Karadeniz halkının epey düşkün olduğu ve sofralarından eksik etmediği hamsi. İsmini, ocak ayı ortalarında başlayıp 50 gün süren 'hamsin' denilen soğuk günlerden aldığı söylenen hamsi; Karadeniz insanı için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.
Trabzon'un hamsi ile anılmasının nedeni ise hamsinin bölgede bol miktarda bulunması ve yerel mutfağın vazgeçilmez bir parçası olmasıdır. Hamsi, Karadeniz'in en yaygın ve ekonomik olarak önemli balıklarından biridir.
Arapça köken bakımından ise hamsi kelimesi karakış anlamındaki “hamsin“ kelimesinden türemiştir. Halen halk arasında kullanılan ve en soğuk kış günlerini ifade eden “Hamsin”, 50 gün sürmekte ve hamsi balığı da çoğunlukla bu günlerde avlanmaktadır.
Karadeniz hamsisi ise kuzeybatı Karadeniz de ürer, kışlamak üzere kasımdan şubata kadar Trakya kıyılarına ve Marmara'ya göç eder. Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar. Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır.
özellikle Karadeniz'de kış aylarında gırgır adı ve- rilen çevirme ağlarıyla av- lanan doğal ürünümüz. Engraulis (yani hamsi) cinsi türler genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar.
İlgili 37 soru bulundu
Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır. En iyi uyum sağladığı su sıcaklığının 21 °C olduğu kabul edilmektedir. En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi, Akdeniz ve Peru'da yaşamaktadır.
“Seyyah Evliya Çelebi , Hamsi kelimesinin etimolojisini (halk etimolojisi) yapar ve adı 'elli gün süren kış' anlamına gelen 'Hamsîn' kelimesine dayandırarak Hamsinin bu mevsimde ortaya çıkmasını da delil olarak gösterir.
Ancak yalnızca Karadeniz bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Sinop, Ordu, Giresun, Samsun, ve Artvin'den değil Fransa, İspanya, Peru, Venezuela, Korsika, Rusya, Sardinya, Tunus, İtalya, Çin, Gürcistan, Japonya ve Yunanistan gibi dünyanın dört bir tarafından bir çok ülkede tanınan ve yemekleri yapılan bir balıktır hamsi.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
Ortahisar ilçesinin Moloz mevkisindeki tezgahlarda, hamsi başta olmak üzere mezgit, levrek, çipura ve istavrit tüketiciyle buluşturuluyor. Balıkçı Gökmen Aydın, AA muhabirine, havaların soğumasıyla daha çok avlanan hamside bu yıl bolluk beklediklerini söyledi.
-Aynı türe ait, belirli bir alanda yaşayan ve bu alandaki komütenin bir parçası olarak görev yapan bireyler topluluğuna popülasyon denir. -Popülasyon örnekleri: Karadeniz'deki hamsiler, Bozdağ'daki karaçamlar, Beyşehir Gölü'ndeki aynalı sazanlar gibi.
Yunanca χámpsi χάμψι “Karadeniz'e özgü bir balık” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça adın kökü olan ˁayş fiili "yaşamak" ve bilhassa "iyi yaşamak, geçinmek, aç kalmamak" anlamına gelir.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Bizim kulübümüzün belgelenmiş ve benimsenmiş renkleri gök mavisi ve koyu bordodur. Yani esasta Aston Villa'nın renkleridir. Biz 1967'de o renkleri alırken (Barcelona'nın renkleridir) diye almadık. Ayrıca bordo ile mavinin ne Karadeniz'le ne de kuruluştaki kulüplerle alakası vardır.”
sorulduğunda büyük komutan M.Kemal tarihe altın. harflerle geçen o veciz sözü soyler "farketmez BİZE. HER YER TRABZON." 19 Mayıs 1919 kutlu olsun 😊😊😊
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
İspendek: Levreklerin küçüklerine verilen isim. Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir.
Büyük boy sardalyalara ise tırsi adı verilmektedir. Sardalya Balığı Özellikleri Neler? Sardalyalar, genellikle 15-20 cm uzunluğunda ve 25-30 gram ağırlığında olup, ince, yuvarlak ve parlak gümüş renkte pullarıyla dikkat çekerler.
Tekir ve Hamsi'nin en bol ve en lezzetli olduğu ay Aralık ayıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz'de avlanan hamsi balıklarında; yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle hamsi avına 10 gün süreyle yasak getirdi.
Hamsi, yerel adıyla "Karadeniz hamsisi" olarak tescillenirken, balık, "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" şeklinde tarif edildi.
Balıkların pulları tazeliği ve bayatlığı ayırt etmede kullanılır. Taze bir balıkta pullar deriye oldukça bağlıdır. Eğer elinizle pullara dokunduğunuzda dökülme meydana geliyorsa bu balık taze değildir. Parlak ve yapışık pullu balıklar tazedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri