[1] (biyoloji) Mikroskobik, radyolojik ve ultrasonografik incelemelerde, insan eliyle oluşturulmuş, yapay yapı veya görünüm, artefakt.
Genel olarak insan eliyle yapılan şey, sanat eseri, yapı anlamına gelmektedir. Normalde bulunmayan yapı ve maddeler olarak tanımlanabilir. Tıpta en çok radyolojide, görüntüleme yöntemlerinde sözü edilmektedir. Patolojinin ise kendine özgü bir parçasıdır.
Artefakt dermatiti, primer olarak psikiyatrik olan, ancak kişinin bizzat kendisi tarafından yapay olarak deride oluşturulan lezyonlar dolayısıyla psikodermatolojik hastalıkların arasında yerini bulan bir hastalıktır. Belirgin olarak kadınlarda fazladır ve değişik yaş gruplarını tutabilir.
Artefaktlar, polisomnografi kaydı sırasındaki istenmeyen sinyallerdir. Bu sinyaller düzgün bir kayıt elde edilmesini engeller. Artefaktlar ekstrensek (fizyolojik olmayan) veya intensek (fizyolojik olan), düşük veya yüksek frekanslı olabilir.
Artefakt, rekonstrükte edilerek oluşturulan BT resmindeki dansite değerleri ile obje- nin gerçek attenuasyon değerleri arasındaki sistemik uyumsuzluk olarak tanımlanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Pozitron emisyon tomografi/BT görüntülemede en sık karşılaşılan artefaktlar hastanın solunumu, hastada katater veya diğer metal cisimlerin varlığı, IV ya da PO kontrast ajanların kullanımı, trunkas- yon ve ışın sertleşme artefaktlarıdır.
Bilgisayarlı Tomografi kanama, kan pıhtıları veya kanser gibi hayati tehlike yaratabilecek durumlarında teşhisinde hayat kurtarıcıdır.
Artefaktlar normal incelemeye ait olmayan görüntüler olup dış faktörlere, MR sistemine veya görüntü işleme tekniklerine bağlı olabilir. Dış faktörlere bağlı artefaktlar hasta hareketleri ve metalik cisimlerin varlığı nedeniyle oluşur. Hasta hareketi en sık artefakt nedenidir.
Türkiye Klinikleri Nöroloji - Özel Konular
Elektroensefalografi (EEG)'de serebral potansiyeller ile birlikte hasta ve çevre kaynaklı serebral olmayan potansiyeller de kaydedilir. Bu ekstraserebral potansiyellere artefakt denir.
Basit bir şekilde, ilgili görüntü incelenirken doğal olmayan bölgeler veya normal olmayan yapıları göstermek için kullanılır. Ayrıca artefakt teriminin şu anlamları da vardır; - Doğal olmayan yapı veya oluşum; doku veya organda yapay olarak oluşmuş şey.
[1] (biyoloji) Mikroskobik, radyolojik ve ultrasonografik incelemelerde, insan eliyle oluşturulmuş, yapay yapı veya görünüm, artefakt. [2] (biyoloji) Fiziksel veya kimyasal olaylar sırasında meydana gelen ve doğal olmayan bir ürün.
RADYOGRAFİK ARTEFAKTLAR
Artefakt primer x-ışını tarafından oluşturulmayan ve görüntüde anatomik detayı gizleyebilen istenmeyen düzensizlik ve dansitedir.
Artefakt, bir görüntüde istenmeyen veya hastanın anatomisi ile ilgili olmayan; yani, normalde var olmayan görüntülerdir. Artefaktlar, görüntünün yorumlanmasında yararlı olabildiği gibi; bazen de yeterli bilgiye ulaşmayı engelleyebilir.
ışık alan film bölgeleri etkilenir ve radyolüsent olarak artifakt oluştururlar. sabit durması, filmin dişlere tam temas etmesi ve röntgen cihazının cone'nunun hastanın yüzüne değmesi gerekmektedir. olan bölgelerde radyoopak görüntü olur, bunun sonucunda interproksimal çürük teşhisi olanaksızlaşır.
Yüzük Artefaktı (Ring Artifact): En yaygın mekanik artefaktlardan biridir. Bir veya daha fazla halka şeklinde yapının bir görüntü içinde belirmesiyle oluşur. Bunun nedeni bir dedektör hatasıdır. objenin hareketinden kaynaklanan bulanıklık olarak görülür.
Nörolojik inceleme ve CT, MRI, EEG ve PET taramaları beynin yapısal, fiziksel ve metabolik durumuna bakarken, beyin fonksiyonunu değerlendirmek tek yolu ise nöropsikolojik incelemedir. Nöropsikolojik testler basit motor performansından karışık düşünme ve problem çözmeye kadar mental işlemleri kapsamaktadır.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
Beyinde var olduğu düşünülen tümör, kafa yaralanmaları, inme, beyin kanaması ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan BT, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olduğu için sıklıkla kullanılır. Beyin tomografisi, ilaçlı ya da ilaçsız olarak çekilebilir.
Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
İlaçlı tomografi, beyin tomografisi hariç diğer tüm çekimlerde uygulanabilir. Bu görüntüleme yöntemi ilaçsız tomografiye göre daha detaylı bir görüntü sunar. Hastaların tetkik öncesinde alerji geçmişlerini ve geçirmiş oldukları rahatsızlıkları tetkiki gerçekleştirecek ekibe aktarmaları çok önemlidir.
Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında beyaz noktalar (küçük dokular) şeklinde görülen yuvarlak biçimli ve 3 cm'den küçük boyutlu kitlelerdir. Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri