Tork mu Beygir mi? Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir.
Aracın yüksek hızlara hemen ulaşması isteniyorsa yüksek araç tork gücüne sahip araçlar tercih sebebi olmalıdır. Eğer aracın uzun yolda aniden hızlanması istenmiyor, ancak hızını koruması isteniyorsa da yüksek araç beygir gücüne önem verilmelidir.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir. Tork da ise işler biraz daha farklıdır. Yüksek torka sahip bir araç, maksimum hızlara daha çabuk bir şekilde ulaşabilir.
Tork, aracın çekiş gücünü ölçmeye yarar. Aracın hareket etmesini sağlayan krank mili dönüşündeki güç, tork ile ölçülür. Bir araç için belirtilen tork sayısı, krank milinin 1 dakika içindeki dönüş sayısını ifade eder. Dolayısıyla bu sayı ne kadar yüksek olursa aracın çekiş gücü de o oranda yüksek olur.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse aslında tork, motorun tekerleklere aktardığı itme kuvveti de denebilir. Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Tork değerinin nasıl hesaplandığını bir örnek ile inceleyebiliriz. 200 Nm değerinde tork değerine sahip benzinli bir aracın dakikada 4000 devir çevirdiği görülür. Bu değer bize şunu anlatır; 200 Nm tork değerine ulaşmak için araç motorunun 4000 devirde çalışması gerekiyor.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
Tork ile güç arasındaki ilişki nedir? Temel olarak güç motorun birim zamanda yaptığı iştir. Tork ise döndürme gücünün ölçüsüdür. Aralarında ise direkt olarak bir ilişki vardır ve ikisinden birinde olan değişiklik diğerini etkiler.
Dizel araçlarda yer alan motorların piston kolu, benzinle çalışan araçlardakinden daha uzun olur. Bu uzun kollar yüksek dönüş kuvveti sağladığından dizel motorlarda tork gücü daha fazladır. Bu durum, aracın yakıt tüketiminin az olmasında yardımcı olan etkenlerden biridir.
tabi ki 2.0 az yakar. Tork eğrisi denilen bir şey var. Şehir içinde dur kalk trafikte 50-70km/h kullanımlarla veya karması 20-30km/h olan kullanımlarda 1.4 tabi ki daha az yakar. Uzun yolda düz/yokuş fark etmez düşük devirde yüksek tork üretebildiği için 2.0 daha az yakacaktır.
Torkun yönü nasıl belirlenir? Yani tork, dönme ekseninden uzaklık vektörüyle (r), uygulanan kuvvet vektörünün (F) vektörel çarpımına eşittir. Vektörel çarpımın sonucu yine bir vektör verir, bu vektör çarpılan vektörlerin her ikisine de diktir. Sağ el kuralını kullanarak torkun yönünü bulabiliriz.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Şöyle ki motor torku aracın çekiş kuvvetiyle ilişkiliyken, beygir gücü ise hızı ifade etmek için kullanılıyor.
En basit mantıkla açıklayacak olursak tork çekiş gücüdür beygir hız. Beygir ne kadar yüksekse maksimum hızı da o kadar artar. Tork ne kadar artarsa aracın çekiş gücü de artar bu sayede daha hızlı hızlanır.
RPM Nedir? İngilizce Revolutions Per Minute (dakikadaki devir sayısı) kavramının kısaltması olan RPM, sabit bir eksende 1 dakika içerisinde meydana gelen dönüş/devir sayısını ifade eder. Genellikle 1000 RPM, 2000 RPM, 4000 RPM gibi değerlerle ifade edilir. 1000 RPM, dakikada 1000 devir anlamına gelir.
Sulzer ve Wärtsilä firmalarının ortak yapımı olan Wärtsilä-Sulzer RTA96-C dizel motor tam 109.000 beygir güç üreterek dünyanın en güçlü motoru unvanını elinde tutuyor. RTA96-C dünyanın en güçlü motoru olmasının yanı sıra en büyük hacme sahip motoru unvanını da ele geçiriyor.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MOTORU | 109bin Beygir 7.6milyon Nm Tork - YouTube.
SI sisteminde Tork birimi Newton-Metre'dir. t=tork, f=kuvvet ve d ise kuvvetin dönme eksenine olan uzaklığı. 3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
130 bg 230 nm torklu bir araçtan bahsediyoruz. Litresine ve silindir sayısına takılmanız ilginç geldi. Eski atmosferik 2.0 araçlardan daha zevkli bir sürüş de sağlar düşük devirlerde yüksek tork verdiği için.
Bu kuvvet torkun oluşmasını sağlayan kuvvettir. Motordaki sıkıştırma oranın artmasıyla birlikte itme kuvveti de artar. Krank mili merkezi ile biyel yatağı merkezi arasındaki dik mesafe, kuvvet yoludur. Sıkıştırma oranı arttıkça kuvvet yolu artacağından tork gücü de yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri