Hitit, Asur, İskit, Halib, Makron, Kimri, Amazon, Kloh gibi Türk topluluklarının bölğede yaşadıklarını düşünecek olursak Trabzon'un kuruluşunda Rum Pontus ya da Bizanscılıktan öte Türklük vardır.Orta Asya'dan gelen bu Türk kavimlerinden sondra M.Ö 756-750 yılllarında Milletlilerin, M.Ö.50 M.S.395 yılında Romalıların ...
Trabzon İmparatorluğu'nda nüfusun büyük çoğunluğunu da kadim zamanlardan beri bölgede ikamet eden Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum imparatorlukla çağdaş tarihçilerin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu "Tzaniti (Lazistan) Krallığı" olarak anılmıştır.
855'te Sinop'a yerleşen Milet'ler M.Ö. 756 yılında yöreye gelmişlerdir. Yunan tarihçisi Besari, Trabzon'u Arkad ve Milletlerin kurduğunu öne sürmüş ise de gerçekte yöreye ilk yerleşen Turan halkıdır. Dolayısıyla kentin Kurucuları Orta Asya kavimleridir.
Osmanlı öncesi dönemde Trabzon ve çevresindeki Hristiyan Türk varlığı Of ile sınırlı değildir. Büyük kısmını Kıpçakların oluşturduğu Hristiyan Türkler, genel olarak Gürcistan üzerinden Karadeniz bölgesine göç etmişlerdi. Bunlardan bir kısmı Komnenosların hizmetine girerken bir kısmı da bağımsız hareket etmekteydi.
Oysa Kolkhlar, Driller, Makronlar gibi yerli kavimler Trabzon civarında çok daha önceden beri yaşamaktaydılar. Aynı yüzyılda Karadeniz Bölgesi Kafkasya'dan gelen Kimmerler ve onların ardından İskitlerin akınlarına uğramıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Neticede 19. yüzyılın başında bugünkü Trabzon vilayeti dahilindeki nüfus Ermeni, Rum ve Türklerden oluşmaktaydı. Nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktaydı. Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı.
Trabzon'da insanların hayatını ve ritüellerini belirleyen ana unsur hiç şüphe yok ki hemen tamamı Sünni mezhebine bağlılığını sürdüren İslâmiyet inancıdır.
Sinop, Zonguldak, Giresun yoğun Çepni kitleleri ile Anadolu'dan göç eden topluluklarla kaynaşmışlardı. Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu döneminden kalan az sayıda tüccar Rum'a ev sahipliği yapıyor, Çepni ve Kırım göçlerinin yanı sıra Anadolu'dan aldığı göçlerle de özgün bir halk kitlesi ortaya çıkartıyordu.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Osmanlı'nın Trabzon'u
Çünkü elimizdeki bu çalışma, sıradan bir kent tarihi olmanın çok daha ötesinde bir işleve sahip bulunuyor. 1461 yılında Pontus Krallığı'na son verilerek Osmanlı idaresine dahil edilen Trabzon'un, fetihten sonraki yaklaşık 120 yıllık süreçte yaşadığı büyük dönüşüm kitabın ana konusunu oluşturuyor.
Günümüzde Trabzon'un doğusunda Pontus Rumcasını konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.
trabzon'daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon'un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.
Anadolu'ya gelen Çepni boyuna mensup Türklerin en yoğun şekilde yerleştiği bölgelerden birisi de Trabzon'un Arsin ilçesidir.
Türk nüfusun boşalttığı şehre 18 Nisan'da Rus ordusu girmiş ve Trabzon 24 Şubat 1918'e kadar Rus hakimiyetinde kalmıştır. 1917'de Rusya'da “Bolşevik Devrimi” sonrasında Çarlık yönetiminin yıkılmasını takip eden süreç sonrasında Rus ordusu Trabzon'dan çekilmiştir.
Tibarenler bu bölgenin ilk sâkinleri Elizonlarla kaynaşmış ve gelişen şehir “Tibaren-Elizon” ismini almıştır. Zamanla “Tirenbun” sonra da “Trabzon” olan bu ismin menşei “Tibaren-Elizon”ların yaşadığı şehir isminden gelmiştir.
Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde Trabzon İmparatorluğu'na kadar, bazı devletler ve vilayetler Pontus ismini almıştır. Pontus, aynı zamanda Antik Grek mitolojisinde ve tarihyazımında (Herodot ve Strabon tarafından) Amazonların asıl vatanı olarak görülmüştür.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.
Özellikle Doğu Karadeniz'de sevgilim ve sevdiğim anlamı taşıyan Efulim kelimesini bu anlamı ile beraber cümlede kullanabilirsiniz.
Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir. Lazlar Rumdur.
Yine manastır kayıtlarına göre Trabzon Rumlarının da yaklaşık %52.7'si Kuman-Kıpçak kökenlidir. Yani bakıldığın da bölgeye(Özellikle Trabzon,Rize ve Artvin) çok sayıda sarışın-kumral renkli gözlü bir yapıya sahip olan 100.000'den fazla Kuman-Kıpçak Türkleri de yerleşmiştir.
Çepni iseniz Çepniliğinizi, Kıpçak iseniz Kıpçaklığınızı biliniz. Bu bölgede soyu sopu Çepni olan Türkler art niyetli bilinçsel kültür ve soy bozumu pompalaması ile kendilerini Laz zannediyor.
çepniler'in, iran'dan çıkarılıp doğu karadeniz'e geldikten sonra bu bölgede tirebolu, görele ve vakfıkebir yörelerine yerleştikleri ve sayılarının 100.000 civarında olduğu rivayet edilmektedir. hacı bektaş veli vilayetname'sinde, h.bektaş veli'nin müritlerinin çepniler olduğu anlatılır.
1868'de vilayet olan Trabzon'a merkez sancağı dışında Lazistan, Gümüşhane, Canik (Samsun) sancakları bağlıydı. 1890'da merkez sancağı Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Vakfıkebir, Sürmene ve Akçaabat, Canik sancağı Bafra, Ünye, Fatsa, Çarşamba ve Terme, Lazistan sancağı Rize, Of, Atina (Pazar) ve Hopa, Gümüşhane sancağı ...
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri