Bunun sebebi ise ani bir durma anında emniyet kemerinin yolcuya zarar verme riski. Trenlerde emniyet kemeri yolculara tahmin edilenden daha fazla zarar veriyor.
Kemerin kilitlenmesine sebep olan tek şey, kemer mekanizması içerisinde bulunan pasif bir kilittir. Emniyet kemerinin sarılma ve salınma miktarını kontrol eden dişlinin altında ufak bir kilit mekanizması bulunur.
Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz: - Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır. - Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Genel bir ifade ile belirtecek olursak emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha azdır.
Hızlı tahliyeyi mümkün kılan en basit unsur ise kemersiz koltuklar. Yangın, demiryolu geçidinde askıda kalma, su seviyesinin yüksek olduğu bir konumda mahsur kalma gibi tehlikelerde içeride bulunan yolcuların hızlı tahliye edilebilmesi için kemer kullanımının olmaması daha mantıklı bir seçenek olarak görülüyor.
İlgili 20 soru bulundu
Kaza sırasında, otobüslere takılan kalın camlar kendiliğinden kırıldıysa, yolcuların buralardan dışarı çıkma şansı olabiliyor. Zira, pek çok kazada, otobüslerin elektrik kumandalı ön ve arka kapıları kilitleniyor. Eğer otobüs, kapıların üzerine devrildiyse, pencereler ve şoför kapısı dışında çıkış yolu kalmıyor.
Milyonlarca insanın hızlı ve konforlu yolculuk için tercih ettiği trenlerde emniyet kemeri bulunmuyor. Bunun sebebi ise ani bir durma anında emniyet kemerinin yolcuya zarar verme riski.
1958 İsveç'teki Volvo fabrikasında mühendis olan Nils Bohlin üç noktalı emniyet kemeri olarak bilinen sistemin patentini aldı.
Güvenlik çerçevesi veya kabinli traktörlerde kaza sırasında, traktör kullanıcısı traktör altında kalıp ezilmekten kurtulabilir, ancak savrulup kabine çarpmama konusunda hiçbir garanti sağlanamaz. Bu nedenle yanında emniyet kemeri zorunluluğu da vardır.
Düşme testlerinden sonra emniyet kemeri ve diğer aparatlarında görülebilir herhangi bir kusurun olmaması gerekir. İSİG T' nin 529. maddesinin son paragrafında “Emniyet kemerlerinin bütün teçhizatı, kemerin dayanması gereken 1150 kg yüke dayanacaktır” denildiği daha önce belirtilmişti.
6.21. Sürücüye sürüş esnasında dışarıdan kesinlikle müdahale edilmez. 6.22. Hasta transferi sırasında sürücü ve hemşire emniyet kemeri takmak zorundadır.
Ülkemizde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 521. maddesine göre 4 m'den, Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 13. maddesine göre 3m'den yüksekte çalışanlara emniyet kemeri verileceği belirtilmiştir.
k) Her araçta asgari iki adet 2 litrelik yangın söndürücü bulunmalıdır. l) Her araçta asgari birer adet emniyet kemeri keseceği, demir manivela ve imdat çekici bulunmalıdır.
Günümüzde kullanılan araçların büyük bir kısmında hava yastığı ve emniyet kemeri birbirinden bağımsız şekilde çalışıyor. Bu yüzden hava yastığının aktif olabilmesi için emniyet kemerinin takılı olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
Emniyet Kemeri ve Airbag İlişkisi
Çarpma anında en yüksek korumanın sağlanabilmesi için iki güvenlik donanımının kullanılması gerekir. Ancak artık pek çok araçta emniyet kemeri ve hava yastığı arasında ilişki bulunmaz.
– Birçok otomobilde hava yastıkları, emniyet kemeri takılı olsa da olmasa da açılır ve genelde bir bağları yoktur. Ancak bazı kazalarda hava yastıklarının bir kısımının açılması veya hiç açılmaması kazanın gerçekleştiği açıya ve hıza bağlı olarak değişebilir. Yani her kazada hava yastığı açılacak diye bir kural yoktur.
5 Nokta Emniyet Kemeri / Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemerleri (Süspansiyonlu) Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemerleri, yüksekte çalışma ekipmanlarının en önemlilerinden bir tanesidir. 5 noktadan bağlantı alarak çalışmaya olanak sağladığı için 5 nokta emniyet kemeri olarak da adlandırırlar.
İçişleri bakanlığınca , valiliklere gönderilen genelgelerde ön koltukta olduğu gibi arka koltuklardaki yolcularında emniyet kemeri takması gerektiği vurgulandı . Arka koltukta oturan yolcunun emniyet kemeri takmama cezası da 2018 yılı itibariyle 108 tl olarak belirlenmiştir.
Emniyeti sağladığından emin olduktan sonra emniyet kemerini çekerek kontrol etmek gerekir. Kemer çekildiğinde az bir kuvvetle yerinden çıkarsa olası bir kaza halindeki 3.5 tonluk itme gücüyle de baş edemeyecektir. Bu tür durumlarda gerekli onarım süreci için araç servise götürülmelidir.
3 nokta emniyet kemeri nedir? İki nokta emniyet kemerinden, diğer adıyla kucak/bel kemerinden farklı olarak üç nokta emniyet kemeri Y şeklindeki bir mekanizma. Bu özelliğiyle, yolcunun araçta kalmasını, olası bir kaza anında vücudun baş ve gövde gibi yaralanmaya açık bölgelerini de koruyabiliyor.
Emniyet kemeri güvenli bir sürüş için olmazsa olmaz olarak biliniyor. Kaza durumlarında riski en aza indiren emniyet kemerinin takılmaması para cezasına tabi tutulmana yol açıyor. 2023 yılında emniyet kemeri takmama cezası 436 TL olarak geçiyor.
Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler. 4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar. Her yolcu için emniyet kemeri olmalıdır.
İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeye göre, ön koltukta olduğu gibi arka koltukta yer alan yolcuların da emniyet kemeri takmaları gerektiğinin altı çizilmiştir. Hem otobüslerde hem de otomobillerde tüm sürücülerin emniyet kemeri takmaları gerekmektedir.
Bir aracın sadece ön emniyet kemerleri için yeterli olan standart 10 metredir. Aracınızda bulunan emniyet kemerlerinin renkli modelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri