç filmde tercih edebilirsiniz.
Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir. İyi bir sucukta çeşitli renkler görülmemektedir. Sucuğu incelediğinizde; kenarı ile orta kısmı aynı renkte değilse; etin yeterince iyi kalitede üretilmediğini anlayabilirsiniz.
Sucuk (Azerice: sucuk, Kazakça: Шұжық , Kırgızca: Чучук, Korece: 수주크 , Fransızca: soudjouk, Arapça: سجق; sucuk, Kürtçe: benî), başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
Fermente sucuklar doğal bir şekilde dinlendirilerek yapılmaktayken, ısıl işlem görmüş sucuklar ise dışarıdan ısı vererek, üretim süreci hızlandırılmış bir şekilde üretilmektedir. Bu aşamada elbette fermente sucuklar tercih edilmelidir. İyi sucuğun rengi sabittir, alacalanma, mozaiklenme vs. görülmez.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır.
Buradaki fark sucuğun şeklinden kaynaklanmaktadır. Kangal Sucuk Nedir ? Merak edilirken bu adlandırma sucuğun iki ucu birleştirilerek kurutulması nedeni ile şekline bağlı olarak ortaya çıkar. Parmak sucuk ise parmak şeklinde özel kılıflara doldurularak kurutulan sucuklara verilen addır.
Isıl işlem görmüş sucuk zararlı değildir. İhtiyaç doğrultusunda tüketici beklentileri dikkate alınarak ortaya konan ürünlerdendir. Gelişen teknolojik yöntemler ve artan bilinçli tüketici ile birlikte tüketilecek gıdalar ile ilgili pek çok talep oluşturulur.
Isıl işlem görmüş sucukta ise sucuğun daha kısa sürede olgunlaşmasını sağlamak için sucuğa bazı ısı ve nem işlemleri uygulanmaktadır. Fermente sucukta olgunlaşma süresi 30 günü bulabilirken ısıl işlem görmüş sucukta bu süre 2 güne kadar inebilmektedir.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
Sucuğu ikiye böldüğünüzde ya da elimizle kırdığımız zaman sucuk kıyma gibi dağılmaz. Un ufak olmaz, un gibi bulgur gibi dökülmez. Et lop bir şekilde kalır içerisini kendisi belli eder. Ağıza atıldığı zaman süngerimsi bir tat almaz.
Ortalama 166 kalori olan sucuğu tüketirken alınması gereken kaloriye dâhil edilmesi önemlidir. Dikkatli tüketilmediğinde sucuk yüksek kalori ve yağ değerinden dolayı kolayca kilo aldırabilir.
Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır. Bu üç haftalık sürenin sonunda sucuğunuz hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sucuğun üstünün küf tutmaması için üç ila dört günde bir sirkeli suyla temizlenmesidir.
Chorizo İspanyolların domuz etinden yaptıkları ve hemen hemen Türk tipi sucuğun çok benzeri olan şarküteri ürününe verdikleri isimdir.
Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir. Bu yüzden tarih etiketi eklemek kullanım ömrünü takip edebilmenizi sağlar. Sucuğu kullanacağınız zaman 1 saat buzdolabında bekletin.
Buzdolabında sakladığınız açılmış sucukları son tüketim tarihinden önce tüketmelisiniz. Eğer elinizdeki sucuk miktarı fazla ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız size iki yöntem önereceğiz. Bu yöntemler ile sucuğu 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Sucukları tavaya yerleştirdikten sonra ateşi uygun bir derecede ayarlamanız gerekir. Sucuk ne kısık, ne de yüksek ateşte pişmelidir. Uygun ateş derecesi orta derece olacaktır. Sucuğun çok fazla pişmemesi gerekir, her bir yüzünün ayrı ayrı çevrilerek pişirilmesi daha sağlıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri