Limon suyu: Limon suyu da kurumuş kireç lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Bir limonun suyunu sıkın ve lekenin üzerine dökün. Yaklaşık 10-15 dakika lekeyi bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
İlk olarak seramikleri hafifçe fırçalayarak veya silerek yüzeylerini çizebilecek kum ve taşlardan arındırın. Daha sonra bir miktar suya çamaşır suyu katkılı yüzey temizleyiciyi ekleyin. Yerleri bu karışımla paspaslayın. Gerekirse inatçı kirleri yumuşak bir bezle çıkana kadar silin.
Kabartma tozu, limon, sirke ve su ile fayans temizleme: 6 su bardağı su, yarım fincan kabartma tozu, 3 adet limon ve 250 gram sirkenin karıştırılması ile elde edilen karışım fayansların üzerine dökülür. Sünger yardımı ile ovalanır ve kısa sürede etki gösteren karışım, bol su ile durulanır.
İnatçı lekeler için, karbonat ve su karışımı genellikle iyi bir çözüm sağlar. Bu karışım lekeli bölgeye uygulanıp bir süre beklettikten sonra, ılık suyla durulanabilir.
Bir miktar Miss Arap Sabunu'nu suya ekleyin ve yavaşça homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Paspas veya temizleme bezinizi sabunlu su karışımına batırın ve çıkarın. Çıkardıktan sonra bezini neredeyse kuru oluncaya kadar iyice sıkın. Seramik yüzeyleri silerek temizleyin.
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin çoğu sırlı porselen ve seramik karosu ph derecesi nötr olan herhangi bir sıvı temizleyici ile yumuşak bir bez yardımı ile temizlenebilir. Seramik temizliğinde en önemli husus metal fırça ya da aşındırıcı temizlik malzemesini asla kullanılmaması.
1.Bir sprey şişesinde sirkeli su karışımı yapıldıktan sonra fayansların üzerine sıkılmalıdır. Yaklaşık 10-15 dakika bekletildikten sonra sünger veya fırça ile yüzey iyice ovalanmalıdır. Daha sonra suyla durulanmalı ve temiz bir bez ile kurulanmalıdır.
Sirke içerisinde barındırdığı bileşenler ile fayans ve derz temizliğinde tercih edilmektedir. Sirke ile temizlik gerçekleştirmek adına sprey şişesinin içerisine yarısına kadar ılık su ve kalan kısmada elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Ardından hazırlanan karışım ile fayansları ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Çay, kahve, kozmetik vb gibi organik lekelerin temizliği için aseton, toluen ve ksilen kullanılabilir. Alternatif bir temizleme metodu olarak ayrıca hidrojen peroksit dökülüp bir kaç damla amonyak ile biraz beklettikten sonra bir bez yardımı ile temizlik denenebilir.
Karbonat, tuz ve beyaz sirke yardımıyla zemindeki bu lekelerden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Zemin aralarında kararma mevcut ise halı fırçası ve çamaşır suyu da bir numaralı yardımcınız olabilir.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Seramik karo zemin
Az bir miktar yüzey temizleyicisini ılık su ile karıştırın ve seramik karolarını bu karışım ile silin. Kimyasal yüzey temizleyici yerine Arap sabunu da kullanabilirsiniz. Kesinlikle tuz ruhu, kireç çözücü türü kimyasallar kullanmayın, bunlar hem derzlere zarar verir hem de seramiklerin yüzeyine.
Bu konuda beyaz sirke güvenle tercih edilebilir. Bir kap içerisinde yaklaşık 1 su bardağı beyaz sirkeyi yine bir su bardağı ılık su ile karıştırdıktan sonra bu sıvıyı, bir fısfıs veya sünger yardımıyla fayans üzerine uyguladığınızda, kolayca temizlik sağlanabilir.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Harcı temizlemek için eşit parça sirke ve su çözeltilerini veya kabartma tozu ve biraz su karışımını deneyin. Temizleyiciyi küçük bir harç uzunluğuna püskürtün veya kurulayın ve sert bir fırçayla fırçalayın.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir. Bu da zamanından önce eskiyen fayanslar ve daha da kötüsü duvarlardan ve zeminden sızan sular demektir.
Beyaz sirke ve su karışımı, sararmış lekeleri çıkarmak için doğal ve etkili bir temizlik malzemesidir. Eşit miktarlarda beyaz sirke ve suyu karıştırarak bir temizlik çözeltisi hazırlayabilir ve bu çözeltiyi fayans yüzeylerinize uygulayabilirsiniz. Duş veya banyo sonrası fayansları düzenli olarak durulamak önemlidir.
Temiz bir mikrofiber bezle, derz aralarını silin. Geniş fayans zeminleri ise uygun temiz bir paspas ile tek seferde silin. Klorobor, hızlı kuruma özelliği sayesinde kısa sürede fayanslarında hiçbir iz bırakmadan temizlemeyi sağlar.
Bunun için yarım kova ılık su içine birkaç damla çamaşır suyu ve 3 kaşık karbonat ekleyin. Fayansların yüzeyini, bu karışıma batırılmış bir bez ya da sünger ile iyice ovalayın. Yaklaşık 25 – 30 dakika kadar bekleyin. Ardından fayans yüzeyini durulayın ve kurulayın.
Çok sert bir fırça kullanılarak seramik fayansların temizlenmesi ve ovalanması derzlere zarar verir. Yumuşak bir bez ya da paspasın kullanılmaması da yüzeyin zamanla aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle de seramik fayans temizliği, yumuşak bir doku ile, ılık su ve yüzey temizleyiciler ile yapılmalıdır.
Temiz, yumuşak bir beze az miktarda pirinç parlatıcı koyun. Alternatif olarak, diş macunu veya sirke kullanabilirsiniz. Ürünü çiziklere ve tüm kenarlara sürtün. Küçük, dairesel hareketler kullanmak en iyisidir.
Fayansları ve derz dolgusunun üzerini ıslak bir mikrofiber bez yardımıyla silerek yüzeydeki kolayca temizleyebilirsiniz. Ardından dilediğiniz yüzey temizleyici kullanarak yine bir mikrofiber bez yardımıyla yüzeyi birkaç kez daha silip tüm kalıntılardan arındırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri