Yöresel hediyelik eşya Trabzon'a özgü çeşitler olarak; peştemal, şal, şimşir kaşık, telkari takı çeşitleri, ahşap fotoğraf çerçevesi, ahşap oymalı hediyelikler, çay kolonyası, Trabzon hasırı, Sürmene bıçağı, Trabzon çorabı, maket taka çeşitleri, el örgüsü sepetler ve el emeği hediyelikler, örgü patikler, kemençe, ...
Trabzon'un tanınmasını sağlayan unsurların başında meşhur yemekleri geliyor. Karalahana dolması, hamsi tava, mısır ekmeği, kuymak, hamsi çorbası ve hamsiköy sütlacı Trabzon'un adını dünyaya duyurmuş yemekleri arasında bulunuyor. Trabzon mutfağının temel ürünleri karalahana, hamsi ve mısırdır.
Hasır bilezik ve telkâri usulü dokuma eşyalar, Şal, Sürmene çakısı, Bakır ibrikler, güğümler, süt tasları, kapaklı hamsi tavaları, maşrapalar, kapaklı sahanlar, tencereler ve mangallar.
Rize hediyelik eşya dükkânlarına bakıldığı zaman Rize hediyelik ürünler arasında bakır tava, Anzer balı, hasır iskemle, Rize çayı, Hemşin çorabı, mısır ekmeği, şimşir kaşık, yöresel kıyafetler başta olmak üzere pek çok el yapımı yöresel ürünler olduğunu görüyoruz.
İlgili 16 soru bulundu
Rize Sembolü Dekoratif Objeler
Rize denildiğinde akla meşhur ahşap Rize evleri, Ayder Yaylası, kemençe, tulum, çay bardağı, fındık, yöresel kıyafetler, ahşap eşyalar ve hamsi gelmektedir.
Lahanadan Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Ezme Lahana; hamsiden Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana, Sebzeli Hamsi, Hamsi Çitlemesi, Pazılı Hamsi Tava, Hamsili Bulgur Pilavı üreten Trabzon mutfağında akla gelen ilk lezzetler şöyle: Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Gongoş Sarması, ...
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Trabzon'un en meşhur tatlısı Hamsiköy Sütlacı'dır. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği tamamen doğal malzemelerle üretilmesidir. Tatlının yapımında kullanılan süt, pirinç ve şeker, bölgenin en kaliteli ürünleridir.
Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Uzungöl Çayı
Verimli Trabzon topraklarında yetişen çay, diğer çay türlerine göre daha tatlı olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. Yerli halkın sıklıkla tükettiği Uzungöl çayı, besin değeri yüksek olmasında dolayı kahvaltıların vazgeçilmezi arasındadır.
Trabzon'da içecek olarak ise Karadeniz'in ünlü çayı tercih edilmektedir. Ayrıca, Trabzon'un yerel birası olan Trabzonspor birası da oldukça popülerdir. Sütlaç: Oran ve kıvamı açısından meşhur olan Hamsiköy sütlacı Trabzon'da sıkça tüketilen bir tatlıdır.
Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana,Hamsili Bulgur Pilavı, Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı ...
Restoranlarında en sevilen yemekleri arasında Trabzon pidesi gelmektedir. Trabzon pidesi Trabzon'da yer alan lüks otellerde de servis edilir. Hamsi ile birlikte hazırlanan bu yemek Trabzon denilince akla ilk gelen yemekler arasındadır.
Trabzon'da yaşam pahalılığı, Türkiye'nin diğer şehirlerine göre göreceli olarak düşüktür. Ancak, son yıllardaki ekonomik büyüme ve turizmdeki artış, yaşam maliyetlerinde bir miktar artışa neden olmuştur. Hayatın pahalı ya da ucuz olması, birçok faktöre bağlıdır.
Trabzon, pahalı bir şehir olarak nitelendirilebilir. Trabzon'un cazibesi ve turistik potansiyeli, gayrimenkul sektörünü de etkilemiştir. Özellikle şehir merkezindeki konut fiyatları oldukça yüksektir. Bu durum, Trabzon'u bir ev sahibi olmak isteyenler için ulaşması zor bir noktaya getirmiştir.
Trabzon'da yer alan başlıca tarihi mekanlar arasında Sümela Manastırı, Trabzon Kalesi, Vazelon Manastırı, Ayasofya Müzesi, Peristera Manastırı, Küçük Ayvasıl Kilisesi, Trabzon Tarih Müzesi, Bedesten, Atatürk Köşkü, Kızlar Manastırı, Gülbahar Hatun Cami ve Zağnos Köprüsü bulunmaktadır.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
RİZE' NİN MEŞHUR TATLISI PEPEÇURA TATLISI😋😋😋 NASIL YAPILIR #pepeçura - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri