+lA- eki Türkçede isimden fiil yapım eki görevinde kullanılan en işlek yapım eklerinden birisidir.+lA- eki aynı zamanda üzerine gelen “-n-, -ş-, -t-” fiilden fiil yapım ekleriyle birlikte de kullanılarak +lAn-, +lA-ş-, +lA-t- biçiminde gramerimizde yer alan ve kullanımını özellikle günümüzde de artırarakdevam ettiren ...
Türkiye Türkçesinde “ile” son çekim edatı ve onun ekleşmiş “+la / le” şekilleri vasıta hâli görevinde kullanılmaktadır. Eski Türkçede vasıta hâli eki “+n” dir. Ünsüz seslerle biten kelime ses uyumuna göre “+ın, +in” yuvarlak ünlülü kelimelerden sonra “+un, +ün” ola- rak kullanılmaktadır.
Öz. Şimdiye kadar yapım eki olarak değerlendirilen +lI, aslında cümlede 'syntactic' bir işleve sahip bir hal ekidir. Makalede, +lI'nın işlevleri, Eski Türkçe metinlerden tespit edilen örneklerle ayrıntılarıyla ele alınacaktır.
+layın, +leyin: Aslında bir isim çekim eki olan bu ek zamanla kalıplaşarak günümüzde zaman isimleri türeten bir yapım ekine dönüşmüştür. +cılayın, +cileyin: Günümüzde pek işlek olmayan bu ek zamirlere “gibi, kadar” anlamı katmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
İspanyolcada müfred dişil ismin başına 'la' eki getirilirken, çoğul olan eril ve dişil isimlerin başında 'los', 'las' ekleri kullanılıyor. La-Senyorita'nın İspanyolcada genç kız anlamına gelmesi gibi. Los ve las sözcükleri belirlilik eki niteliğinde.
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Türkçede 3. teklik iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla Boğaz Köprüsü, Amik Ovası örneklerinde olduğu gibi, Van Gölü, Cumhuriyet Bayramı ve İstiklal Marşı tamlamalarında da ikinci isim (tamlanan), 3. teklik kişi iyelik eki taşımaktadır.
Sonuna getirildiği kelimelerin anlamlarını değiştiren eklere yapım eki denir. Bu ekler isim soylu kelimelerden isim ve fiil türetmek için kullanılır. Örneğin: Göz - Gözlemek. Göz kelimesi isimken gözlemek fiildir.
+cIK eki asıl küçültme ekidir.
Sonuna getirildiği kelimelerin hem anlamını hem de türünü değiştiren eklere yapım eki denir. Örneğin yapım eklerinden biri olan ''et'', isimden fiil yapar. (Göz - Gözetlemek) -Ek ve -Ak ekleri ise fiilden isim yapmak için kullanılır.
Yazılışları, söylenişleri aynı olan yapım eklerini karıştırmamak gerekir. Türetilen kelime isme ait bir çekim eki alıyorsa kelimeye getirilen son yapım eki, isim yapma ekidir. Kelime, fiile ait bir çekim eki alıyorsa kelimedeki son yapım eki, fiil yapmıştır.
Yapım eki TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,dil bilgisi Kelime kök veya gövdesine getirilerek kelimenin yeni bir anlam kazanmasını sağlayan ek: -lik (göz-lük); -ci (ev-ci); -li (ev-li); -inç (sev-inç); -gi (sev-gi); -daş (vatan-daş) gibi.
Koca-man, kara-man, ak-man misallerinde olduğu gibi isimden isim yapma eki olarak kullanılır. Buna benzeyen bir de isimden fıil yapma eki vardır.az-ınan, şiş-man, göç-men misallerinde olduğu gibi.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
La kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Arapça kelime literatüründe La kelimesi hayır anlamında kullanılmaktadır. Olumsuz olan kelimelerde la kelimesi eklenir ve o kelime olumsuz anlama gelir.
Bunlardan başka Prof. Jean Deny'nin dediği gibi, "-daş" eki de "-da" kalma durumu ekiyle "eş" sözcüğünden kurulmuş olabilir; "arkadaş = ar-ka-da + eş, kardaş = kar-da + eş, yoldaş = yol-da + eş" gibi [2].
Çekim ekleri, kelimenin anlam bütünlüğünü bozmayan, farklı bir sözcük oluşturmayan ve cümlede geçen diğer kelimelerle anlam ilişkisinin kurulmasını sağlayan eklerdir. Yapım ekleri ise hem sözcüğün anlamını değiştirir hem de kelimede tür farklılığı doğurabilir.
ve sorunsal yanıtı: türkiye sözcüğü gramatik olarak kök olmasa da yapım eki almamış bir sözcük, bir yabancı isim hüviyetindedir.
Gereklilik Kipi
Türkçede -meli/-malı ekleriyle oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri