Coğrafi Yapı: Toroslar, Mersin ilinin bir ilçesidir. Şehir merkezinin Kuzey Doğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan merkez ilçedir. Güneyinde Akdeniz İlçesi, Batısında ise Yenişehir İlçesi, Kuzeyinde Konya ili ile komşudur.
Toroslar, Mersin ilinin bir İlçesidir. Şehir merkezinin Kuzey Doğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan Merkez İlçedir. Güneyinde Akdeniz İlçesi, Batısında ise Yenişehir İlçesi, Kuzeyinde Konya İli ile komşudur.
Toroslar Elektrik Dağıtım'ın hizmet verdiği iller arasında Gaziantep, Adana, Hatay, Mersin, Kilis, İskenderun ve Osmaniye bulunuyor.
batısında Yenişehir ve Mezitli İlçeleri, güneyinde Akdeniz İlçesi, doğusunda Akdeniz, Çamlıyayla ve Tarsus ilçeleri, kuzeyinde Karaman Ayrancı ilçesi ile sınırdaştır.
Toros Dağları ya da kısaca Toroslar, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası'ndan Suriye'ye, hatta iç kesimlere de uzayarak Irak sınırına varan, içinde birçok sıradağı da barındıran bir dağ zinciridir. Bu zincirin en yüksek noktası 3767 metrelik Kızılkaya zirvesidir.
İlgili 27 soru bulundu
Renault 12 T Serisi, 1969 yılında üretilmeye başlanan ve son olarak Renault 12 Toros ismiyle 2000 yılına kadar üretilen Renault modelidir.
1910 yılında Adana'da dünyaya geldi.
Birbirinden farklı etnik gruplar, Toroslar'da bir arada yaşamaktadır. Bu gruplar arasında ilçenin yüksek kesimlerinde yaşayan Yörükler, Türkiye'nin dört bir tarafından gelmiş Aleviler, doğu illerinden göç etmiş Kürtler ve Mersin'in yerlisi olan Araplar yer almaktadır.
Alanın Tanımı: ÖDA, Diyarbakır'ın yaklaşık 50 km batısından başlar ve ilin kuzeybatısı ile kuzeydoğusu arasındaki Güneydoğu Toroslar'ın Diyarbakır'a bakan güney kesimlerini kaplar. Çermik, Ergani, Eğil, Dicle, Hani, Lice ve Kulp ilçelerinin kuzey kesimlerini içine alan bir yay şeklindedir.
Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.
Toros Dağları, Teke Yarımadası'ndan başlayan ve Suriye sınırına kadar uzanan bir sıradağlar olarak karşımıza çıkıyor. Akdeniz kıyılarına paralel bir şekilde ilerleyen ve birden fazla kenti dolaşan bu sıradağlar yaklaşık iki bin kilometrelik bir uzunluğa sahip.
Türklerde Toros Dağlarından esinlenen isim 1940'lardan sonra rağbet görmüştür. Yunanca Táuros Ταύρος biçiminden Türkçeye alınan dağ adı, Aramice ve Fenike dilinde "dağ" anlamına gelen tûr sözcüğünden türemiştir.
Toros Dağları'nın zirvelerinde 50-60 metre derinlikteki obruklarda biriken kar, üzerine eklenen özel şerbetle "karlama" adı verilen tatlıya dönüşüyor. Türkiye'nin birçok kesiminde kış aylarında yolları kapatıp hayatı güçleştiren kar, ılıman iklime sahip Akdeniz Bölgesi'nde ise yüksek kesimlerde görülüyor.
Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır. Ovalık ve hafif eğimli alanlar ise bu dağların denize doğru uzandığı il merkezi, Tarsus, Silifke gibi alanlarda gelişmiştir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Coğrafi Yapı: Toroslar, Mersin ilinin bir ilçesidir. Şehir merkezinin Kuzey Doğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan merkez ilçedir. Güneyinde Akdeniz İlçesi, Batısında ise Yenişehir İlçesi, Kuzeyinde Konya ili ile komşudur.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Toros Üniversitesi'nin kurucu vakfı Mersin Eğitim Vakfı'dır. Mersin Eğitim Vakfı 1979 yılında, eğitim alanında hizmet sunmak amacıyla kurulmuş olan ve kâr amacı bulunmayan bir eğitim vakfıdır.
Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros'un tırnaklarıyla kazıya kazıya kurduğu şirketler grubunun geleceği, eğitimlerini tamamladıktan sonra şirket yönetimde söz sahibi olmalarına tanıdığı imkanla, emin ellerde.
Toros Üniversitesi, Mersin Eğitim Vakfı (MEV) tarafından 2009 yılında kurulmuş olup 1964 yılında kurulan Özel Toros Okulları eğitim geleneğinin son halkasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri