Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Kasım. Pisi, torik Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışı başlar, lakerdası yapılır.
Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Kolyoz balığı mevsimi sonbahardır diyebiliriz. Özellikle eylül ayında kolyoz bolca denizlerden çıkartılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Uskumrunun gözleri ufak olur, kolyozunsa daha büyükçedir. Uskumrunun rengi deniz mavisidir, kolyozunki yeşile kaçar. Uskumru canlıyken derisinde altın ve gümüş renkli parıltılar görülür; bir de sırtının tam ortasında, başından kuyruğuna kadar uzanan siyah bir çizgi bulunur. Kolyoz daha yuvarlak, uskumru daha yassıdır.
Yılın ilk ayında havanın iyice soğumasıyla birlikte balıkçı tezgahlarında hamsi ve tekirin bol olduğunu görürsün. Büyük balık tercih edip menünü zenginleştirmek istersen de uskumru, torik, lüfer veya palamut tercih edebilirsin. Balık büyüyüp yağlandıkça lezzeti de artar.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
İstavritler sonbaharda Marmara'ya inerler mayıstan itibaren Karadeniz'e geri dönmeye başlarlar. Her mevsimde yakalanan istavritin en lezzetli olduğu zaman kasım ile şubat ayları arasıdır. Tavası ve fırını çok güzel olur.
Karnını biraz açtığınız torik balığının iç organlarını, bıçağın ucu ile dışarı alın. Nefis torik tarifi hazırlamak için dilimleyerek veya fileto çıkararak, balığı pişirin ve afiyetle tüketin. Tavada torik lezzetini denemek için halka halka dilimlediğiniz balığı, yaklaşık 1 saat tuzlayıp dinlendirin.
Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Torik balığı; palamut balığının büyüğü şeklinde bilinmektedir. Gezici balık olan bu balık, ağzını açıp yediği deniz canlılarıyla beslenmektedir. Yerinde durmayı sevmeyen torik balıkları, çok hızlı büyüyen bir balık türüdür. Torik balıkları; uskumrugiller familyasına ait balık türüdür.
Ülkemizde Marmara Denizi ve Karadeniz'de sıklıkla görülen torik balığı, uskumrugiller familyasında yer alan bir balıktır. Koyu bir et rengine sahip, lezzetli bir balık cinsi olan torik, genelde 60 cm. civarındadır. Bu balık türünün avlanma dönemi ağustos olduğundan, genelde eylül ve şubat arasında tüketimi yaygındır.
Torik, nispeten pembemsi eti ile bilinir ve etleri koyu kırmızı renkli olan diğer balıklardan daha lezzetlidir. Bu balığı satın alırken bu anlamda aldanmamak adına biraz dikkat gerekir.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
İspendek: Levreklerin küçüklerine verilen isim. Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Lüfer de büyüdükçe ismi değişen balıklardandır. Değerleri de bir noktaya kadar büyüdükçe artar.
Lüfer ısırgan bir balık olduğu için genelde çevresinde başka balık bırakmaz. Lüfer dişli balık, palamudu kaçırıyor.
eBrandValue platformunun "Monitor" özelliği kullanılarak, sosyal medyada Ocak 2020 yılından günümüze, Rakı ile birlikte hangi balık türünün konuşulduğu analiz edildi. Sosyal medyada, tüketicilerin Rakıyla birlikte, Balık türü olarak eşlikçi tercihi sırasıyla kalamar, karides, levrek, çipura ve lüfer.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri