Atmosferik aerosoller, havada asılı kalan her tür damlacık ve tozu içerir. Atmosferik aerosoller, 10 mikrometreye kadar (1 mikrometre = 0,001 milimetre) çapa sahip, uzun süre yüzeye düşmeyen, ancak hava kütlesi içinde yüzen sıvı veya katı partiküller olarak tanımlanabilir.
Sis, bulut ve sprey sıvı aerosol; duman, volkanik kirlilik, amonyum klorür ( NH4Cl) buharı katı aerosol e örnektir.
Hava sadece gazlardan oluşmaz ayrıca küçük maddeler de içerir. Bu maddelere aerosol denir. Bazı aerosoller (toz ve polen gibi) rüzgâr sayesinde toplanır.
Bir katı ve sıvının gaz içinde dağılması ile oluşan karışımlara aerosol adı verilmektedir. Bu nedenle sis aerosol grubunda yer almaktadır.
Bulutların içindeki küçük su damlacıkları ile dumanların içindeki katı parçacıklar aerosol örneğidir. Aerosol, herhangi bir katının ya da sıvının belli bir ortam içinde dağılması olarak tanımlanır. Sis, duman ve bulut sıvı ve katı taneciklerin havada dağılmasıyla oluşur.
İlgili 41 soru bulundu
Havadaki bulutlar, ev ya da sanayilerin bacalarından çıkan dumanlar, ya da sis aerosol örneklerine verilebilir. Bulutların içindeki küçük su damlacıkları ile dumanların içindeki katı parçacıklar aerosol örneğidir. Aerosol, herhangi bir katının ya da sıvının belli bir ortam içinde dağılması olarak tanımlanır.
Aerosoller bize çeşitli maddeleri duman, hava gazı veya sis yapan cihazlara denmektedir. Aerosol, maddeleri 10 mikrondan daha küçük hale getirerek yaymaya yaramaktadır. İtici gaz, çözücü ve kaptan oluşmaktadır.
Aerosoller küçük katı partiküllerin veya sıvı damlacıkların gaz içinde dağıtılmasıyla oluşan kolloidal sistemlerdir. Farmasötik aerosoller, terapötik etki gösteren etkin maddeleri, oral, topikal veya vücut boşluklarına (burun, göz, kulak, rektum veya vajina gibi) uygulamak üzere hazırlanan ilaç şekilleridir.
Aerosollar, kap, çözücü ve itici gazdan oluşmaktadır. Buna spreyleri de örnek gösterebiliriz. Son zamanlarda aerosol, köpük ve jel şeklinde piyasada bulunmaktadır. Aerosol kapları genellikle madeni kap olarak karşımıza gelmektedir.
Aerosol Tanımı ve Özellikleri
gaz, buhar, duman ve/veya is salınımına sebep olmaktadır [1]. Genel olarak havaya karışan gaz ve buhar hariç tüm bu etkenler için İngilizce “aerosol” terimi kullanılmakta olup bu terim Türkçe bilimsel makale ve yayınlarda da aynen yer almaktadır.
Genellikle gaz, kaynama noktası oda sıcaklığından biraz daha düşük olan bir sıvının buharıdır.
Tozlu hava, toz toplama ünitesinin hava dağıtım bunkerine gönderilir. Hava dağıtım bunkerinde dağılan hava jetpulse filtrelerden geçerken üzerindeki tozdan arınır. Havadan ayrıştırılan tozlar, toz toplama bunkerinde toplanır.
Aerosol, havada küçük partiküller halinde bulunan bir sıvı veya gaz bulunan bir suspansiyondur. Bu partiküller havayla birleşerek havadaki bulunan gazların ve partiküllerin dağılmasını sağlar. Aerosoller, yangınlar üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olabilirler.
Ekvator kısmında, Güneş, yaklaşık 25 günde bir, kutuplarında ise her 36 günde bir kendi ekseni etrafında döner. Güneş ve Güneş Sistemi'nin geri kalanı, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş bulutsusu adı verilen dev, dönen bir gaz ve toz bulutundan oluşmuştur.
Gezegenler arası toz bulutu veya zodyak bulutu, Güneş Sistemi gibi gezegen sistemleri içindeki gezegenler arası boşluğu kaplayan kozmik tozdan (dış uzayda yüzen küçük parçacıklar) oluşur.
Bir bulutsu uzayda bulunan dev toz ve gaz bulutudur. Bazı bulutsular süpernova olarak ölen yıldızların açığa çıkardığı gaz ve toz tarafından meydana gelir. Diğer bulutsular da yeni yıldızların oluştuğu bölgelerde bulunurlar. Bu sebepten dolayı bazı bulutsulara “yıldız oluşum yerleri” adı verilir.
Emülsiyon iki sıvının birbiriyle oluşturduğu heterojen karışımdır. Süspansiyon ise sıvıda bir katı cismin heterojen olarak karışmasıdır. Kolloid bir sıvının içinde kalan asılı maddelerin oluşturduğu heterojen karışımdır. Aerosol katı ve sıvının gaz içine dağılmasıyla oluşan heterojen karışımdır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında, İç Anadolu Bölgesinin güney doğusu ve Akdeniz Bölgesinin doğusu atmosferdeki aerosollerin en yoğun olduğu alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölgelerin dışında, Iğdır, Ağrı ve İzmir ili sınırları içinde de yüksek AOD yıllık ortalamaları hesaplanmıştır.
Havada asılı kalan küçük katı ve/veya sıvı parçacıklar olarak bilinen aerosollerin kaynakları arasında volkanik patlamalar, orman yangınları, okyanus dalgaları, toz fırtınaları gibi doğal kaynaklar ile endüstriyel faaliyetler ve fosil yakıtların yakılması gibi antropojenik kaynaklar sayılabilir [1-3].
Örneğin bulutlar, havada dağılmış su damlacıklarından oluştukları için aerosollerdir. Bu tür damlacıklar iki aşamalı bir süreçte üretilir: önce bir yoğunlaşma çekirdeği oluşur ve ardından uçucu moleküller bu çekirdek üzerinde yoğunlaşarak bir damlacık oluşturur.
Aerosol: Bir itici gazla bir aerosol kabından dağıtılabilen ürünlerdir. Aerosoller, küçük katı ya da sıvı partiküllerin gaz veya sıvı içinde dağılmasıyla oluşan koloidal sistemlerdir. Aerosoller iç fazı sıvı, diğer fazı gaz olan iki fazlı sistemlerdir.
Birçok uygulamaya sahip bir aerosol
Renksiz bir gaz formunda, eter olarak sınıflandırılan organik bir kimyasal bileşiktir. DME'nin karakteristik bir kokusu vardır ve suda orta derecede çözünür.
Ağız ve burun yolu ile solunarak alınan asılı haldeki tüm partikül fraksiyonlarının kütlesidir.
C- Aerosol Bir sıvının veya bir katının gaz içinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: Bir katının gazda dağılmasına duman, sıvının gazda dağılmasına ise sis örnek verilebilir.
"Aerosol boyalar" olarak da bilinen sprey boyalar, genellikle düz olmayan nesneler ve dikey yüzeyler için kullanılır. Boyamak istediğiniz malzeme ne olursa olsun, görünür fırça izleri olmadan rahat bir şekilde boya kaplaması yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri