Ancak bütün torf topraklar, aynı zamanda doğal bir gübre oldukları için hemen her bitki için tercih edilebilirler. Seracılıkta, turfandacılıkta, çiçekçilikte, mantar yetiştiriciliğinde, fidelerde, topraksız yapılan tarımda ve toprağın ıslah edilmesinde yaygın olarak kullanılır.
Asidik yapısı bulunan ve bitkilerin yetiştirilmesi için uygun olan torf toprağa kompost yaparak bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Torf, pek çok bitki, ayrıca domates ve biberler dışında pek çok sebze ve besin için uygun bir seçim olabilir.
Torfun Bahçe ve Tarım Alanlarında Kullanımı
Torf, bahçelerde ve tarım alanlarında toprak iyileştirme ve bitki yetiştirme amacıyla yaygın bir şekilde kullanılır. Torf, toprağın su tutma kapasitesini artırarak bitki büyümesini destekler. Ayrıca torf, toprağı havalandırarak köklerin oksijen almasını sağlar.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Saksının Alt Deliği
Şayet bitki bakımında uzmansanız, altı delik olmayan saksılara; saksı dibine çakıl taşı, ponza taşı vb. drenaj yaratacak malzemeler döşeyip bitki dikiminizi yapabilirsiniz. Altı delik olmayan her türlü saksı içindeki bitkinizi sularken sulama miktarına daima dikkat etmelisiniz.
Torf toprak karışımı bitki artıklarının sönmüş kireç ve gübreyle örtülüp bekletilmesiyle elde edilir. Bunun için her türlü bitki artığı kullanılabilir; yalnız çeşitli torf tipleri arasından tercihini hangi bitkiyi yetiştireceğine bağlı olarak yapabilirsin.
Oluştukları bölgeye göre pH ve Ec değerleri de değişir. Torfların pH'ı ortalama 5,5 - 6,5 arasındadır. Ancak bütün torf topraklar, aynı zamanda doğal bir gübre oldukları için hemen her bitki için tercih edilebilirler.
Torf tek başına kullanılmamalıdır. Çünkü su tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Yani demek istediğim bir saksıya sadece torf koyduğunuz takdirde saksıya su koyduğunuzda su aşağı akmaz. Toprak sürekli nemli kalır.
Torf, bulunduğu saksıda nem dengesini sağlar. Aynı zamanda bitkinin çürümesini önler. Torf toprak, saksıya koyulan gübrenin saksıda uzun süre kalmasını ve toprağın beslenmesini sağlar. Aynı zamanda bitkinin yeterli miktarda su almasını da sağlar.
Çiçeklere uzun yıllar hayatta kalmaları, gelişmeleri için besin ve destek sağlar. Uygun çiçek toprağını tespit etmek, bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir adımdır. En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir.
Bahçeden alınan toprağı saksı içerisinde kesinlikle kullanmayınız. Bahçe toprakları içerisinde larva, yabani ot tohumları ve zararlı yumurtalar olabilir. Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır.
Avuç içinde sıkılan torf sıkılıp bırakıldıktan sonra bir sünger gibi eski halini alıyorsa, Avuç içinde sıkılan torf parmaklar arasından bulamaç veya püre gibi akmıyorsa o torf çok ayrışmamış kaliteli bir torf'tur.
Torf bakımından zengin toprakları tercih edebilirsiniz. İç mekan bitkilerinde, kompost amacıyla meyve ve sebze atıkları kullanıyorsanız, sineklenme sorunu artacaktır. Sıvı kürler daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu sorun özellikle yaz aylarında görülür.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Bitki üretiminde farklı bileşenlerden elde edilen toprak karışımları tercih edilebilir. Bunlar; Tohum çimlendirme işlemi için eşit oranlarda bahçe toprağı ve torf elenerek karıştırılır. Bu karışıma aynı oranda perlit ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir.
Verimli bir toprakta kum ve kil dengesinin iyi olması gerekir. Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır.
Bahçeden alınan toprağı kullanmayınız. Bahçe topraklarında yabani ot tohumları, zararlı yumurta ve larva olma ihtimali çok yüksek olmaktadır. Saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
En iyi toprak çeşidi, organik besin değerleri içeren çürümeye karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan doğal yığınlardan oluşur. Organik torf toprak, bataklık ve göl gibi sulak alanlarda su altında kalan bitkilerin çürümesi ile meydana gelir.
Torf Sıkça Sorulan Sorular
%7 indirimle 20 Litre Tarım Perliti 74 TL'ye, %7 indirimle Gartengold GENEL Kullanım Torf ORGANİK ÜSTÜN ALMAN Kalitesi 80 Lt 377 TL'ye, %7 indirimle Perlit 200lt Tarım Perliti Topraksız Köklendirme Perliti 544 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri