Son yıllarda pek çok yazıda veya yayında adını sıklıkla duyulan, bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında Trabzon hurması, cennet hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle bilinen bu mucizevi meyvenin faydaları bir hayli fazladır.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaagac hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
A ve C vitaminleri açısından zengin olan, kanın pıhtılaşmasını destekleyen manganez içinde bir kaynak olan cennet hurması, kalp sağlığını korumaya, iltihabı azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
İlgili 17 soru bulundu
Cennet hurması tip bakımından domatesi andırmaktadır. Genellikle Batı'da Fuyu adıyla satılmaktadır. Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir.
Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağında problem olanların tüketmesi faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Bu besinler doğru tüketildiği takdirde pek çok hastalığı da önleyebilir. Özellikle bazı meyvelerin çekirdekleri de doğru bir şekilde tüketilebilir. Hurma çekirdeği bu tüketilebilen çekirdekler arasında yer alır.
Bununla alakalı olarak da çok fazla tüketilmemesi gerekir." dedi. Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Dr. Sezgin Mumcu, halk arasında' Trabzon hurması, cennet hurması' olarakta bilinen 'persimmon'un mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden (bezeor) ötürü sağlık problemlerine yol açtığını söyledi.
Trabzon hurması sağlık için sağladığı faydaların yanı sıra cinsellik üzerinde olumlu etkiler elde etmenizi sağlar. Trabzon hurmasının cinsel gücü arttırdığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde sperm kalitesini de arttırmaktadır. Trabzon hurmasında afrodizyak da bulunur.
Lif bakımından zengindir. Buruk olmayan çeşitler sertken doğrudan tüketilebilir. Buruk (kekre) çeşitler ise yeme olgunluğuna ulaştıktan ve burukluk giderildikten sonra tüketilir.
Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır.
Cennet hurması insan sağlığının korunması için oldukça önemli bir meyvedir. Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir.
Ege çocukları Cennet Elması diye bilirler bu meyveyi, fakat ülkemize ilk giriş yeri İpek Yolu'nun son durağı olarak kabul edilen Trabzon ili olduğundan, ülke genelinde Trabzon Hurması adıyla ya da bu iki söylemden türediği haliyle Cennet Hurması ismiyle de bilinir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Cennet hurması içinde bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı koruyucu süpürücü olarak işlev görürler, enfeksiyonlara ve zararlı hastalıklara karşı direnç geliştirir. Cennet hurması kabuğu, yaşlanma ile bağlantılı hasarlardan koruyan fitokimyasallar içerir.
Asılan hurmaların yağmurlu havalardan korunması önem taşımaktadır. Kurutma işlemi tamamlanan Trabzon hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır. Yıkanan hurma kuruları temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hurmalar yumuşak bir hal alır.
Diyabeti olanlar maksimum 15 gram karbonhidrat içeren meyve porsiyonlarını güvenle tüketebilirler. Buna göre diyabetik bir kişi günde 3 adet hurma yiyebilir.
Kıyı bölgelerin yüksek kesimlerinde yetişen Trabzon hurması, yirmi bir derece sıcaklıkta iki-üç hafta saklanabilir. Meyveler, daha çabuk yumuşamaları için armut, muz ya da elma ile birlikte plastik torba içine konularak bir hafta süresince bekletilmelidir. Trabzon Hurması kurutularak da muhafaza edilebilir.
Trabzon Hurması Zayıflatır Mı? Trabzon hurması metabolizmanın hızlanmasına yardımcı bir meyvedir. Düşük kalorisi, zengin lif oranı, yüksek besin değeri, enerji destekleyici olması meyvenin diyet besinleri arasına girmesini sağlar.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır.
Kuru Cennet Hurması Faydaları
Lif açısından çok zengin olduğu için diyet listelerinde tercih edilen besinlerden biridir. Kış hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kuru cennet hurması; yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları dahil birçok hastalık için faydalıdır.
Cennet elması, cennet hurması, taze hurma olarak bilinen Trabzon hurması hem çok lezzetli hem de kilo vermeye yardımcı bir meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri