Torus kırığı nedir ; kemiğin esnek ve yumuşak olması nedeniyle özellikle çocuklarda görülür. Kemiğin kendi içine katlanması ile oluşur. Torus kırığı genellikle el ve ayak bileklerinde görülür. Ön kol alt uç da bir korteksin kırılarak iç içe geçtiği, ancak diğer korteksin sağlam kaldığı kırıklara torus kırığı denir.
Ağzın çatısında (damak) bulunduğunda, duruma torus palatinus denir. Alt çenede bulunduğunda buna torus mandibularis denir. Torus lokal tahriş, dişlerinizi öğütme (bruksizm) veya düzensiz bir ısırmaya neden olan yanlış hizalanmış dişler (maloklüzyon) gibi genetik veya çevresel etkiler nedeniyle gelişebilir.
Torus kırıkları genellikle konservatif yöntemlerle başarıyla tedavi edilse de, minimal dep- lase kırıklar potansiyel olarak instabil olmalarından ötürü önem taşır.[32] Kırık iyileşmesi çabuktur ve ağrı- nın bertaraf edilmesi için genellikle 3–4 haftalık rijid olmayan immobilizasyon yeterli olur.
Röntgende, kırılan bir dal gibi, kemiğin bir tarafı kırık, diğer tarafı esnemiş şekilde görülür. Bu nedenle yeşil ağaç kırığı olarak da anılır. Kırık uçları uygun pozisyona getirildiğkten sonra alçı uygulanarak tedavi edilir.
Bazı kişilerin üst damaklarının ortasında ya da alt dişlerin dile bakan yüzeylerindeki çene kemiğinde kemik çıkıntıları olabilir. Bu çıkıntılar doğumsaldır. Yani sonradan oluşmuş değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Ağızdaki kemik varyasyonları arasında en fazla çalışılan özelliklerden biri olan torus palatinus, sert damağın orta hattında gelişen farklı boyut ve biçimdeki kemik çıkıntı olarak tanımlanmaktadır.
Torus palatinus sert damağın ortasında bulunan yaygın ekzostozlardır.
Torus Kırığı
Çocukluk çağına özel bir kırıktır. Kemik zarının (periost) kalın olmasından dolayı oluşan bir görüntüdür. Genellikle kemik kompresif (ezilme) yüklere maruz kalınca oluşur ve genelde eklemlere yakın bölgelerde görülür. Kayma ihtimali düşüktür, tedavisi kolaydır ve genellikle sıkıntısız iyileşir.
Torus kırığı nedir ; kemiğin esnek ve yumuşak olması nedeniyle özellikle çocuklarda görülür. Kemiğin kendi içine katlanması ile oluşur. Torus kırığı genellikle el ve ayak bileklerinde görülür. Ön kol alt uç da bir korteksin kırılarak iç içe geçtiği, ancak diğer korteksin sağlam kaldığı kırıklara torus kırığı denir.
Latince adı "occipital torus" olan, oksipital topuz ya da neandertal topuzu olarak isimlendirilen bu kemik; kafatası alt sırt bölgesinde bulunan kıvrımlı bir kemiktir. Kafatasını oluşturan yani beyin, sinir ve kas dokusunu korumakla görevli ana kemiklerden bir tanesidir.
Büyüme plağı kemiğin longitudinal büyümesini sağlar. Bu kırıkta büyüme kıkırdağının zarar görüp fonksiyonunu kısmen kaybedebileceği, ileride şekil bozuklukları veya kısalık gibi problemlere yol açabileceği akılda tutulmalıdır.
Kırık oluştuktan sonra iyi tedavi edilmezse kısalık kalabilir. Bazen de, çocuklarda kırılan kemik, daha hızlı uzayarak farka sebep olur. Çocuklarda büyüme kıkırdağının harap olması da o kemikte kısalığa yol açabilir.
Stres kırığı, bir kemikte meydana gelen çatlaklar veya küçük kırıklar olarak tanımlanır. Çoğunlukla bir aktivitenin gün içinde sürekli olarak yapılmasından kaynaklanır. Sağlam kemikler tekrarlayan hareketlerden dolayı zamanla zayıflar. Zayıflayan kemikler ise bir süre sonra çatlama ya da kırılma eğilimi gösterir.
Kafatasının arka – orta - kısmında yumru şeklinde ki çıkıntıdır. Turan çıkıntısı doğum sırasında ve bebeklik döneminde başın sıkıca bağlanması sonucu kaybolabilir. Anadolu'da genellikle çocukların başı arkaya doğru çıkıntılı olmasın düşüncesiyle sıkıca bağlanması sonucunda bu çıkıntı kaybolabilmektedir.
Ön ve arkada bulunan clinoid process (çıkıntı) yapıları hipofizeal fossayı (çukuru), yani dolayısıyla içine yerleşen hipofiz bezini korur.
Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.
Stres kırığı çoğunlukla ayak kemiklerinde (en sık ayak tarak kemiklerinde) ve kaval kemiği gibi yüke ve zorlanmaya daha açık olan kemiklerde görülür.
Stres kırıklarının tedavisinde en önemli aşama kemiğin istirahat ettirilmesi ve stres kırığını artıracak aktivitelerden kaçınılmasıdır. Bunun dışında kemiğin uğradığı yük ve kuvvetin azaltılmasına yönelik kemik dokusuna uygulanacak atel ve ortezler tedavi başarısını artırabilir.
Kemiğin cinsine göre kemik gelişimi farklı şekillerde olur:
Uzun kemikler ise kemiğin orta kısmı (diyafiz) ile uç kısmı (epifiz) arasında bulunan kıkırdak disk bölgesinden boy olarak büyür. Bu kıkırdak diski aynı zamanda büyüme plağı (büyüme kıkırdağı) veya epifiz plağı olarak da adlandırılır.
Kutsal bir geometri olan torus örüntüsü, insanın bedeni üzerinde de manyetik olarak bulunuyor. Torusun merkezi kalp çakrasıdır, kutuplarında ise tepe ve kök çakra yer alır. Madde (kök çakra) ve mana (tepe çakra) dünyaları arasındaki köprünün kalbimiz olduğunu sembolize eder.
Torus sembol anlamı;
Torus sembolü, olmuş her şeyin enerji alanını temsil eder. Yaratılmış ve yaratılacaktır. Torusun merkezi kalp çakrası, kutuplarında ise taç ve kök çakraları bulunur. Maddi ve manevi dünyalar arasındaki köprünün kalbimiz olduğunu temsil eder.
Torus, döngülerin dinamiklerini temsil eden arketipsel bir semboldür. Kendi kendisini sürekli yenileyen ve artıran sonsuz bir enerji modelidir. Bu enerji modelinin temel sistemi, çift kutuplu çekim alanı kullanılmasına dayanır.
Halk arasında yaygın olarak "Adem elması" ismiyle bilinen yapının bilimsel adı "larinks tümseği"dir (prominentia laryngea). Bu tümsek, insan boynu içerisinde yer alan larinksi ("ses kutusu") saran tiroit kıkırdağının vücut dışına doğru yaptığı çıkıntıdan ötürü oluşur.
Osteomiyelit (kemik iltihabı) vücutta oluşan enfeksiyon sebebiyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasıdır. Bu enfeksiyon bakteri ya da mantar kaynaklı oluşabilir ve kan dolaşımı yoluyla diğer kemiklere ulaşabilir. Kemik iltihabına en sık neden olan etken cilt üzerinde bulunan stafilokok bakterisidir.
Damak, ağzın çatısını oluşturan sert ve yumuşak iki ayrı yapıda bulunur. Yumuşak damak, damağın arka kısmını oluşturan kas ve dokulardır. Sert damak ise ağız çatısının önünü oluşturan ve damak kemiğini içeren bir yapıdır. Damağın 3/2 sini oluşturan sert damak, ağzın yapısını şekillendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri