Topuk dikeninde görülen diğer belirtiler şunları içerebilir: Topuk önünde inflamasyon ve şişlik. Etkilenen bölgede ve çevresinde ısı artışı Topuk altında küçük, çıplak gözle görülebilen kemik benzeri çıkıntı
Topuk dikeni belirtileri şöyle sayılabilir; Kesik kesik ağrı şikayeti ve sabah ilk adımda topukta bıçak tarzında keskin ağrı şikayeti. Topuk bölgesinde iltihap, şişkinlik ve ödem oluşumu.
Gün içinde kesik kesik ağrı Topuk iltihabı veya topuk şişmesi. Topuk altında kemik benzeri çıkıntı Topukta yürümeyi zorlaştıran bir hassasiyet hissi gibi durumlar gözlemlenebilir.
Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz uygulamasıyla ile birlikte basit ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedavide faydalı olabilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Röntgende görünür kanıt olmadığında durum bazen “topuk dikeni sendromu” olarak tanımlanmaktadır. Ayak sorunları arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Her yaşta ve kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık tespit edilmeden birkaç ay hatta yıllar boyunca büyüyebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ağrı daha sonra rahatsız edici bir acıya dönüşür. Genellikle uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkıldığında keskin ağrı geri döner. Topuk dikeninde görülen diğer belirtiler şunları içerebilir: Topuk önünde inflamasyon ve şişlik.
Halk arasında görülen topuk ağrılarının en yaygın nedeni topuk dikeni olarak da bilinen plantar fasiit hastalığıdır. Plantar fasiit hastalığında topuk kemiğinden ayak parmaklarına uzanan doku bandının iltihaplanması söz konusudur.
Soğuk kompres, topuk dikeninden kaynaklanan iltihaplanma ve ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır. İnce bir havlu içine buz parçalarını koyup ayak tabanınıza uygulayınız ya da ayağınızın altında buz dolu şişe çeviriniz.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Ayak bileği bölgesinde veya ayakta oluşan şişlik ayağın bu noktalarında sıvı birikmesine bağlı oluşan ödem kaynaklıdır. Gün içerisinde uzun süreler ayakta kalmak, oturmak, hamilelik, aşırı kilo, yaşlılık ve bacak, ayak bileği veya ayağın etkilendiği yaralanma ya da ameliyat da şişmenin arkasındaki nedenlerdendir.
Ödem birikmesine yol açması nedeniyle tuzlu yemeklerden uzak durulmalı, Şişme yaşanması durumunda ise; ayaklar yüksekte tutulmalıdır. Soğuk uygulamalar ödemi azaltma özelliği taşır. Bu nedenle ayaklar buzlu su dolu bir kovada 20 dakika kadar bekletilebilir.
Ayak topuğunda ağrı ve batma tarzında belirtilerle kendini gösteren topuk dikeninin tanısı, muayene ve röntgen çekimi ile konulur. Erken tanının iyileşme açısından büyük önem taşıdığı topuk dikeni rahatsızlığı şikayetleri doğru tedavi ile ortadan kaldırılabilir.
Topuk dikeni; topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan kalsiyum birikintisidir.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Topuk dikeni oluşmadan önce plantar fasya'nın etrafında iltihap birikmesi oluşur. Bu iltihaptan dolayı hastanın topuk kısmında kıymık batmasına benzer bir ağrı yaşanabilir. Topuk dikeni oluşmaya başladığında ise ayak tabanında çıkıntı şeklinde bir yapı oluşur.
Topuk Dikeninde neresi ağrır? Ayağın anatomisi kaslar, kemikler, arklar ve plantar fasyadan oluşur. Plantar fasya ayak tabanında yer alan, topuktan parmaklara kadar uzanan bağ dokusudur. Topuk dikeninde, topukla plantar fasya bağ dokusunun birleştiği yerde ağrı hissedilir.
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Sonuç Topuk dikeni için egzersiz uygulamak, etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak egzersizlerin düzenli ve doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Topuk dikeninin tedavi edilmediği bir ortamda kişinin şiddetli ağrı, yürüme bozuklukları (dikene göre yürüme şeklinin ortaya çıkması), yapılacak aktivitelerin kısıtlanması ve psikolojik etkiler ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra ayaklarda farklı sorunların oluşması da topuk dikeni kaynaklı olabilir.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Elma sirkesi ile ayaklarınızı her akşam yıkarsanız, elma sirkesinin içindeki mineraller sayesinde bağ dokularının iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Topuk dikenini son günlerde fark ettiyseniz elma sirkesini kullanmaktan kaçınmayınız. Erkenden müdahale edip dikenin daha da yayılmasına engel olabilirsiniz.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır.
Topuk dikenindeki asıl etken, ayak tabanındaki zarın topuk kemiğini aşırı çekmesidir. Bu nedenle topuk dikeninde, ayak tabanındaki zarın esnetilmesi gereklidir. Kısaca, topuk dikeninin oluşmaması ve tedavisi için en önemli şey plantar fasiya denen zarın gevşek olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri