Topuk dikeni, düztabanlık gibi rahatsızlıklara sahip olan bireylerde ayak ve ayak bileği ağrıları yaşanma riski yüksektir. Bunun yanında burkulma, kaza ve travmalar da risk faktörü oluşturmaktadır. Ayak ve ayak bileklerinde oluşan ağrılar, hayat kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Topuk dikeni, ayak tabanında ağrıya neden olan ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Topuk dikeninin en sık gözlenen belirtisi ağrıdır. Topuk dikeninde sabah uyanıldığında topukta ağrı hissedilir ve biraz yürüyüp ayak tabanındaki zar esnedikçe ağrı azalmaya başlar.
Topuğun önünde ayak kemerinin hemen altında ya da topuğun arkasında bulunabilir. Topuğun arkasında gelişen topuk dikeni sıklıkla aşil tendonunun iltihaplanması ile ilişkilendirilir. Aşil tendiniti olarak bilinen bu iltihabi durumda ayağın ön kısmına basınç uygulanması hassasiyet ve topuk ağrısında artışa neden olur.
Ayak bileği ağrısı birçok nedenden dolayı olabilir. En yaygın nedenler travma, yaralanma, artrit, zamanla meydana gelen normal aşınma ve yıpranmadır. Sebebe bağlı olarak, ayak bileğinizin herhangi bir yerinde ağrı veya sertlik hissedebilirsiniz. Ayak bileğiniz şişebilir ve ayağınızın üzerine basmakta zorlanabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
En sık ağrı nedenleri; zorlanma, travmaya bağlı oluşan kırık - çıkıklar ve incinmeler, romatizmal hastalıklar (eklem iltihaplanmaları), çeşitli kistler, küçük el bileği kemiklerine özgü özel hastalıklar, kireçlenme, sinir ve tendon sıkışmaları olarak sayılabilir.
Dinlenme, buz uygulama, sıkıştırma ve yükseltme (RICE) gibi evde uygulanabilecek yöntemler genellikle ilk adımlardır. Doktorunuz ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için fizik tedavi, ilaçlar veya egzersiz önerilerinde bulunabilir. Ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan ağrılı çıkıntı, halk arasında topuk dikeni olarak bilinmektedir. Ortopedi hastalığı olan topuk dikeni, sporcuların yanı sıra normal hayatta da görülebilmektedir. Her yaş grubunun etkilenebildiği bu hastalığın tedavisi ise kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
Topuk dikeni yaşayan çoğu kişide basit bir tedavi programıyla bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri şu şekildedir; İbuprofen (Advil, Motrin IB vb) ile naproxen (Aleve) gibi ağrı ve iltihap giderici ilaç tedavisi. Fiziksel terapi ile esneme ve güçlendirme egzersizleri.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır.
Bazı durumlarda, vitamin eksiklikleri suçlanabilir.
Uzmanlar, B3 vitamini, Omega-3 yağ asitleri, A vitamini, C vitamini ve E vitamini eksikliği olan kişilerde topuk çatlakları yaşanma olasılığının daha yüksek olduğunun altını çiziyor.
Topuk dikeni ayak tabanında ağrılara yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Genellikle uzun süreli hareketsizliğin ardından ayak tabanında batma hissiyle kendini gösterir. Ağrı daha çok sabah yataktan kalktıktan sonra atılan ilk birkaç adımda şiddetli hissedilir.
Topuk dikeni, ayak bağlarınızda stres olduğunda meydana gelir. Çoğu insan, topuk ağrısı için yardım arayana kadar topuk dikeni olduğunu fark etmez. Topuk dikeni tamamen tedavi edilemez. Doktorlar, topuk dikeni ile ilişkili semptomları hafifletmek için cerrahi olmayan tedaviler önermektedir.
İşte topuk ağrısını tedavi etmek için kullanılan yaygın yöntemler: Dinlenme: Eğer topuk ağrınızın nedeni aşırı kullanım veya stres ise, dinlenmek ağrının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklarınıza fazla yük bindirmemeye çalışın. Buz Uygulama: Topuk ağrısını hafifletmek için ağrı bölgesine buz uygulayabilirsiniz.
Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır. Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
İğne tedavisinden fayda görmeyen hastalara ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) tedavisi uygulanır. ESWT tedavisi şok dalgası, ses dalgası, halk arasında da “Topuk dikeni kırdırma ya da topuk dikeni kırma ” olarak da tabir edilen bir tedavi yöntemidir.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Ayak bileği burkulmalarından sonra ağrı, şişlik gibi şikayetler genellikle iki hafta içinde geriler. Ağrılı dönem geçtikten sonra, ileride ayak bileği eklem hareketlerinde bir kısıtlılık oluşmaması için ayak bileği hareketlerini çalışmaya başlamak gerekir. Bu dönemde fizik tedavi desteği alınmalıdır.
Ağrının kireçlenmeden kaynaklandığı durumlarda fizik tedavi uygulamaları ve el bileği egzersizi uygulanabilir. Yaralanma sonucu ortaya çıkan ağrılarda bileklik kullanımı, bandaj ya da soğuk uygulama, ağrı kesici ilaçlar ve krem kullanımı önerilebilir.
Ayak bileğinin arka kısmında ortaya çıkan ağrı, aşil tendiniti yani aşil tendonunun iltihaplanması sonucu olabilmektedir. Aşil tendinitinin neden olduğu ağrı, yürürken, merdiven iner ya da çıkarken daha çok hissedilmektedir. Bazen ağrıya şişlik ve hassasiyet de eşlik edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri