Merhaba, Töre: bir toplumun yazılı olmayan, gelenekselleşmiş ve halk dilinde mahkeme ya da hukuk olarak adlandırılan kanunlardır. ⇒ Türk toplumunun temeli töreye dayanmaktadır. Töreler zaten yazısız hukuk kuralları olduğu için neredeyse bütün Türk devletlerinde törenin varlığı görülür.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir.
Sorumuzun Cevabı : Töre denilen hukuk kurallarını yazılı hale getiren ilk Türk devleti "Uygurlar"dır.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Hukukun yazılı olmayan kaynağı örf ve adet kurallarından ibarettir. Bir davranış şeklinin örf ve adet hukuku kuralı haline gelebilmesi için; “süreklilik”, “zorunluluk inancı” ve “devlet desteği” olmak üzere üç unsurun gerçekleşmesi gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar.
Töre adı verilen yazısız hukuk kuralları geçerliydi. Törenin kuralları kesindir, töreye hükümdar başta olmak üzere kimse karşı gelemezdi. Bütün devlet işleri töreye göre yapılırdı.
Toy'un bizzat kendisi töre koyardı, yani yasama yetkisi vardı. Hakan'ın töre koyması ise, tek başına değil yine Toy yoluyla olmaktaydı. Yeni töreyi meclis yani Toy kabul ederse yürürlüğe koyabilmekteydi36.
1- Pozitif Hukuk (Müspet Hukuk )
Bir ülkede belirli bir dönem, yürürlükte olan yazılı ve yazısız hukuk kurallarının hepsine pozitif hukuk denir.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazısız olan hukuk kurallarına “Töre” denir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi Töre yazısızdır. Yazısız (sözlü) olan Hukuk kuralları Türklerde ilk kez Uygur devletinde yazılı bir hal almıştır. Türklerin yaşamlarının temelini oluşturan Töre nesillerden nesille aktarılmıştır.
Töreler eski Türklerde kutsal görülür. Belli bir zaman sonra şartlar sebebiyle değiştirilebilse de değiştirilemeyen bazı maddeleri vardır. Bu maddeler adalet, iyilik, eşitlik ve insanlıktır. Cezalar devlet tarafından verilir.
Töre, bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü ve bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleridir. Töre, örf-adet, gelenek-görenek tabirleri çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanılır.
Eski Orta Asya Türk devletlerinde hukuk kuralları anlamındaki "töre" üç yolla oluşurdu: Kağanın koyduğu kurallar, kurultaylarca hukuk kurallarının konulması ve toplum içinde kendiliğinden, yavaş yavaş oluşan kurallar (Yosun Hukuku).
Eski Türk topluluklarında zamanla kendiliğinden gelişen gelenek, görenek, adet ve normlar, "yusun/yosun" hukukunu oluşturur, kağan'ın iradesiyle "yusun" töreye dönüşürdü. Bu bakımdan "yusun" törenin en önemli kaynağıdır. Töre üç kaynaktan neş'et etmiştir. Bunlar halk, kurultay ve han'dır.
Şer'i Hukuk
İslam'a göre düzenlenen kanunlardır. Kaynağı Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. Din ve yasama işleri Şeyhülislam'a aittir.
Müeyyidesiz Hukuk Normları Olabilir Görüşü: Müeyyide hukuk düzeninin özelliğidir. Böyle bir düzende müeyyidesiz bazı normlar bulunabilir. Müeyyidesiz Hukuk Normlarının Olamayacağı Görüşü: Müeyyidesiz normlar ya hukuken anlamsız normlardır ya da bağımlı normlardır.
Sonraki dönemlerde Türklerin de “Yazılı Hukuk Kuralları” mevcuttur. Günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş, elimizde bulunan en eski hukuk belgeleri ve mukaveleler Uygurlara aittir.
1- hukuka aykırılığın kim tarafından ve nasıl tespit edileceğinin; 2- hukuka aykırılığın sonucu olan yaptırımın içeriğinin ve niteliğinin; 3- bu yaptırımın kim tarafından ve nasıl uygulanacağının; yine hukuk düzeninin kendisi tarafından, yani hukuk kuralları ile belirlenmesidir.
Yazıda bahsi geçen töre, Fıkıh kitaplarında “örf” olarak ifade edilen töre değildir. Daha çok İslam'a aykırı olarak oluşan geleneklerdir. Bu gibi törelerin Müslüman bir ülkede, halkı Müslüman yörelerde oluşması, gerçekten manidardır.
Töre, Türklerin devlet hukukunu, ahlaki değerlerini, dini inançlarını, kısaca eski Türklere atalarından miras kalan ve sosyal hayatını düzenleyen mecburi kaidelerin bir bütünü anlamına gelmektedir (Kafesoğlu, 2014:237). Türk töresi eski Türklere atalarından kalan kuralların bütünü demektir.
Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri