Bir fincanın içine yarım çay kaşığı kadar toz zencefili koyun. Üzerine sıktığınız limonun suyu ekleyin. Ardından 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Son olarak toz zencefilli karışımın üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, güzelce karıştırın.
Özellikle kış aylarında tüketilen zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Gribe karşı etkili ve bağışıklığı da güçlendiriyor.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Özellikle geceleri yatmadan bal ve toz zencefil karışımı içilirse geceleri tutan öksürük nöbetlerine doğal yollardan son verebilirsiniz. Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde, cilt sağlığı ve kozmetik alanlar gibi çeşitli alanlarda zencefil tozu büyük faydalar sağlıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Hazırlanışı: Zencefil bal karışımı için en bilinen tarif olarak bir tatlı kaşığı balla karıştıracağınız bir çay kaşığı kadar toz zencefili bekletmeden tüketebilirsiniz. Bu, öksürük ve soğuk algınlığı için oldukça etkili, pratik bir tariftir.
Toz zencefil nasıl tüketilir? Toz ürünün çiğ olarak tüketimi oldukça zor, ancak sıcak içeceği karıştırarak içmeyi deneyebilirsiniz. İçinde limon aroması bulunan zeytinyağlıların içine biraz toz zencefil ekleyerek lezzet verebilirsiniz.
- Tadını daha baskın hale getirmek istediğiniz soslara da aynı şekilde taze zencefili rendeleyerek yada toz zencefili direkt olarak ekleyebilirsiniz.
Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Kışın alınan probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir. Her zamankinden daha fazla yoğurt yiyin ve kefir için. Zerdeçal ve zencefili sofradan eksik etmeyin. Her gün yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve toz zerdeçal müthiş bir kış desteğidir.
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Sıcak bir suyun içerisinde biraz toz zencefil eklenerek bu şekilde 5 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan ve demlenen toz zencefil çayı bal ile tatlandırılır. Bu çayın üzerine ise limon dilimi eklenir. Toz zencefil ile hazırlanan çay taze çay ile demlenen çaya göre daha yoğun bir tada sahiptir.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Bunun yerine rendelenerek veya dilimlenerek çay, günlük takviye edici karışım ya da yemek ve hamur işi çeşitleri gibi tarifler için farklı tatlarla bir araya getiriliyor. Toz zencefil ise tüketime hazır yiyecek ve içeceklere veya yemeklere doğrudan ilave edilebiliyor.
1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı toz zencefil ekleyin. Ayrıca içerisine 1 dilim limon atın. 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra çayınızı afiyetle içebilirsiniz.
Soğuk havalarda akşamları ıhlamurlu zencefil çayı içmek hem bağışıklığınızı kuvvetlendirir hem de size enerji verir. Zencefilin grip ve soğuk algınlığında iyileşmeyi hızlandıran bir etkisi vardır. Ihlamur ise soğuk algınlığında sıklıkla tükettiğimiz bir bitkidir.
Son yıllarda artan obeziteye karşı savaş açan ve tüketildiğinde etkili olan doğal besinler bulunuyor. Bunlardan en etkili olanlardan biri zencefildir. Hem toz hem de taze olarak tüketilen zencefil ile bel ve göbek bölgesinde biriken inatçı yağlardan kurtulabilirsiniz.
1 dilim zencefil kaç kalori? Zencefil Besin Değeri Küçük bir parça zencefil (yaklaşık 30 gram), ortalama 22.4 kaloridir. Ayrıca; 0.5 gram protein, 5 gram karbonhidrat ve 0.2 gram yağ içermektedir. Karbonhidrat içeriğinin 0.6 gramı diyet liflerinden gelmektedir ve günlük lif ihtiyacının ortalama %2'Sini karşılamaktadır.
Toz zencefilin içerisinde mineral oranı yüksektir. Düzenli kullanımı bağırsak problemleri üzerinde olumlu etki sağlar. Özellikle kış aylarında artan gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar, vücuda direnç kazandırır. Toz zencefil sindirim sistemini de düzenler.
Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça az olarak görülür. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir.
ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ
Öksüren çocuğunuza rendelenmiş zencefili balla karıştırılarak macun kıvamına getirip, günde 3-4 kez bir tatlı kaşığı verebilirsiniz. Ancak 1 yaşından küçük çocuklara bal verilmesinin sakıncalı olduğu unutulmamalıdır.
Zencefilin içerisindeki bazı bileşenlerin de iltihap giderici etkisi düşünüldüğünde, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı kadar karanfil ile karıştırılarak kür halinde içilebilirsiniz. Arzu ederseniz bu karışıma limon da ekleyebilir ve günde 1-2 tatlı kaşığı içebilirsiniz.
Zencefil limon çayı da bu bitki çaylarından birisidir. Zencefil limon çayı bağırsakları çalıştırma ve yağ yakımını hızlandırma faydalarıyla adından söz ettirir. Hem limon hem zencefil, metabolizmayı hızlandırır ve kalori kaybına sebep olur. Sağlıklı ve dengeli bir kilo kaybına olanak sağlar.
Yüksek C vitamini oranına sahip olan limon ve doğal antioksidan kaynağı olan zencefili karıştırarak hazırlanan zencefil limon çayı, tam anlamıyla bir iltihap savardır. Yani vücut bağışıklığının güçlendirmesinde savaşçı rol alır ve vücuttaki iltihapları giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri