Ancak kamyonlar 18-32 ton ağırlığında yük taşıyan motorlu araçlar iken, tırlar ise uluslararası yük taşımacılığında kullanılan uzun, kapalı araç biçiminde ve kamyon büyüklüğünde motorlu taşıtlardır. Bununla birlikte tırlar, dorse taşır ve dorsesini istediği zaman bırakabilir. Tırın yaptığı görev bir nevi çekiciliktir.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
Kamyon motorları güçlü ağır hizmet motorlarıdır ve genellikle dizel yakıtla çalışır.
İki Dingilli Kamyon ve Kamyonet, (11-20 ton taşıma kapasitesi) Üç Dingilli Kamyon (21-24 ton taşıma kapasitesi) ve. Dört Dingilli Kamyon (32-38 ton taşıma kapasitesi) şeklinde sıralanmaktadır.
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
2016 öncesinde ağır vasıta ehliyetlerinden Tır (Çekici) ehliyeti doğrudan alınabilen bir ehliyet sınıfıydı ve Tır ehliyeti alındığında aynı zamanda kamyon da kullanılabilmekteydi. Ancak değişen yönetmelikle birlikte direk Tır ehliyeti almak mümkün olmamaktadır.
Tırın motor hacmine, toplam yük miktarına ve tırın yol boyunca ortalama hızına bağlı olarak yakıt tüketimleri de değişiklik göstermektedir. Ancak 15 ile 20 ton arasında bir ağırlığa sahip olan tırlarda genellikle yakıt tüketimi 100 kilometrede 32 litre civarındadır.
1 tır kaç ton yük alır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Ülkemizde bir tırın en fazla yük taşıma kapasitesi 24 tondur. Ancak mega tırlarda 26 tona kadar yükleme yapılabilir. Tırlar genellikle açık ve tenteli olarak tanımlanır.
Bu konuda Gürcan Akkoç'un verdiği örneğe bakalım; Sınır gümrüğünde transit geçece-ğini bildiren TIR aracının standart yakıt deposu 900 litredir.
Scania, Volvo gibi performans tirlari normal olarak fazla yakiyor . Az yakanlar, iveco stralis, renault premium. DAF ve axor performansina gore az yakiyor.
Tır ehliyeti, diğer ehliyetlere göre daha zor ve maliyetlidir. Tır ehliyeti almak için yapmanız gereken birçok farklı konu ve süreç var. Çekici diye de tabir edilen tırları sürebilmeniz için bu araçların ehliyetini almanız gerekiyor. Öncelikle tır ehliyeti diye bir şeyin olmadığını bilmelisiniz.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır.
D Sınıfı Sürücü Belgesi
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
ABD Çalışma ve İstatistik Bürosu'na göre, Amerika'da bir kamyon şoförünün ortalama maaşı yılda 47.130 dolar.
Ağır vasıta sürücülerinin başlangıç aşamasında maaşı yıllık 19 bin sterlinle 24 bin sterlin arasında değişebiliyor ve zamanla 45 bin sterline kadar çıkma ihtimali bulunuyor. Ortalama olarak ise çalıştığınız şirkete ve mesafeye bağlı olarak tır şoförleri yıllık 30 bin ile 40 bin sterlin arasında kazanıyor.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka C sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
09/09/2009 tarihinden önce C kursunu tamamlayan sürücüler için sınavsız kısa kurs. Eğitim süresi - 5 gün, ADR'niz varsa - 3 günlük kurs. Eğitim sonrası sınav yoktur, 7-14 gün içerisinde plastik KOD 95 yapılır. Fiyata dahil: tıbbi muayene, psikotest, PKZ hizmeti, plastik KOD 95 için ödeme, teorik.
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin yaşı 2004'te 63, 2016'da ise 65 olarak değiştirildi. Bu araçları kullananlar 66 yaşından gün aldıktan sonra işi yapmaya devam ederse ceza kesiliyor.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Tır ehliyeti alma yaşı 21'dir. Tır ehliyeti CE sınıfı ehliyet ile alınabilir. CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır.
Kamyon yakıt tüketimi ise yüklü halde genelde 100 km'de 24-30 litre arasında olur. Bu değer kamyonun büyüklüğüne göre değişir. Örneğin 30 metreküplük 6 teker Isuzu kamyon yakıt tüketimi 17-20 litre civarında iken 10 tekerli 60 metreküplük araçlar 27-32 litre civarında yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri