P - Park (Park etmek): Arabanın tamamen durmasını istediğiniz zaman vites kolu P konumunda olmalı. R - Reverse (Ters / Geri): Arabanın geri gitmesini gerektiği anlarda vites kolu R konumunda olmalı. N - Neutral (Nötr): Arabayı boşa almak için kullanılan konumdur.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Yarı otomatik vitesli bir araç kullanan sürücü, bu güç aktarımını debriyaj pedalı yerine P, R, N ve D kollarını kullanarak yapar. Bu işaretler aynı zamanda aracın yarı otomatik vites sistemine sahip olduğunun da bir göstergesidir.
Frende Tutma Sistemi, sürücü konforunu arttırmak adına geliştirilen bir frenleme teknolojisi olarak öne çıkıyor. İngilizce dilindeki karşılığı olan Brake Hold olarak da bilinen sistem, durma esnasında ayağı fren pedalında basılı tutma durumuna son veriyor.
Yokuş Kalkış Desteği, oluşan fren basıncını yaklaşık olarak üç saniyeliğine sabit olarak tutar. Bu süre içinde, yani ayağınızı frenden çekip sonrasında gaza basana veya debriyajı bırakana kadar geçen sürede, otomobilin kaymasını önler.
İlgili 43 soru bulundu
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Otomatik Vitesli Arabayla Nasıl Yokuş Çıkılır? Otomatik vitesli arabaların en konforlu yönlerinden biri yokuş çıkmaktır diyebiliriz. Manuel vitesli araçlardaki gibi sürekli olarak aracınızın devir sayacına bakmanıza gerek kalmadan, sadece gaz pedalına basarak otomatik vitesli arabalarla yokuş çıkabilirsiniz.
Auto holdu sürekli açık kullanmanızı tavsiye ederim. Hele DSg kullanıcısı iseniz auto hold vazgeçilmezdir.
Auto hold sisteminin araçta açık olması halinde, otomobilin durması ile devreye girmektedir. Bu sistem tekerleklere fren uygulayarak aracın kaymasına engel olmaktadır.
“EV” (Electric Vehicle/Elektrikli Araç) modunda, araç mümkün olan maksimum derecede elektrikli motor ile hareket etmeye yönlendirilir. Sürüş güvenliği sebebi ile, gaz pedalına fazla basılırsa araç EV modundan çıkar. EV modu, kapalı garajlar ve/veya sessiz sürüşün gerektiği ortamlarda fayda sağlar.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
P vites konumu: Park konumu olarak adlandırılmakta ve bu sebeple “P” harfi ile simgelenmektedir. R vites konumu: Geri vites olarak adlandırılmaktadır, geri geri gitme için kullanılır.
Bu konuda ayrımı en basit şekilde yapmak için yarı otomatik vites harfleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Eğer vites kolunda sadece P (park), R (rear / reverse), N (neutral) ve D (drive) harflerini görüyorsanız o aracın yarı otomatik vitesli olduğunu anlayabilirsiniz.
Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
P (Park) : Bu konumu kullanabilmek için kişi öncelikle aracını tamamen durdurmalıdır. Sonrasında vites kolunu P'ye getirmelidir. Bu konumda kullanabilmek için aracın tamamen durması oldukça önem taşır. R (Reverse): Manuel vitesin R konumundaki işlevlerini yerine getirir.
Test etmek için kesinlikle tavsiye etmesem de, eğimli bir yerde vitesi P'ye alıp freni hafif hafif bırakırsanız araç 5-10 santim kayar ve durur.
Otomatik frende tutma ile, ana frenlerle durmuş bir aracın, fren pedalı bırakılsa bile, mevcut durumunu korumak mümkündür. Trafik ışıklarında veya yoğun trafikte durulduğunda fren pedalına sürekli basmaya gerek yoktur.
Yokuş Kalkış Desteği, bir aracın yokuşta olduğunu algılamak için sensörler kullanarak çalışır. Siz frenden gaz pedalına geçerken sistem, belirli bir süre boyunca (genellikle birkaç saniye) fren basıncını koruyacaktır. Gaza bastığınızda, bu freni serbest bırakarak yokuş yukarı devam etmenizi sağlar.
A harfinin etrafında dönen yuvarlak çizgi ve ucunda da ok işaret varsa start stop açma kapama düğmesidir açıldığı zaman ilaveten göstergede aynı simgede bir ışık yanar, eğer A harfinin etrafında iki tane parantez yada düz yuvarlak işaret var ise hill hold, brake hold gibi otomatik frende tutma özelliği düğmesidir.
Hocam sürüş esnasında Auto Hold u kapatmak için frene basılı tutmanız gerekiyor.
Hill Holder Türkçedeki karşılığı ile yokuş kalkış desteği otomatik veya manuel fark etmeksizin tüm araç tiplerinde yer alabilen bir yapıdır.
Elektronik Park Freni: Arka tekerlek fren kaliperlerinde bulunan elektrik motorunun, bir buton yardımıyla devreye girerek, arka tekerleklere fren yaptırmasıdır. Elektronik fren sistemi arka tekerlek kaliperlerine yerleştirilmiştir. %30 eğimli yokuşlarda aracın güvenle sabit durması sağlanır.
Otomatik vites arabalarda sadece 2 pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir. Bu araçları kullanırken sadece sağ ayağınızla kullanın. Sol ayağınızı hiçbir zaman kullanmayın.
İlk olarak aracı hareket durumundan durma noktasına getirmek için frene basınız. D konumunda olan vites kolunu N konumuna getirmelisiniz. Ayağınızı frenden çekmeden el frenini çekmelisiniz. Son adım olarak vites konulunu P konumuna getirerek park etmeyi bitirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri