Tork, aracın çekiş gücünü ölçmeye yarar. Aracın hareket etmesini sağlayan krank mili dönüşündeki güç, tork ile ölçülür. Bir araç için belirtilen tork sayısı, krank milinin 1 dakika içindeki dönüş sayısını ifade eder. Dolayısıyla bu sayı ne kadar yüksek olursa aracın çekiş gücü de o oranda yüksek olur.
Alçak devirde yüksek tork değerine sahip araçlar, yüksek çekiş gücüne sahiptir. Yüksek tork değerine sahip araçlar ise üzerindeki yükü daha az yakıt tüketimi ve daha iyi performansla taşır.
Şehir içi araç kullanımında 90 Hp (Beygir Gücü) yeterliyken, çekiş gücü bakımında uygun bir araç için ise 200 Nm den daha yüksek bir araç tork gücü değerine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Tork mu Beygir mi? Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir.
İlgili 28 soru bulundu
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse aslında tork, motorun tekerleklere aktardığı itme kuvveti de denebilir. Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
En basit mantıkla açıklayacak olursak tork çekiş gücüdür beygir hız. Beygir ne kadar yüksekse maksimum hızı da o kadar artar. Tork ne kadar artarsa aracın çekiş gücü de artar bu sayede daha hızlı hızlanır.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
Tork değerinin nasıl hesaplandığını bir örnek ile inceleyebiliriz. 200 Nm değerinde tork değerine sahip benzinli bir aracın dakikada 4000 devir çevirdiği görülür. Bu değer bize şunu anlatır; 200 Nm tork değerine ulaşmak için araç motorunun 4000 devirde çalışması gerekiyor.
Döndürme kuvveti anlamına gelen tork gücü, aracın motorunda yer alan krank milinin bir dakika içinde sağladığı dönüş sayısıdır. Bu dönüşlerin az ya da çok sayıda olması, aracın sahip olacağı çekiş gücünü belirler. Tüm bunlardan ötürü bir aracın çekişinin yüksek olması, tork kuvvetinin de yüksek olduğunu gösterir.
Düşük devirde çekiş gücünün yüksek olması nedeniyle dizel motorlar ticari kullanımlar için daha uygundur. İdeal tork değerleri benzinli araçlarda 2000 – 3500 dk/nm, dizel araçlarda ise 1500 – 3000 dk/nm arasındadır.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
SI sisteminde Tork birimi Newton-Metre'dir. t=tork, f=kuvvet ve d ise kuvvetin dönme eksenine olan uzaklığı. 3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
Motor torkunu arttırmanın en kolay yolu zincir dişlilerini değiştirmektir. Biz bunu yarışlarda uyguluyoruz. Şu anda benim motorun ön dişlisi 1 diş küçük, arka dişli de 1 diş büyük. Bu sayede viraj çıkışlarında daha iyi bir ivmelenme sağlamış oluyorsun.
Belli bir hızdan sonra silindir içinde piston çok hızlı hareket ettiği için , yakıt hava karışımının tamamen yanması için yeterli zaman kalmıyor. Yakıt tam yanmadan boşaltma evresine geçiyor piston burdanda tork kaybı oluyor.
Tork, aracın çekiş gücünü ölçmeye yarar. Aracın hareket etmesini sağlayan krank mili dönüşündeki güç, tork ile ölçülür. Bir araç için belirtilen tork sayısı, krank milinin 1 dakika içindeki dönüş sayısını ifade eder. Dolayısıyla bu sayı ne kadar yüksek olursa aracın çekiş gücü de o oranda yüksek olur.
1000 RPM'de 200 LBF tork veren motor, 2000 RPM'de 100 LBF tork veren motordan farksızdır.
Gerçekte bir beygirin ya da atın, 1 saniyede 1 metre ileriye taşıdığı yük miktarı, ortalamada yaklaşık 50 kg'dır. Ancak motorların gücü simge edilirken, mühendisler bu ağırlığı 75 kg olarak tanımlamışlardır. Beygir gücü tanımını ilk kullanan mühendis ise, ünlü mucit James Watt'dır.
Hızlı döndürme motorun daha yüksek devire çıkabilmesi anlamına gelir ancak üretilen tork düşer. Yüksek devirlere çıkabilen bir motor daha yüksek güç üretme olanağına sahip olur.
Motor gücü ne kadar yüksek olur, kasa ne kadar hafif olursa o kadar az yakar. Tersi durumda ise çok yakar. Ayrıca lastik ebatlarının da yakıta etkisi vardır. Detaylar için Tıklayınız.
Dizel motorların tork gücü, benzinli motorlara göre daha fazladır. Dizel arabalarda motorların piston kolu, genellikle benzinli arabalara göre daha uzundur. Bu uzun kollar da, daha yüksek dönüş kuvveti uygulamayı sağlar. Bu nedenle, dizel motorlu araçların tork gücü, çok daha fazla olur.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Şöyle ki motor torku aracın çekiş kuvvetiyle ilişkiliyken, beygir gücü ise hızı ifade etmek için kullanılıyor. Tork gücünün esasında hızla doğrudan bir ilişkisi bulunmuyor.
Tork birimi ise, döndürme kuvvetinin bir metrelik kolun ucunda yarattığı ağırlığın newton cinsinden ifadesidir. Birim tanımı Newton Metre, kısa yazılış N.m dir. N.m olarak ifade edilen değer daha az yaygın olmakla birlikte kgf (kilogramforce) olarak da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri