Bulutun kapsadığı toprak alanından yıldırımın düştüğü noktaya doğru akım akmaya başlar. Bu bölgede bulunan herhangi bir iletken bu akım için topraktan daha kolay iletim sağladığından akım bu iletkenden geçmeye başlar ve bu akıma toprak akımı denir.
faz hattının değişen frekansı(50-60Hz) aynı bobinde olduğu gibi etrafında manyetik alan oluşturur bu manyetik alan da toprak hattındaki kabloda elektrik alan meydana getirir. kontrol kaleminin lambası bu yüzden yanar.
Elektrik kullanımın olduğu her yerde olası bir kaçak durumuna karşı alınabilecek en basit ve en etkili önlem ortamda topraklama yapmaktır. Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır.
Elektrik prizi, her evde, iş yerinde ve elektriğin gerektiği her ortamda bulunması gereken bir detaydır. Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır.
Toprak elektriği elbette alır.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Toprağa Basmak Vücudun Elektriğini Alır.
Toprakta bol miktarda eksi yüklü iyon bulunur. Toprağa çıplak ayakla bastığımızda ise toprak vücudumuzda biriken elektirği nötralize etmenin yanı sıra, dünya ile aynı potansiyel enerji ile yüklenmemizi sağlar.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir. Ancak bu, topraklamanın kaliteli veya etkin olduğu anlamına gelmez.
İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Oluşabilecek elektrik kaçağı ve yıldırım gibi durumlarda oluşan yüksek gerilimin toprağa aktarılmasıdır. Topraklama olmazsa ne olur, topraklama olmadığında, canlılarda elektrik çarpması ve yangın olaylarının meydana gelmesi yaşanabilecektir.
Evet bu söz doğrudur. İlgili alanda topraklama aynı zamanda "yerle temas etmek" anlamına gelir. Yerle temas etmek yalnızca insanın üzerindeki elektriği almakla kalmaz aynı zamanda iltihap, ağrı ve stres problemlerini de azaltır.
Düşük akım çeken dizüstü gibi cihazlara zarar vermez ama fırın, kombi, beyaz eşyalar gibi yüksek akım çeken aletler hem elektrik çarpması hem de bozulma riski taşıyor. Tabi yangın tehlikesi de var, ayrıca toprak hattı olmadığı için kaçak akım sigortası da çalışmayacak.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Mesela yıldız noktası yalıtılmış şebekelerde bir toprak teması halinde, şebekenin cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak 50-100 A mertebesinde bir kapasitif akım geçer. Toprak teması akımında, yıldız noktasına bağlı bir petersen bobini üzerinden yaklaşık olarak 5-10 A gibi bir aktif artık akım geçer.
Topraklama ölçümü yapabilmek için topraklama direnci test cihazı, topraklama aşamasına getirilir. Bu aşamada ölçüm yapılır. Topraklama ölçümünün 10 volttan düşük çıkması gerekir. Topraklama ölçümü 10 volttan yüksek çıkıyorsa sıkıntı var demektir.
Toprak megerine, toprak direnci testi cihazı da denmektedir. Topraklama ölçümü meger kullanılarak oldukça hassas bir işlemle gerçekleştirilir. Meger ölçümü sırasında toprağın nemli olması çok önemli bir parametredir. Nemli toprakta daha sağlıklı ölçüm işlemi gerçekleştirilecektir.
TN Sistemde Topraklama Ölçümü Sınır Değeri
TN sistemlerde topraklama ölçümü sınır değer hesabı yapılırken referans almamız gereken il değer 230V' dur.
Nem oranı fazla toprak iyi bir iletken olduğu ve nemlilik toprağın dip kısımlarında (su kaynaklarına yakınlığından) daha fazla olduğu için elektrotlar olabildiğince derine gömülmelidir, bunun için de uzun çubuklar kullanılır.
Kimyasal yöntemler kullanarak topraklama direncini düşürmek mümkündür ve bu da genellikle gem tozu kullanılarak yapılmaktadır. Eğer topraklama yapmak için direnç seviyesi yeteri kadar düşük değilse, ilgili bölgelerde gem tozu kullanılır ve topraklama direnci düşürülür. Bu sayede sağlıklı şekilde topraklama yapılır.
Fiziksel bir temas olmadığı sürece de nötr de elektrik olmaz(dönüşler hariç) olursa da sigorta atar. Yani faz nötr ve toprak aralarında herhangi bir bağlantı olursa zaten sigorta veya kaçak akım devreyi açar.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Rezistansla Topraklama: Nötr, belirli bir dirence sahip bir rezistanç aracılığıyla toprağa bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri