Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Yılın çiftli aylarında olmak üzere (her 2 ayda 1) yılda 6 defa DHY kurası çekilerek atama yapılmaktadır. Bu noktada DHY atamasının başlıca özelliklerini paylaşalım: DHY kurası ile yapılan atamalar her 2 ayda 1 defa olmak üzere yılda 6 defa yapılmaktadır.
Pratisyen hekim hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, hastalığın tanısını koymak ve gerekli takdirde bu hastanın uzman doktoru sevkini sağlamak amacıyla görev yapan doktorlardır. Pratisyen hekim olmak için öncelikle üniversitelerine 6 yıllık eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir.
KPSS sınavına giren doktor adayları arasında yapılmaktadır. Bilindiği gibi Tıp Fakultelerinde 6 sene okuyarak Doktor çıkan adayların atamaları öncelikle KPSS puanına bakılarak yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığının iller üzerinde vermiş olduğu yetkiler ile birlikte sağlanan bu durum boş kontenjanlar dahilinde olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güvenlik soruşturması gerekçesiyle atanmayan hekim sayısının 720 olduğunu açıkladı.
Doktorlar tıp fakültesini bitirince 2 yıl, uzman olunca 2 yıl, yan dal bitirince 2 yıl olmak üzere ortalama 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorunda. Bu hizmetlerin tamamlanmaması durumunda diplomaları verilmiyor.
28. Mecburi hizmet yükümlüsü hekimler başka yerlerde görevlendirilebiliyorlar mı? Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmakta olan personel, mazeret ve zorunlu haller dışında başka yere atanamaz.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
"Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, 2023'te pratisyen hekimlerin mecburi hizmetlerinin kaldırılacağını ifade ederek, "Yaptığımız insan kaynağı çalışmalarına göre 2023 yılında pratisyen hekim açığımız tamamlanmış oluyor, açığımız kalmayacak.
SAĞLIK BAKANLIĞI ATAMALARINDA YAŞ SINIRI VAR MI? Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.
Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun Ek 3. Maddesi uyarınca; tabip, uzman tabip ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzman tabip unvanını kazananlar, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile devlet hizmeti yükümlülüğüne tabidirler.
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Türk Tabipleri Birliği'nin rakamlarına göre son 2 yılda 8 bin doktor, 2021'de ise 1.405 doktor istifa etti. Bu yılın ilk ayında 197 doktor Avrupa'ya gitti. Türkiye'de her yıl 15 bin kişi tıp fakültelerinden mezun oluyor.
Ayda ortalama olarak ailesine maliyeti en az 5 bin lira. Bu para barınma, yeme içme, giyme ve kırtasiyeye gidiyor. Özellikle tıp fakültesi öğrencilerinin kitapları çok pahalı. Yine de düşük maliyetten bir hesapla bir öğrencinin 6 yıllık maliyeti en az 240 bin lirayı buluyor.
Atandığı yerde kesintisiz olarak 10 gün süreyle görevi terk eden ya da bu süre boyunca hiç göreve başlamayan tabip istifa etmiş (müstafi) sayılır ve buna bağlanan yaptırımların yanı sıra mecburi hizmete başlayana kadar geçen süre –en çok yükümlülük süresi kadar- yükümlülük süresine eklenir.
Göreve başlamadıktan sonra atama yapıldığınız yere gitmezseniz bişi olmaz. Sonra yine istediğiniz gibi bu kurum veya başka kurumların sınavlarına girip atanabilirsiniz. Ama göreve başladıktan sonra görev yerinize gitmezseniz cezai işlem uygulanır.
Mecburi hizmetin hangi grupta yapıldığına bağlı olarak, mecburi hizmet süresi 300 ile 600 gün arasında değişmektedir. (Sürelerin hesabında fiilen çalışma esastır. Yıllık, mazeret ve hastalık izinli geçirilen günler ise yükümlülük süresine ilave edilecektir.)
Sağlık Bakanlığı'nın mecburi hizmet uygulaması 2005'te çıkan bir yasayla yürürlüğe girdi. Buna göre, tıp fakültesi mezunları ile uzmanlık eğitimini tamamlayan tüm doktorlara Doğu bölgelerindeki illerde özellikle geri kalmışlık derecesine göre 300 ile 600 gün arasında çalışma mecburiyeti getirildi.
Birinci grup yerleşim yerlerinde DHY süresi 600 günken, altıncı bölge yerleşim yerlerinde 300 gündür. Yazının konu başlığına genel olarak bir yanıt verecek olursam, mecburi hizmet görev süresi 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir. Bu sürelerin içine hafta sonları, resmi tatiller ve raporlu günler de dahildir.
Buna göre, MEB kadrolarında 16 Haziran 2023 tarihinden önce göreve başlayanlardan zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar ile bu yükümlülüklerini halen görev yaptıkları eğitim kurumlarında yerine getiren yönetici ve öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri kaldırıldı.
İlk atamada uzman tabip, uzman (TUTG), tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi ve eczacı kadrolarına atanacaklar kur'ayla, diğerleri genel hükümlere göre sınavla atanır. İlk atamada atama dönemi yoktur.
Diğer meslek dallarından ayrılan kısım ise doktorluğu kazanmanın oldukça zor olmasıdır. Bir vakıf veya devlet üniversitesi kazanıldıktan sonra 6 yıl okumanız gerekiyor. Diğer meslek dallarının fakültelerine göre biraz daha uzun bir üniversite eğitimi almak gerekir.
Polisler, İlk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlar, valiler, kaymakamlar, hizmetliler (tamamında özel sektör hariç) Devlet Memurudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri