Bazı araştırmalar, magnezyum ve kalsiyum takviyelerinin topuk dikeni ağrısını hafifletebileceğini göstermektedir.
Topuk dikeni; topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan kalsiyum birikintisidir.
Topuk dikeni yaşayan çoğu kişide basit bir tedavi programıyla bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri şu şekildedir; İbuprofen (Advil, Motrin IB vb) ile naproxen (Aleve) gibi ağrı ve iltihap giderici ilaç tedavisi. Fiziksel terapi ile esneme ve güçlendirme egzersizleri.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Feridun Kunak'ın önerdiği bitkisel kür ile topuk dikeni domates, lahana yaprağı, biberiye yağı ve elma sirkesi ile tedavi edilebilir.
Topuk dikeni, dinlenme halindeyken sessiz kalan; ancak hareket edildiğinde kendini hissettiren ağrılarla belirti veren ve günlük hayatta kişinin hareketlerini kısıtlayan bir sağlık sorunudur. Topuk kısmında çivi ya da taş olduğu hissini veren topuk dikeni erken tanı ve tedavi ile tamamen ortadan kalkabilir.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz uygulamasıyla ile birlikte basit ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedavide faydalı olabilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Kantaron yağı cilt sağlığını destekleyici etkisi ile bilinen bir doğal üründür. Topuk dikenine karşı direkt bir tedavi özelliği olduğunu söylemek yanıltıcı olabilir. Ancak topuk dikeni ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özellikleri vardır.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir.
Egzersiz ve masaj uygulamasından fayda görülmektedir. Unutmamak gerekir ki topuk dikeni yavaş yavaş baş gösteren bir rahatsızlık olduğu gibi tedavisi de uzun bir süreç gerektirebilir. Bu tedaviden fayda görmeyen hastalar için enjeksiyon yöntemi uygulanabilir. Kortizon iğnesi veya PRP enjeksiyonları uygulanmaktadır.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır. Topuk dikeni başka sağlıksal sorunlar neticesinde ortaya çıkabileceği gibi bağımsız olarak da görülmektedir.
Topuk dikeninde uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır. Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
- Topuk dikeni, - Varis ve toplardamar hastalıklarında, - Eklem ve bağ yaralanmalarında kullanılabilmektedir.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Uzun süre ayakta kalıp topuklarında ağrı oluşan kişilerin mutlaka kullanmasını tavsiye ettiğimiz Silikon Topuk Dikeni Tabanlığı, topuklardaki basınç noktalarını rahatlatır. Bu tabanlık sayesinde ağrılarınızın oldukça azaldığını ve zamanla geçtiğini göreceksiniz.
5. Topuk Dikeni Masajı Ayak tabanına masaj uygulayarak bölgedeki kasların gevşemesini ve ağrıların azalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca masajla kan dolaşımını artırabilir, bölgenin iyileşmesine destek olabilirsiniz.
İyileşme süresi yaklaşık 4 haftadır. Bu nedenle hastalığın birkaç gün içerisinde iyileşmesi beklenmemelidir.
Topuk dikeni, ayağınızın içinde arka topuk kemiğinizin altından çıkan kemikli bir büyümedir. Topuk dikeni, ayak bağlarınızda stres olduğunda meydana gelir.
Bu tedavi yöntemlerinden en sık uygulanılan, topuğun altından enjeksiyon uygulanmasıdır. Enjeksiyondan önce hastanın ağrı duymaması için topuktan ya da ayak bileğine lokal anestezik içeren iğne yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri