1- Stres ve üzüntü kanser yapar. Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor.
Uzun süreli stresin, bağışıklık sistemini etkilemesi nedeni ile kansere yol açabileceği, ileri sürülen bir düşüncedir. Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Bu hafta yayımlanan yeni bir araştırma, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların kansere neden olduğuna dair düşünceleri yıkıyor. Bulgulara göre anksiyete veya depresyonun kanser riskindeki artışla herhangi bir bağlantısı olmadığı anlaşıldı.
Kanser nedenleri
Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir.
Ancak yeterince dikkate alınmasa da, stres faktörü meme kanserini tetikleyen faktörlerden bir tanesidir. Yoğun stres ve üzüntü durumları yaşayan kadınlar bu durumdan sanılandan daha fazla etkileniyor. Yüksek derecede stres hormonu salgılayan kadınların, kanser hastalığına yakalanma olasılıkları artıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Strese bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflabilir, sindirim sistemi problemleri görülebilir ve kronik yorgunluk ortaya çıkabilir. Bunlara bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, depresyon, bağımlılık ve diyabet hastalığı stresin ortaya çıkarabileceği sorunlar arasında yer alır.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Kansere bağlı tüm ölümlerin %30'unun nedeni sigaranın başını çektiği tütün ve tütün ürünleridir. Akciğer kanseri ile sigara ilişkisi ilk olarak 1950'de geniş çaplı bilimsel bir çalışmayla yayımlanmıştır, fakat tütün endüstrisi bu gerçeği hukuk yoluyla ancak 1990'larda kabul etmek zorunda kalmıştır.
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
1- Stres ve üzüntü kanser yapar.
Ancak, birebir pozitif düşünerek kanserin yenilebileceği, tedavi edilebileceği; ya da tam tersi olarak, çok depresif, stresli olunduğunda ya da çok kötü hayat deneyimi yaşandığında bazı kanserlerin daha sık görüldüğü konusunda da bir kanıt bulunmuyor.
Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Stres yüksek tansiyon, baş ağrıları, kas gerginliği, sindirim sorunları gibi fiziksel yakınmalara; ağlama krizleri, değersizlik duyguları, huzursuzluk ve endişe gibi ruhsal yakınmalara ve boşluk hissi, hayatın anlamını yitirmesi, aşırı kafa karışıklığı gibi manevi sorunlara neden olur.
Bu değişimler teorik olarak kanser gelişimine olmasa bile ortaya çıkmış bir kanserin büyümesine yol açabilir. Stres hormonları büyüme hormonlarının salınmasına neden olarak mevcut bir tümörün büyümesine yol açabilir.
Her yaşta görülebilen bir kanser çeşidi olan kan kanseri, çocuklarda ve 50 yaş üstü yetişkinlerde daha yaygın görülen bir hastalıktır.
Bazı durumlarda, birincil kanser tedavi edildikten sonra da kanser hücreleri yayılabilir. Metastatik tümörler, ilk kanser tedavisinden aylar, hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.
Sigara ve alkol tüketimi, bilinçsiz yapılan diyetler, sporsuz ve egzersiz bir yaşam kanser oluşumunda öne çıkan risk faktörleri arasında yer alıyor. Bu alışkanlıklara dikkat ettiğinizde ve daha sağlıklı bir yaşam sürdüğünüzde kansere yakalanma riskinin azaldığını bilmelisiniz.
Sadece kansere özgü olmasa da kanser hastası kişilerde görülebilen bazı belirtiler şunlar olabilir: Cilt altında ele gelen yumru veya kitle. İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak. Cilt renginde meydana gelen değişiklikler veya kızarma.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Karaciğer, kolon ve rektum, akciğer, mide ve meme kanserleri, en fazla ölüme neden olan kanser türleri arasında yer alıyor. Kanser ölümlerinin yaklaşık üçte biri, sigara kullanımı, yüksek vücut kitle indeksi, alkol tüketimi, az meyve-sebze ile beslenme ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklanıyor.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
Kimi kanserler aylar içinde kimi kanserler ise yıllar içinde gelişerek kişide hayati risk oluşturmaya başlar. Bu durum, kanserin “agresifliği” ile ilişkilidir. Eğer kanser agresif bir yapıdaysa aylar içinde, agresif bir kanser değilse yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.
Bu çalışmaya göre haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapan hastalarda kanserin ilerleme olasılığı %57 oranında azalıyor. Buradaki problemin, genelde tanı konan hastaların depresyon, yaşlılık veya ağrı nedeniyle fiziksel aktiviteyi kesmeleri olduğu belirtiliyor.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri