Not: Uygulanan kuvvetin doğrultusu dönme noktasından geçiyorsa bu kuvvetin etkisinde o nokta etrafında dönme meydana gelmez yani o noktaya göre tork sıfırdır.
Tork değeri ”kuvvet X (çarpı) kuvvet kolu” şeklindeki formül ile hesaplanır. Bu formül baz alındığında, kuvvet kolundaki artış tork değerinde de artış yaratır. Yani kuvvet kolu ne kadar artarsa tork da bir o kadar artar.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence. Bence en az 150 olmalı bir arabanın torku..
Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: Uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.
burada uygulanan tork kuvveti 10 kgf.m ya da 10 N.m olarak ifade edilebilir. Standartlaştırılmış uluslararası ölçüm birimi olarak bu kuvvet Newton olarak adlandırılır.
İlgili 44 soru bulundu
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
4.7 metre uzunluğunda ve 1450 kg ağırlığında olan dünyanın en hızlı arabası; 600 beygir gücü ve 1600 Newton metre tork ile 8 litrelik w16 motordan güç alıyor. Yaklaşık 500 km/sa azami hıza sahip ve sıfırdan 100 km/sa hıza 2,1 saniyede çıkabiliyor.
Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir. Tork da ise işler biraz daha farklıdır. Yüksek torka sahip bir araç, maksimum hızlara daha çabuk bir şekilde ulaşabilir.
Tork mu Beygir mi? Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Eğer araçtan beklentiniz daha yüksek devirlerde kullanmak ve yüksek hızlara ulaşmak (otoyol vs. yollarda yüksek hızla gitmek) ise beygir gücü yüksek araç tercih etmeli, eğer beklentiniz daha düşük devirlerde daha yüksek performans almak (dik yokuşlarda araç geçmek) ise tork gücü yüksek araç tercih etmelisiniz.
Tork Hesabı Nasıl Yapılır
Birlikte çalışmakta olan dişli çiftlerinde tork (N) oranı dişli sayısı (Z) ile doğru orantılıdır. Yani T1/T2=Z1/Z2 formülü ile çıkış torkumuzu bulacağız. Formülümüzü düzeyecek olursak: T2=T1*Z2/Z1 buradan çıkış torku T2= 47,75*40/10= 191 N-m olarak bulunur.
Bir aracın çekiş kuvvetinin yüksek olması, tork kuvvetinin yüksek olması anlamına gelir ve bu durum aracın çok ağır malzemeleri bile rahatlıkla taşıyabileceğini gösterir.
Belli bir hızdan sonra silindir içinde piston çok hızlı hareket ettiği için , yakıt hava karışımının tamamen yanması için yeterli zaman kalmıyor. Yakıt tam yanmadan boşaltma evresine geçiyor piston burdanda tork kaybı oluyor.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
Benzinli araçlarda ise yüksek tork gücü için yüksek devir gerekir. Buna karşın tork gücü, uzun yolda benzinli araçların daha yüksek performans göstermesine katkı sağlar. Yüksek performans ise yakıt tüketimini artırır.
RPM, dönen milin ya da motorun dakikada attığı turu işaret eder. RPM sayesinde, pistonların krankı 1 dakikada kaç tur çevirdiği ile ilgili bilgiye ulaşılabilir. Araçlardaki "Devir Sayısı-Tork Eğrisi" ve "Devir Sayısı-Güç Eğrisi" tablolarından RPM'nin en faydalı ve en uygun şekilde çalıştığı seviye anlaşılabilir.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
1 Beygir gücü 75 kilo ağırlığı 1 saniyede 1 metre yukarı kaldırabilecek güç miktarı olarak tanımlanmakta. Beygir gücü motora ait bir değer ve bu değerler dynometer ile ölçülmekte. Beygir gücü ve tork değerleri vites kutusu ve teker çapı gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın gerçek beygir gücü değerlerine pratik bir şekilde ulaşılır.
Togg T10X Özellikleri
Togg T10X kaç beygir sorusu da yine en çok merak edilen soruların başında geliyor. 160 kW / 218 beygir güç ve 350 Nm tork üreten model, uygun koşullarda 0'dan 100 km/s hıza 7,4 saniyede çıkabiliyor.
Aslında hiç olmamıştı. Bu yanlış anlamayı hızlı şekilde ortadan kaldıralım: Bir at, uç performansta çalışırken yaklaşık 14.9 beygir gücü üretebilir; insan ise yaklaşık 5. Beş atın kuvvetine sahip bir tür süper kahraman olmadığınızı varsayarsak, bir beygir gücünün bir atın gücüne eşit olmadığı açıklık kazanmalı.
Aston Martin Valkyrie – 1160bhp (2019)
Aston Martin şirketinin şimdiye kadar ürettiği en güçlü ve en hızlı olan otomobildir. Aracın yüksek yere basma kuvveti sayesinde virajlarda yüksek hızlarda gidilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri